7 неочаквани неща, които кучетата могат да “помиришат”

Носът на кучето е повече от 10 000 пъти „по-професионален“ от нашия.

Днес обучените кучета се използват в различни области, но дори и обикновен домашен любимец може да те спаси, благодарение на силния си нос. Обожаваме кучетата и науката! Днес сме събрали 7 необичайни факта за нещата, които кучето ти може да разбере само като помирише.

Включихме и бонус за уникалната връзка между хората и кучетата. Нямаме търпение да ти ги споделим!

Промени в нивото на кръвната захар

Изследванията потвърждават, че кучетата могат да усетят спад в нивото на кръвната захар. Те могат да идентифицират това чрез промяната на миризмата в потта ни. Тази способност може да бъде от решаващо значение за собственик на куче с диабет. Изследванията показват, че тези животни могат също да анализират нашите поведенчески промени. Следователно, веднага щом твоя “домашен лекар” забележи, че миришеш по неправилен начин или че си неестествено сънлива, ще започне да действа. Кучетата могат да започнат да показват признаци на стрес и да се опитат да привлекат вниманието на собственика си.

Рак

Учените обясняват, че ракът кара клетките ни да се държат по-различно от нормалното, за да развият тумора. Повредените клетки произвеждат специфичен вид протеин, който кучето може да помирише. Проучванията показват, че те могат да открият рак на белия дроб чрез дъха и рак на простатата или пикочния мехур чрез миризмата на урина. В тази посока изследванията продължават, а кучетата показват надеждност и при проследяването на рака на кожата. Днес има кучета в някои клиниките, които помагат за лечението на различни видове рак, включително рак на гърдата. Това е ценен инструмент в ранната диагностика.

Идентичност

Докато повечето от нас разпознават другите хора и кучета по начина, по който изглеждат, кучетата използват миризмата. В носа му мирисът на всеки човек е уникален, подобно на пръстовите отпечатъци. Освен това, експертите ни уверяват, че тези животни могат да разпознаят познат човек или място дори ако миризмата им се е смесила с парфюм или “белези” след контакт с други хора. Освен това, добре обучените кучета дори могат да различат миризмите на еднояйчни близнаци! Тази способност е широко използвана при полицейската работа при търсене на изчезнали хора след различни спешни случаи.

Епилептични припадъци

Учените потвърждават, че кучетата са в състояние да открият бъдещ епилептичен припадък до 45 минути преди началото му. Смята се, че тези домашни любимци са в състояние да усетят специфична миризма, която предхожда това медицинско състояние. Веднага щом кучето е наясно с опасността, ще се опита да привлече вниманието на стопанина си като лае, например. Ако паднеш на пода в конвулсии, твоят приятен приятел ще остане наблизо, за да те защити.

Взаимодействията ти с други кучета

Кучетата си изпращат “съобщения” чрез феромони, които могат да се намерят в урината, кожата, козината и фекалиите. Така че, ако си посетила приятел, който има домашен любимец, кучето ти ще знае всичко! Приготви се да те помирише изцяло, за да се опитва да разбере с кого си била. Съобщението ще включва информация за породата, размера, здравето и други характеристики на кучето, с което си му “изневерила”.

Бременност

Буря или ураган

От древни времена животните са били по-близо до природата, отколкото хората. Днес наблюденията доказват, че кучетата могат да помиришат дори и най-малките промени във въздуха, прогнозирайки буря или друго бедствие. Това, съчетано с чувствителността на кучето към геомагнитни полета и вибрации, прави предсказанието достоверно.

Бонус: Кучетата доказано са ни приятели

Когато приемем куче в семейството си, можем да мислим за домашния любимец като придружител за сутрешния ни джогинг или че ще пази сигурността в къщата. Освен това, учените са доказали, че те са най-добрите приятели за децата. Да имаш куче у дома стимулира детето да стане по-социално активно, по-добро към други хора и животни и дори е склонно да чете повече книги. Следователно тези животни са истински учители за малките деца.

Източник: dama.bg