8 предупредителни знака, че имате проблеми със сърцето

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията около 610 000 души умират всяка година от сърдечни проблеми само в САЩ.

И мъжете и жените са засегнати от сърдечни заболявания поради различни причини, свързани с определен начин на живот. Има обаче много признаци и предупреждения, които ни информират за сърдечни проблеми и трябва да ги разчитаме, когато са на лице.

Събрахме 8 много чести предупредителни признаци за сърдечни заболявания, на които трябва да обърнете внимание, ако забележите.

1.Болка, която се разпространява в ръката

Много от мъжете изпитват болка в лявата ръка, докато жените изпитват същата болка в едната или и в двете ръце. Някои жени също са казали, че са преживяли необичайна болка в лакътя, преди да получат сърдечен удар. Това се случва, защото болката от сърцето ви се придвижва до гръбначния мозък, където много от нервите на тялото ви са свързани и вашият мозък се обърква и мисли, истинския проблем е в ръката ви, а това не е така.

2.Кашлицата, която не спира

Кашлицата може да бъде причинена от различни проблеми и може да бъде и признак на сърдечно-съдово заболяване. Продължителната кашлица, която произвежда розова течност, която съдържа кръв, е много разпространена при сърдечна недостатъчност. Кашлицата обаче е симптом на много по-сериозен симптом – диспнея и внезапна загуба на въздух.

3.Подути крака, глезени и крака


Когато сърцето ви не изпомпва добре течността от кръвоносните съдове тече в заобикалящите тъкани, а краката иглезените ви са най-често срещаните места на оток, заради гравитацията. Това се нарича периферен оток и много хора, които го имат, нямат сърдечно заболяване. Но все пак, това е много често срещан симптом сред пациентите със сърдечни заболявания и трябва да обърнете специално внимание на него.

4.Липса на апетит и чувство на гадене

Много пациенти, страдащи от сърдечни заболявания, показват липса на апетит и / или гадене, дори ако хапнат само няколко хапки храна. Причината за това е натрупване на течност около черния дроб и червата, която пречи на правилното храносмилане. Тези симптоми обикновено са последвани от болки в корема, а ако ги изпитвате заедно, трябва незабавно да посетите Вашия лекар.

5.Екстремни и необичайни нива на тревожност

Няколко проучвания показват, че хората, които страдат от крайно безпокойство още от младини, са склонни към сърдечни заболявания. Тревожността може да бъде причинена или от много стресиращ начин на живот, или от различни разстройства, включително паническо разстройство и фобийна тревожност. Някои от ефектите на тревожността върху сърцето Ви включват тахикардия, повишено кръвно налягане и намален сърдечен ритъм.

6.Загубата на съзнание или припадъци

Чувството за слабост и загуба на съзнание е много често срещано сред пациентите със сърдечни проблеми. Когато сърцето не изпомпва добре кръвта, това се дължи на факта, че кръвният поток е блокиран от запушена артерия или стесняване на клапа. Ако някога сте чувствали недостиг на въздух и сте припаднали за кратък период от време, незабавно се свържете с лекар и проверете сърцето си.

7.Кожата ви става по-бледа или придобива синкав цвят

Това не е един от най-честите симптоми, но се оказва, че се дължи на намален кръвен поток, намален брой червени кръвни клетки и може да бъде знак, че сърцето ви не изпомпва кръвта, както трябва. Шокът е основната причина за този симптом и бледата кожа може да се появи по цялото ви тяло или в определена част на тялото, например крайник. Ако обаче забележите този симптом, не се паникьосвайте. Може просто да сте преживели шок или да имате друг проблем като анемия, например.

8.Кожни обриви или необичайни петна


Два отделни изследователски проекти, извършени от вестник “Алергия и клинична имунология” и вестник на Американския колеж по кардиология, показват, че екземата и херпес зостер са високо рискови фактори за сърдечни заболявания. За тези, които имат екзема, е установено, че имат 48% вероятност да страдат от високо кръвно налягане и 29% вероятност от висок холестерол. Освен това тези, които са имали херпес зостер, са с 59% по-голяма вероятност да получат сърдечен удар, отколкото хора, които не са били в това състояние.

Тези симптоми не се проявяват задължително на всеки пациент със сърдечно заболяване, но те са едни от най-честите предупредителни признаци на тази опасност.