8 признака, че страдате от депресия, без дори да подозирате

Депресията понякога се нарича “язвата на 21-ви век”. Изследванията показват, че това е всъщност медицинско състояние, което може да се третира като всяка друга болест.

Първата стъпка, за да се отървете от проблема, обаче, е да разберете, че вашето състояние е всъщност депресия, а не нещо друго. Има някои алармени сигнали, които трябва да знаете, за да можете да го идентифицирате правилно.

Вижте кои са най-честите признаци, че може да сте депресирани и да се консултирате с Вашия лекар.

Чувствате се уморени.

Липсата на енергия трае в продължение на много последователни дни, въпреки че вашата активност не се е променила много. Събуждате се уморени.

Чувствате се безполезен и не желаете да живеете

Може да започнете да вярвате, че сте безполезни. Самоубийствени мисли могат да се появят и вие може да нямате страх от смърта, тъй като не виждате никакъв смисъл в живота.

Имате проблеми с концентрацията и/или паметта

Започвате да забравяте важните неща и не можете лесно да си спомните име или телефонен номер. Слушането на някого или четенето на книга се превръща в предизвикателство, тъй като не можете да се съсредоточите върху това, което се случва.

Развивате проблеми със съня

Това може да е или безсъние, или да спите повече часове. Дори след дългата нощ в леглото все още се нуждаете от сън. Нямате енергия и се чувствате като, че можехте да прекарате цял ден в леглото.

Теглото ви се променя

Внезапно можете да качите няколко килограма или да отслабнете. Бихте могли да развиете огромен апетит и да се чувствате непрекъснато гладни, независимо колко ядете. Или пък да спрете да чувствате глад изобщо.

Нищо не ви доставя удоволствие

Дори нещата, дейностите и хората, които обичате, не добавят радост в живота ви. Вие сте постоянно отегчени, уморени и нямате желание да се занимавате с вашето хоби или да се срещнете с най-добрия си приятел.

Нямате настроение

Чувствате се постоянно тъжни, тревожни или раздразнени и не можете да определите ясна причина за това.

Здравето ви се влошава

Внезапно започвате да изпитвате болки, най-често в ставите или гърба си и може да имате проблеми с храносмилането. Нито едно от тези неща не е лесно за обяснение (като травма или обилен обяд) и те не изчезват с обичайното медицинско лечение.

Не забравяйте, че за да имате симптоми на депресия, всички тези състояния трябва да са непрекъснати. Ако вие или вашето семейство или приятели имате признаци на депресия, си струва да говорите с лекар, който може да провери състоянието на ума ви и да определи правилното лечение.

Какво представлява лечението на депресията и може ли да бъде предотвратено?

Според конкретната ситуация на пациента, лекарят може да препоръча разговори или медикаменти. Лечението може да включва и препоръки за допълнителна физическа активност, светлинна терапия, домашна терапия, електро-магнитна симулация и други видове лечение.

Има редица проучвания, които се опитват да осигурят методи за превенция на депресията. Една от тях гласи, че някои форми на депресия, особено така наречената сезонна депресия (тази, която се усилва по време на студената и тъмна част на годината), може да се лекува с приема на витамин D. Въпреки това, не започвайте да приемате хапчета без консултация с Вашия лекар.

Специалистите препоръчват на хората от рискови групи да се консултират редовно със специалисти. Всяко заболяване е по-лесно да се бори, ако се наблюдава от ранен етап.