8 начина да облекчите зъбобола, преди да посетите зъболекаря

Има повече от 3 милиарда души, страдащи от зъбни проблеми по света и броят им бързо се увеличава през последните няколко години.

Зъбобола е нещо, което всички сме преживели и има десетки причини, които могат да доведат до зъбобол. Например, хлабави пломби, кухини, пукнати зъби или дори инфекция на синусите.

Докато не можете да посетите зъболекаря, ние намерихме тези надеждни средства за защита, които могат да облекчат зъбобола.

Карамфиловото масло

Карамфиловото масло има разнообразни ползи за здравето, обаче, то е най-известно за намаляване на болката, която е свързана със стоматологичните проблеми. Карамфилите се използват в китайската медицина като средство за защита от раздразнение на нервите. Един от основните химически елементи на подправката е Eugenol, който се счита за естествена упойка.

Въпреки това, масло от карамфил трябва да се използва много внимателно. Например, наливането на карамфилово масло директно върху засегнатата област може всъщност да влоши симптомите и да раздразни езика и чувствителните венци.

Как да използвате:

 • Добавете 2 капки карамфил на памучен тампон и го поставете върху засегнатата област, докато забележите, че болката започва да изчезва.
 • Като алтернатива, можете да вземете цяла карамфил и да го поставите на засегнатата област и да започнете да го дъвчете, за да освободите от маслата и да оставите на това място за половин час, докато забележите, че болката започва да изчезва.

Морска сол

Солта от Келтско море е известна, че предлага многобройни ползи за здравето като изграждане на имунитет, регулиране на сърдечния ритъм и кръвното налягане, алкализиране на тялото и облекчаване на зъбобола. Морската сол съдържа естествени антибактериални свойства, които ще облекчат симптомите на зъбобола, причинени от заболяване на венците и убиват бактериите, които причиняват инфекцията. Освен това, морската сол съдържа над 60 следи от минерали и може да помогне за лекуване на рани по-бързо и по-ефективно.

Как се използва:

Вземете една супена лъжица пълна със сол.
Смесете я в чаша с топла вода.
Направете гаргара.

Пакетче от ментов чай

Чайните пакетчета от мента могат да се използват като временно решение за зъбобола, като облекчават болката и успокояват чувствителните венци. Мокрите, използвани чаени пакетчета често се използват за успокояване на чувствителна / раздразнена кожа и венци. Освен това, мента има амортизиращи свойства, които са аналогични на карамфиловото масло и е много ефективна, когато става въпрос за облекчаване на зъбобол. В допълнение, чаят от мента е богат на танин – естествен антибактериален и противовъзпалителен агент.

Как се използва:

 • Вземете използвано пакетче и го оставяйте да се охлади, след това го натиснете върху засегнатата област за половин час.
 • Вземете използвано пакетче и го поставете във фризера за няколко минути, докато стане студено. След това го нанесете върху засегнатата област за половин час, за да облекчите болката.

Лук

Лукът има много антимикробни и противовъзпалителни свойства, които могат да убият микробите в устните кухини, да ги предпазват от разпространение и да предотвратяват разрушаването на зъбите. Те могат също така да убият бактерии, които причиняват инфекции както в зъбите, така и в слепоочията и да спрат кървенето на венците, което го прави идеално средство за облекчаване на болката, лечение на раздразнени венци и предотвратяване на гниене на зъбите.

Освен това, лука имат летливи серни съединения, които, когато попаднат в контакт със слюнката, образуват сярна киселина, която може да даде на зъба изтръпващ ефект, облекчавайки болката.

Как се използва:

 • Нарежете голяма част от лука и започнете да дъвчете на засегнатата област, докато силния му вкус не изчезне.
 • Повторете същия процес с друго парче лук.

Студени компреси

Използването на студени компреси е по-стар метод за облекчаване на болката, когато става въпрос за някакъв вид дискомфорт. Прилагайки лед към засегнатата област, това може да облекчи нервите, които причиняват болка и да намаляви подуването и възпалението. Освен това ледът също така кара кръвоносните съдове да се стесняват, така че да не позволяват да преминава достатъчно кръв, което прави болката по-малко тежка.

НЕ прилагайте лед директно върху раздразнения зъб, защото това може да направи болката много по-силна. Уверете се, че обвивате парче плат около него, за да го защитите.

Как се използва:

 • Поставете леда в торбичка и го убийте с кърпа.
 • Нанесете върху външната част на устата на засегнатата страна за 20 минути.
 • Повтаряйте на всеки няколко часа.

Пшеничени кълнове

Пшеницата е пълна с различни хранителни комбинации, които я правят изключително полезна за здравето ни. Тя съдържа витамини и минерали и има антибактериални, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Тя може да помогне да се излекува тялото отвътре.

Също така има способността бързо да намали възпалението на устата и да предотврати разпространението и развитието на бактериални инфекции в бъдеще. Освен това, пшеничените кълнове са с високо съдържание на хлорофил, който може да се бори с инфекциите.

Как се използва:

 • Използвайте ги като вода за уста два пъти дневно.

Мащерка

Мащерка е билка, която идва от семейството на ментата и е пълна с антимикробни и антибактериални свойства. Може да се използва като антисептик и дезинфектант. Тя също така може да убие микробите и да се използва като средство за облекчаване на болката.

Освен това мащерката е една от основните съставки в Listerine, защото има способността да убива микроби, които причиняват лош дъх. В допълнение, едно скорошно проучване установи, че мащерката е естествената версия на ибупрофена.

Как да използваме:

 • Добавете 4 капки масло от мащерка към памучен тампон и след това добавете 2 капки вода.
 • Нанесете върху засегнатата област за 10 минути.

Чесън

Чесънът е чудесен източник на фитохимикали, които са отговорни за борбата с различни инфекции и подпомагат стимулирането на имунната система. Чесънът има способността да убива вредните бактерии в устата, които причиняват плаката и може да действа като ефективно средство за облекчаване на болката. Освен това, чесънът съдържа алицин, който е доказано, че предотвратява гниенето на зъбите и убива микробите, които причиняват кариеси.

 • Вземете скилидка чесън и започнете да го дъвчете отстрани на засегнатата зона.
 • Повторете два пъти, ако е необходимо, докато не почувствате, че болката изчезва.

Моля, имайте предвид, че всички тези методи са временни и че посещението на зъболекаря е единственият начин да се разбере основната причина за болката.