10 храни и напитки, които могат да ви помогнат да не задържате вода

Задържането на вода, известно още като оток, се получава, когато в тялото се натрупват излишни течности.

Това може да причини подуване на ръцете, краката, глезените. Жените също могат да претърпят задържане на вода по време на бременност или преди месечния им период. Има няколко причини, поради които това се случва, но повечето от тях не са сериозни.

В случаите, когато отокът е лек и сте сигурни, че няма сериозни здравословни проблеми, ви предлагаме да включите следните 10 елемента във вашето меню, които ще действат като естествен диуретик и ще ви помогнат да се отървете от задържането на вода.

Краставица

Краставиците са с високо съдържание на вода и съдържат хранителни вещества, които помагат при прочистване на пикочната киселина от бъбреците. Също така съдържат кофеинова киселина, която помага да се отървете от задържането на вода. Тъй като краставиците също са с ниско съдържание на калории, те са добра опция за закуска за тези, които се стремят да отслабнат.

Червени боровинки

Боровинките са богати на антиоксиданти и витамин С и помагат за изчерпване на излишната вода от тялото. Те също така защитават клетките на организма от увреждане, причинено от токсини и свободни радикали, които се произвеждат от тялото ви по време на процеса на метаболизиране.

Диня

Дините се състоят от 92% вода и са заредени с различни минерали и витамини, които имат диуретични свойства.

Целина

Целина съдържа съединение, наречено кумарин, което помага при почистването на организма чрез отделяне на всякаква нежелана вода под формата на урина. Също така помага при храносмилането и предотвратява високото кръвно налягане.

Джинджифил

Джинджифилът се счита за една от най-ефективните диуретични храни. Той подпомага храносмилането и помага да се изчистят всички вредни токсини от тялото.

Моркови

Морковите са богати на антиоксиданти и витамини, които улесняват детоксикацията в организма. Благодарение на съдържанието на калий, морковите също помагат за поддържане на холестерола и нивата на кръвната захар.

Канела

Канелата съдържа хром, който помага да се контролира апетита. Канелата също помага за повишаване на имунитета и е голям детоксикатор.

Аспержи

Зелен чай

Зеленият чай е естествен диуретик. Изследванията показват, че редовното пиене на зелен чай може да намали телесните мазнини с до 19%.

Глухарче

Глухарчето традиционно се използва като естествен диуретик. В Европа екстракт от глухарче се използва за лечение на много медицински състояния и е одобрен от германската комисия  за намаляване на задържането на вода.