8 причини, поради които хората се страхуват от раздялата, дори когато любовта вече няма

Несполучливата връзка е източник на много стрес и тревога. Може дори да предизвика клинична депресия.

Въпреки това е доста трудно за някои двойки да се разделят, така че те продължават да правят всичко възможно, за да спасят връзката си, дори и да е по-добре да я оставят в миналото. Има куп причини, поради които хората остават в нещастни връзки. Смятате ли, че страхът да изглеждате като загубеняк за другите или безпаричието може да принуди семействата да останат заедно?

Решихме да разберем защо някои двойки се страхуват да се разделят, дори когато няма любов в отношенията. Също така проучихме как да преодолеем страховете си, за да вземем правилното решение, ако сме изправени пред нещастен брак.

1. Ниско самочувствие

Ниското самоуважение и липсата на самочувствие карат хората да поддържат нездравословни връзки. Психолозите твърдят, че човек, който не знае своите предимства, е подсъзнателно готов да бъде третиран лошо. Тези хора наистина вярват, че не заслужават любов.

Ето няколко препоръки за тези, които се попадат в токсични взаимоотношения, дължащи се на постоянно самоунищожение:

  • Инвестирайте в себе си. Това може да бъде ново хоби, кулинарни курсове или почивка. Човекът, който трябва да се погрижи за вас, сте вие!
  • Прости си. Престанете да се обвинявате за грешките от миналото и вместо това помислете за бъдещето.
    Кажете добри думи за себе си. Никога не казвайте неща като “Аз съм загубеняк” или “Аз съм глупак”. Вие сте уникални и заслужавате най-доброто.
  • Сега можете да погледнете живота си чрез различни очи – очи на истински уверен човек, който може да прецени дали наистина се нуждаете от партньора си или не. Може би сте се придържали към този човек, защото чувствахте, че не заслужавате по-добро.

2. Възраст

Все още има силни и широко разпространени стереотипи в обществото, които казват, че животът свършва след 40 години и че е невъзможно да се намери истинска любов. Страхът от самотата е порпден от това, че много двойки предпочитат да останат заедно. Социолозите обаче твърдят, че хората могат да уредят личния си живот на всяка възраст. Почти половината от жените на възраст над 45 години, които са преминали през развод, заявяват, че сега са по-щастливи от всякога.

Психотерапевтът Шарлот Фридман създаде специална група за подкрепа на хора, които са в състояние на стрес след развод. Шарлот твърди, че един “възрастен” развод има своите предимства.

Вероятно децата ви вече са порастнали. Сега сте свободни да правите каквото поискате – да пътувате и отделете толкова време за себе си, колкото искате.

Вие сте независими и можете да изберете човек, който да ви направи наистина щастливи. Или можете да изберете да не сте сам/а – това е вашият живот и зависи само от вас да решите какъв искате да бъде.

3. Пари

Понякога една нещастна връзка се превръща в капан на парите, които държат съпрузите заедно. Британската адвокатска кантора Slater & Gordon проведе проучване и установи, че основната причина, поради която хората остават заедно, въпреки липсата на любов и взаимно разбирателство, е страхът. И един от най-големите страхове е страхът да останеш без пари. 20% от 2 000 анкетирани двойки заявяват, че не планират да се разведат, освен ако не се почувстват пълна финансова стабилност.

Психолозите препоръчват стремеж към финансова независимост в брака. Това ще помогне да се избегнат неравенствата и конфликтите, породени от разходи. За да се измъкнат от финансов капан, хората трябва да спрат да жертват професионалното и личното си развитие заради семейството. Ако сте финансово независими, винаги ще можете да напуснете човека, когото не обичате, и няма да чакате “правилния момент”.

4. Натискът на обществото

Съществуват и външни сили, които насърчават нездравословния брак като социално порицание и натиска на по-възрастните поколения на семейството. Двойките, живеещи в нездравословни връзки, са склонни да се притесняват за това, което ще кажат техните роднини, съседи и колеги.

Разводът трябва да бъде добре обмислено решение, взето от 2-ма души. Гуинет Полтроу споделя опита си, когато е в процес на развод и говори за това, което тя нарича “съзнателно разединение”. Това е състоянието на една двойка преди окончателното разпадане, когато и двамата партньори решават как ще живеят след развода и ще се разделят мирно, напълно разбирайки действията си. В този случай хората около тях няма да имат никакви въпроси, защото това е решение, взето от 2-ма разумни възрастни.

5. “Той/тя е лош/а, но е мой/я.”

“Поне не съм самотен/на” е мотото на хората, които не смеят да спрат неуспешните отношения. Всичко това, защото те не могат да видят други гледни точки. Последните изследвания показват, че една жена вероятно ще подаде жалба за развод, ако има широк спектър от потенциални партньори и финансова стабилност.

Усещането за безнадеждност и сигурността на факта, че един сигурен, но лош партньор е по-добър от потенциаления принц Очарователен, води до тъжни последствия, защото такива двойки живеят като съседи под един покрив.

Решението е да се работи върху себе си и да се изгради самоуважение. Вземете активна житейска позиция, за да изберете партньора, който заслужавате и да не се примирявате с този, който вече имате.

6. Деца

Да имаш деца е може би една от основните причини да не искаш развод. И това всъщност е съвсем разбираемо – всички сме наясно с негативните ефекти, които има разводът върху децата. Те могат да почувстват вината, безпокойството и несигурност. Психолозите обаче предлагат да се разгледа този проблем от различен ъгъл.

Децата, живеещи в нещастен брак, трябва да се сблъскват ежедневно с психологическия натиск и да усещат сериозността на нездравословните взаимоотношения между родителите. Токсичното поведение на възрастните води до унищожаване на живота на детето. Много често децата започват да се обвиняват за всички неприятности, които се случват в семейството. Ето защо, ако любовта ви е заменена от намалели чувства към другия или дори омраза, най-добрият изход ще бъде цивилизованата раздяла. Преди да вземете такова сериозно решение обаче, е необходимо да посетите семеен психотерапевт, за да намалите стреса на детето, причинен от раздялата на родителите.

7. Сигурни сте, че не съществуват щастливи бракове

Някои хора погрешно мислят, че щастливите връзки изобщо не съществуват. И това вярване ги кара да живеят в нещастна връзка в продължение на много години. Психолозите смятат, че този вид вярване се появява в детството – може би никога не сте имали пример за истинска любов между родителите или първата ви любов се е оказала огромно разочарование.

Много често съпрузите свикват да живеят в токсични отношения и не възнамеряват да се развеждат, дори и след като осъзнаят безплодността на брака си. Излиза, че навикът е също компонент в любовта, като страстта и интимността. Ето защо нещастни бракове могат да продължат много години. Препоръчително е да работите върху тези грешни убеждения с психотерапевт преди да започнете брак.

8. Надежда за по-добри времена

Много двойки остават заедно, не защото са щастливи в този момент. Те просто се надяват, че след време ще бъдат щастливи. Един психолог, на име Леви Бейкър, заедно с колегите му, провел някои изследвания, обясняващи механизма на това явление. Както се оказа, “надявам се на щастливо бъдеще” е един от основните фактори за спасяването на брака, дори ако е нещастен.

Психотерапевтът и специалист по междуличностни отношения, Джейк Ийгъл, назова още една причина – “Холивудското промиване на мозъци”. Джейк казва, че романтичните истории от филми, където героите винаги остават заедно, дори в най-лошите ситуации правят нормалните хора да вярват в реалността на такъв сценарий в живота. Но това изобщо не е така! В действителност, хората не се променят с магия и хепи енда рядко се случва.