7 неща, които трябва да се знаят за приема на антибиотици

Лекарите препоръчват да се вземат антибиотици в екстремни случаи.

Традиционната медицина препоръчва преминаването към естествени аналози. Но дали тези аналози могат да заменят западната медицина? Какви странични ефекти срещат най-често пациенти? Бактериите укрепват ли имунитета на натуралните лекарства? Кога трябва да откажете да приемате антибиотици?

Намерихме отговорите на въпросите, които хората най-често питат лекарите; може би природата има медицински одобрен начин да ни помогне.

Антибиотиците “химия” ли са?

Александър Флеминг открива случайно пеницилина, един от първите антибиотици, когато открил мухъл в епруветки. Първите антибиотици се образуват от гъби, а по-късно учените започват да използват бактерии. По-късно науката успява да създаде синтетични лекарства. Те работят по-добре от антибиотиците с естествен произход – за гелогенните агенти е по-трудно да създадат защитен механизъм срещу тях. Правилното им име е антибактериални лекарства.

Всички антибиотици се състоят от химични съединения, независимо дали са създадени в лаборатория или естествено. Опасността се крие в нещо различно: ако причинителят на зародиши развива защита срещу силни антибиотици, ние повече няма да можем да ги унищожаваме с лекарството. И това е, когато човек може да разчита само на собствената си имунна система за борба с болестта.

Почти е невъзможно да се получате антибиотици в домашни условия без специални познания и оборудване.

Така изглежда подготовката на пеницилин през 1943 г.

Типичния мухъл, какъвто понякога може да видите по хляба, не произвежда антибиотици. Флеминг самият трябваше да прекара 10 години, за да направи различен вид пеницилин, който е “дълъг” и подходящ за медицински цели.

Лекарите осъзнават, че много хора развиват алергия към антибиотици, когато ги употребяват многократно, особено за лекарства от същата група пеницилини.

Излиза, че ако един възрастен човек се лекува често с антибиотици, децата му могат да получат алергия и да изградят съпротива срещу тези лекарства. Единственият начин за лечение на такива хора с антибиотици е чрез десенсибилизация или постепенно приемане на лекарството, като се увеличава дозата на лекарството.

Днес лекарите се опитват да предпазят пациентите си от такива реакции чрез укрепване на имунната система, така че организмът да може да се бори с патогени в ситуации, в които това е възможно без антибиотици. Например, ако имате редовно настинка, тялото ви може да се бори само.

Кога антибиотиците са безполезни?

При наличие на вирусни заболявания, включително:

  • настинки
  • грип
  • възпалено гърло (освен ангина);
  • зачервен нос (ако не е причинен от бактериална инфекция)

Кога не трябва да отказвате приема на антибиотици?

Остри форми на бактериални инфекции, причиняващи постоянна температура и други фактори, които могат сериозно да застрашат здравето и живота на пациента:

  • белодробно възпаление (пневмония)
  • чревни инфекции (коремен тиф, дизентерия, салмонелоза и т.н.)
  • бактериални заболявания на назофаринкса (синузит, отит, тонзилит, ринофарингит и т.н.)
  • инфекции на пикочните пътища (остър цистит, пиелонефрит и т.н.)
  • полово предавани болести (гонорея, хламидии и т.н.)

Опасно ли е да се яде месо от животни, които са били лекувани с антибиотици?

Да, ако не е преминало топлинна обработка. Учените с право са предпазливи към бактериите, които са развили съпротива, поради контакт с антибиотици. Колкото по-малко са контактите, толкова по-големи са рисковете от мутации и появата на супер бактерии, с които лекарите не могат да се справят. За това е опасно да се яде пържола (освен ако не е добре сготвена), сурова риба, сурови яйца или напитка от непастьоризирано мляко.

Влизайки в околната среда чрез екскременти, същите бактерии проникват в почвата и във водата; Ето защо зеленчуците и плодовете трябва да се измият добре. Земеделските стопани не трябва да отказват антибиотици в животновъдството, но трябва да се използват само като лекарства, а не за профилактика или стимулиране на растежа.

Лук, чесън и джинджифил се наричат естествени антибиотици. Наистина ли действат?

Има растения и природни продукти, които съдържат съставки, които могат активно да устоят на вируси, бактерии, гъбички и паразити. Хората ги използват от хиляди години, за да укрепят своята имунна система или да се борят с болести.

