6 неочаквани навика, които разрушават живота ни всеки ден

Казано е, че щастието е неясно, тъй като всеки има свои собствени идеи за него. Но психолозите и невролозите не са съгласни с това.

Те знаят какво ни кара да се чувстваме удовлетворени и което ни прави тъжни като човешки същества. Понякога се чувстваме ужасно, поради всекидневните неща и навици, които дори не забелязваме.

Научихме какви неща трябва да избягваме в живота си, за да бъдем щастливи и създадохме списък с вредни неща, които се препоръчва да спрете да правите точно сега.

6. Винаги сме седнали

Днес застоелия начин на живот е нещо обикновено. Вечер се прибираме с кола или с обществен транспорт и си седим у дома, където гледаме телевизия или чатим онлайн с приятели.

Без да се движим, нивото на ендорфини и други хормони, отговорни за щастието, намалява. Ежедневните 30-минутни разходки или 2 тренировки на седмица ще ви направят по-енергични и удовлетворени, независимо от това, което се случва в живота ви.

5. Прекарваме цял ден на закрито

Всички знаем, че “работата от дома” не допринася непременно за щастие. Но се оказва, че места като кина, ресторанти и други места, които обичаме да посещаваме, не винаги ни оставят да се наслаждаваме и на живота си.

Но ако прекарате известно време на открито на неизвестно място, ще се почувствате по-щастливи и ще подобрите самочувствието ви. Психолозите наричат този метод “приключенска терапия”. И заслужава да се отбележи, че няма значение дали отивате в друга страна или в съседно селище, където никога не сте били, така или иначе ще станете по-щастливи.

4. Не обръщаме внимание на нещата, които се случват около нас.

Много е важно не само да обръщаме внимание на това, което правим, но и на това как го правим. Например, да си представим 2 момичета. Една от тях е ядосана, защото трябва да почисти къщата си – предпочитала е да отиде на среща в луксозен ресторант, но никой не я поканил. Друго момиче просто мие съдовете и се радва, че има време да си почисти къщата.

В първия случай момичето ще се чувства изтощено, а във втория случай момичето ще се чувства по-спокойно. Нашата способност да живеем тук и сега, без съжаленията и спомените да ни обезпокоят, прави живота ни по-интересен.

3. Постоянно консумираме.

За да направим живота си смислен, трябва не само да вземаме, но и да даваме. Актове на доброта ни карат да се чувстваме доволни и значими.

Ето някои добри новини: дори най-малките добри действия могат да ни развеселят. Купуването на някой подарък, написването на бележка или дори рисуването са всичко, което ни кара да вярваме, че имаме цел в този живот и че някой има нужда от нас.

2. Ние изолираме себе си от другите.

Дори в ерата на индивидуалността, всеки човек все още трябва да принадлежи към група. И това не важи само за нашите най-близки приятели и членове на семейството. За да бъдем наистина щастливи, трябва да се чувстваме свързани с други хора.

Според различни проучвания това качество ни помага да побеждаваме болестите, намалява нивото на стрес и това ни кара да се чувстваме по-уверени. И няма значение в каква група принадлежите: може да бъде в футболен клуб, клуб за игри, каквото и да е. Просто трябва да се чувствате, като че ли принадлежите към нещо.

1. Не създаваме нищо.

Имаме нужда от творческо хоби не за пари и слава, а за наше здраве. Доказано е, че процесът на създаване намалява нивото на стрес, подобрява настроението ни и ни помага да се борим срещу депресията.

Не забравяйте, че творчеството не е просто пеене и рисуване, може да бъде всичко, което изисква вашия уникален подход. Засадете цветя, изберете цвета на стените, вършете домакински задачи и развихрете въображението си – това е необходимо!

Щастието не е нещо, към което трябва да се стремите. Състои се от малки неща, за да можем да го създадем във всеки един момент. Имате ли някакви навици, които ви пречат да бъдете щастливи?