7 неща, които могат да променят цвета на очите ви

Независимо дали имате кафяви или сини очи, вероятно сте се чудили как бихте изглеждали със зелени очи, например.

Но много малко от нас знаят, че има редица фактори, включително храна и емоции, които могат да променят цвета на нашите ириси. Ще ви разкажем най-интересните факти и ще покажете примери как цвета на очите може да промени външния вид, като използва примери за знаменитости.

Обобщихме някои интересни факти за това как и защо човек може да промени цвета на очите си.

1. Как настроението може да повлияе на цвета на очите

Силните емоции са известен шок за нашето тяло. Когато изпитваме яростна ярка радост, честотата на сърдечния ритъм се променя, дишането ни се ускорява и става по-трудно да се диша, но цветът на вашите ириси също се променя. Може да станат по-интензивни, понякога по-тъмна и понякога по-светли.

Изглежда, че най-яркият цвят може да се открие при хора, които изпитват моменти на щастие.

2. Меланин и възраст

Ако бебето е родено със сиво-сини очи, може да бъдете изненадани по-късно. Тайната на сините очи, която също се нарича “ефектът на небето”, е в ниското съдържание на меланин в ирисите, които разпръскват светлина и разкриват още по-ярки, синьо-подобни цветове. Цветът на очите на много бебета на възраст 3-18 месеца може да стане по-тъмен, ако количеството меланоцити в ирисите им стане по-голямо. Например, хората, които живеят в планински райони често се раждат със сини очи, които по-късно се превръщат в кафеви очи, но най-вече зависи от цвета на очите на техните родители. Понякога окончателният цвят на очите не се установява до 12-годишна възраст.

Но бебетата, които са родени с кафяви очи, не се променят и поддържат този цвят на очите до края на живота си. Поради високото съдържание на меланин, външният слой на ириса абсорбира и отразява светлината, което води до кафяв цвят. Между другото, въпреки че хората с тъмни очи страдат от очни заболявания по-рядко, те все пак трябва да носят слънчеви очила. Според изследванията, проведени в Чешката република, хората с кафяви очи обикновено се възприемат като по-надеждни, докато жените със светли очи имат по-малко проблеми с отрицателността и депресията.

Между другото, последните изследвания са доказали, че има 16 гени, които оказват влияние върху цвета на очите, затова е трудно да се предскаже цвета преди раждането.

3. Суровоядство и детоксикация

В алтернативната медицина съществува теория, която свързва цвета на ирисите и здравето на вътрешните органи. Тази посока в медицината се нарича иридология, но тъй като тя няма достатъчна доказателствена база, тя се смята за псевдо-научна. Но д-р Робърт Морс, експерт по здравеопазването, който има четвърт милион пациенти, вярва, че външният квадрант на окото е свързан със здравето на мозъка, докато вътрешният кръг е свързан с храносмилателната система. Той казва, че много плодове и зеленчуци във вашата диета могат да променят цвета на очите ви и той дори създаде серия от видеоклипове, посветени на неговото изследване.

Снимките по-горе показват момиче, което е суров веган в продължение на 6 години. Можете да видите как нейната диета е променила цвета на очите й. Според д-р Морс, високата концентрация на жълти оттенъци означава голям брой токсини. Тя успя да подобри работата на храносмилателната система и наблюдава как цветът на очите й се промени от зелено-кафяво в по-светло и по-интензивно зелено, но също така успя да промени бялата част на очите си, за да бъде по-ярка бяла. Освен това, д-р Морс казва, че пигментът на всеки човек е уникален и изисква индивидуален анализ. Той вярва, че спанакът помага да се поддържат очите младежки и ярки, медът може да придаде топли нюанси, а морските дарове могат да направят цвета по-интензивен. Другите храни, които могат да засегнат цвета на очите, са зехтин, лук и ядки.

4. Гримът и дрехите могат да променят цвета на очите ви.

