7 важни теста за здравето, които можете да направите у дома

Някои хора избягват превантивните медицински прегледи, поради липса на време или страх от лекари.

Но можете да изпълните няколко теста, за да получите необходимата информация за вашето здраве, без да се налага да напускате дома си. Тези методи ще ви помогнат да разберете дали е крайно време да се обърнете към експерт или ако всичко е наред и няма нужда да се притеснявате.

Събрахме някои прости и бързи теста, които можете да си направите точно сега.

7. Ендокринната система

Един от основните здравни показатели е размерът на талията. Вземете някаква измервателен метър и измерете кръста си на 2.5 см над пъпа. Ако всичко е нормално, неговият размер не трябва да надвишава 86 см при жените и 101 см при мъжете.

Хората, които имат по-голяма талия, имат 5 пъти по-голяма вероятност да получат диабет тип 2. В Япония през 2008 г. правителството дори реши да приеме закон, който задължава хората с големи коремни болки да посещават специални сесии, за да отслабнат.

6. Гърбът

Ще ви трябва 2 кантара. Застанете на единия с един крак и на другия с другия крак. Разпределението на теглото трябва да бъде приблизително еднакво. Ако числата се различават значително, това може да означава, че костта на бедрата, гръбначният стълб и главата са извън центъра. Вероятно е време да посетите лекар, който ще предпише всички необходими изследвания.

5. Дихателната система

Този метод се нарича тест за стенд. Ще ви е необходим хронометър, за да го изпълните.

Станете и проверете сърдечната честота за 30 секунди. След това седнайте и поемете 3 вдишвания без да издишвате. След това задръжте дъха толкова дълго, колкото можете и пуснете хронометъра. След като издишвате, проверете отново пулса си за 30 секунди.

Резултати:

  • Ако сте задържали дъха си за по-малко от 40 секунди, работата на дихателната система не е толкова добра. Средният резултат трябва да бъде 40-49 секунди. Ако можете да задържите дъха за повече от 50 секунди, вие сте в наистина добра форма.
  • Изчислете сърдечната честота с помощта на тази формула:
    Резултатът трябва да е равен на сърдечната честота за 30 секунди след теста и сърдечната честота за 30 секунди преди теста.

4. Кости

Разгледайте ноктите си – те могат да разкажат много за вашето здраве. Ако ноктите ви се цепят и се появяват бели петна, това не е само козметичен проблем. Такова състояние може да означава, че тялото ви не получава достатъчно витамин В, желязо или че съществува риск от остеопороза.

3. Зрение

Погледнете рамката на прозореца за 30 секунди, след което затворете очите си. След това отворете лявото око, затворете го и отворете дясното око. Ако картината, която виждате с окото, се замъглява и линиите вече не са успоредни една на друга, това може да е признак на макулна дегенерация или тежка необратима загуба на зрение.

Можете да извършите още един тест в близост до паркинг за автомобили. Отдалечете се на 20 метра от  колата и се опитайте да прочетете табелката с регистрационния номер на превозното средство Ако не можете да направите това, препоръчваме ви да посетите лекар.

2. Слуховата система

Опитайте се да чуете какво говорят хората от разстояние 15-20 метра. Ако не можете да разберете нищо, най-вероятно трябва да посетите лекар.

Този метод няма да работи в претъпкани места. Например, в кафене със силна музика, няма да можете да чуете човек, говорещ близо до вас. Това се дължи на маскиращия ефект: слабия звук се маскира в присъствието на силния шум.

В допълнение към този тест има много приложения, които могат да проверят слуха ви.

1. Черният дроб

Погледнете се в огледало, което ви позволява да видите цялото си тяло. Виждате ли мастния слой над кръста? Това е висцерална мазнина, която заобикаля черния дроб и не позволява той да функционира правилно.

Пожълтяването на бялата част на очите, бучките мазнини (особено по клепачите) показват, че нещо не е наред с черния Ви дроб.

Моля, имайте предвид, че тези тестове не могат да се използват за диагностициране на заболяване. Това са само няколко метода, които могат да ви помогнат да се грижите за вашето здраве.