Не е правилно да ги наричаме естествени антибиотици – те работят по различен начин и не могат напълно да заместят антибиотиците. Когато се лекуват без надзор от лекар, те могат да причинят сериозни увреждания на здравето. В Китай народната медицина се състои от билки; Ето защо има много хора, които се възпитават с отвари.

Понякога е опасно да се допълни курса на лечение с билкови лекарства. Например, ако жена пие лекарства, съдържащи жълт кантарион, заедно с перорални контрацептиви, тя може да забременее (ако не се използват други методи за защита).

Загадка: Съдържа ли сиренето с мухъл антибиотик?

Отговорът: не. Други видове гъбички се използват за производството на сирене, но яденето на сирене с мухъл в малки дози от време на време е добро за стомашно-чревния тракт. Историите, които чуваме за работниците, които произвеждат горгонзола, които никога не се разболяват, са мит.

Какви природни лекарства препоръчват лекарите?

Медът се прилага върху увредена зона, състояща се от малки изгаряния и рани.
Той съдържа водороден прекис и има ниско ниво на рН. По-добре е да използвате масло от чаено дърво – съдържа силно антимикробно средство, наречено метилглиоксал.

Активният въглен се приема вътрешно, за да се предотврати махмурлука и да се подобри храносмилането.
Той действа като сорбент, премахва токсините и има антидиаричен ефект.

Етерично масло от риган помага на кожата да се отърве от гъбички по краката и ноктите.
Съдържа 70% карвакрол – органично съединение с бактерицидни и инсектицидни свойства. 1-2 капки етерично масло от риган трябва да се разтварят във вода и да се нанасят върху кожата, засегната от гъбички.

Джинджифил се приема като чай. Помага при лечение на сутрешно гадене, сънливост и за стабилизиране на стомашно-чревния тракт.
Има бактерицидни свойства. Не забравяйте да използвате нов корен от джинджифил.

Алое Вера ускорява лечението на рани и изгаряния. Също така помага да се лекува хрема.
Има бактерицидни свойства. По-добре е да използвате пресен сок от алое.

Горчицата може да се използва под формата на компреси за простуда, хрема, фарингит и бронхит.
Компресите имат същия ефект като болкоуспокояващи и помагат да се спрат възпалителните процеси.

Чаят от бананите помага за борба с безсънието.
Приготвянето на чай със свеж банан ще помогне много. Банан трябва да се използва заедно с кората. По желание добавете канела.

Коркумата помага да се отървете от подуване.
Разтваря се лъжица куркума и щипка сол в малко количество хладка вода и се пие след хранене.

Внимание! Има няколко фактора, които ще ви помогнат да ви убедят, че е лоша идея да използвате растенията като основен метод за лечение на сериозни заболявания, без да се консултирате с лекар.

В момента няма клинични проучвания, които доказват абсолютната безопасност при използването на народни методи и растения в лечението.

Растенията растат в различни среди и е невъзможно да се дозира концентрацията на всяко вещество точно, което означава, че съществува риск от страдание от странични ефекти дори ако лекарството е взето в малки количества.

Много растения и методи на традиционната медицина предполагат контакт с токсични вещества, което може да влоши прогнозата за пациента и да усложни работата на лекарите.

Повечето растения, чиито качества на лечение са доказани и изследвани, се използват в медицината като готови за употреба лекарства, при които всички възможни нежелани реакции вече са отстранени.

Бонус: Мравките също отглеждат антибиотици, за да защитят мравуняците си от гъбички.

Хората не са единствените, които имат “опитомени” антибиотици. Например, листовите мравки изграждат гнезда с компости против гъбички под земята. Те се нуждаят от тези гъбички за храна. Обаче понякога културите на тези насаждения се повлияват от паразитни гъбички. За да се отърват от него, мравките развиват в себе си антибактерии, които произвеждат антибиотици и убиват паразита.

Ако паразитовите гъби мутират, за да се предпазят от антибактериите, мравките имат нов щам на бактерии, готови да се борят с паразита. Телата на мравките произвеждат вещества, които осигуряват комфортен живот на бактериите, а бактериите, от своя страна, се грижат за живота на насекомите и мутират по-бързо от паразит-гъбичките.

Предпочитате ли да се лекувате с антибиотици или естествена медицина? Защо? Моля, кажете ни за това в коментарите!