Жените имат магически инструменти, които могат да използват, за да променят цвета на очите си и да го направят по-интензивен. Техните магически пръчки са грим, дрехи, цвят на косата и аксесоари. Например дамите с кафяви очи могат да използват златни, розови и ярко зелени дрехи, за да направят ирисите им по-светли.

Докато сините очи и зелените очи могат да засилят интензивността на своя цвят с помощта на тюркоаз, смарагд и синьо. Неутралите като бели, сиви и черни цветове могат да помогнат да подчертаете естествения си цвят на очите. Между другото, ако носите очила, попитайте специалиста си да направите очилата ви с AR-покритие, което неутрализира отблясъците и позволява на всички да виждат ясно цвета на очите ви.

5. Слънчева светлина и място на пребиваване

Кафявите очи са най-често срещаният цвят на Земята, 70% от населението на планетата ги има и можете да ги намерите на всички континенти от Австралия до Северна Америка. В някои региони процентът на хората с кафяви очи достига 95%, както в Азия, Близкия изток, Южна Америка, Южна Европа и Океания. В САЩ 50% от населението има кафяви очи.

Сините очи са по-често срещани в Северна Европа: Естония, Дания, Финландия – 85%, Германия – 75%, Великобритания – 50%. Понякога този очен цвят може да се открие сред хората в Близкия изток. Между другото, изследователите по генетика от университета в Копенхаген откриха, че сините ириси са резултат от мутация, която се е случила преди около 6-10 хиляди години. Доктор Ейберг спомена, че първоначално всеки е имал кафяви очи, но мутацията намалява производството на меланин. Учените предполагат, че това се случило първо в райони на северозапад от Черно море.

Само 2% от населението на планетата има зелени очи. Този оттенък се формира поради умереното съдържание на меланин и комбинация от жълто-кафяви пигменти. Зелените очи са най-често срещани в Испания, Ирландия, Русия, Бразилия, Исландия и Пакистан. Най-редкият цвят на очите е жълт, което е резултат от очите, които имат липохромен пигмент.

6. Лазерно осветление на цвета на очите

Операции като тази са били много рисковани и дори биха могли да доведат до слепота, което е точно това, което се случи с този аржентински instagrammer. Но през 2011 г. д-р Грег Хоумър изобретил лазерна хирургия, която може да промени цвета на очите. С помощта на лазер, клетките на меланините се унищожават, правейки ирисите по-светли. Това означава, че хората с кафяви очи могат да станат сини очи или сиви очи.

Процедурата продължава само 20 секунди, а крайният резултат става видим за 2-4 седмици. Д-р Грег Хомер получи тази идея от колега дерматолог, който премахва рожденните белези и бемките с лазер. Изследванията показват, че тази операция не засяга визията, но за да се изследват всички нежелани реакции, е необходимо повече време. Хомер дори каза: “Можете да предприемете тази процедура без притеснения веднага щом позволя на дъщеря ми да го направи.”

7. Хора с цвят на очите хамелеон

Някои хора имат очи, които могат да променят цвета си. Въпреки че този феномен все още не е проучен задълбочено, всички учени все още се съгласяват, че това не е болест, а уникална особеност, която има само няколко души. Обикновено хората със зелено-сини или лешникови очи имат хамелеонен цвят на очите. Лекарите не са открили никакви проблеми със зрението сред тези хора и този “дар” не може да бъде наследен.

Според изследванията, последователната промяна на цвета на очите е свързана с процесите в нервната и ендокринната система и количеството меланин. Очите на Хамелеон реагират на стрес, романтични чувства и умора, тяхната промяна може да бъде свързана и с околната среда и с изменението на климата. Психолозите казват, че тези хора понякога са непредвидими и злонамерени.

Бонус: Как изглеждат знаменитостите с различен цвят на очите?

Джулия Робъртс

Анджелина Джоли

Моника Белучи

Меган Фокс