7 неочаквани факти за любовта и отношенията, разкрити през последните години

Учените, в стремежа си да намерят отговори на всички въпроси, свързани с любовта, излязоха с наистина изненадващи изводи. Общите митове са развенчани и ние трябва да приемем и използваме все повече и повече нови данни за отношенията. 

Понякога съветите на учените са наистина полезни и ни помагат да намерим любовта или ни помагат да запазим отношенията си от разпадане.

Открихме 7 нови психологически изследвания, които са полезни за тези, които искат да разберат какво е любовта.

Всичко зависи от първата целувка.

Проучване, проведено от Университета в Оксфорд, разкри , че първата целувка може да се използва за  оценка на аспектите на годността на потенциалния мъж или жена. По правило целувките се считат за много важни, когато става въпрос за дългосрочни взаимоотношения (особено за жените).

Резултатите показват, че първоначалната хипотеза, която гласи, че основната функция на целувките е да повиши нивата на възбуда, всъщност е погрешна.

Хората, които живеят един с друг повече от 25 години, развиват подобни черти на лицето.

Учените от университета в Мичиган са изучавали сближаването във външния вид на съпрузите. Резултатите показват, че след 25 години заедно, има увеличение на привидното сходство. Нещо повече, увеличаването на сходството се свързва с по-голямо семейно щастие.

Сред разясненията на този феномен, които бяха изследвани, се основават на теория за емоционална ефрезионация като обещаваща. Тази теория предполага, че емоционалните процеси произвеждат съдови промени, които се регулират от лицевата мускулатура.

Възрастта на първия сексуален опит, предсказва романтичните резултати в бъдеще.

Учените от Тексаския университет в Остин са заключили, че тези, които са имали първия си сексуален опит след 19-годишна възраст, са по-склонни да имат по-щастливи романтични отношения в зряла възраст. Освен това няма вероятност да се оженят рано и като цяло ще имат по-малко сексуални партньори през целия си живот.

Субектите с по-късна сексуална инициация се считат за по-надеждни за дългосрочни взаимоотношения. Експериментът показа, че те се справят по-добре с конфликтите и показват на партньорите си повече любов и привързаност.

Романтичните филми помагат на партньорите да спасят брака си

Ново тригодишно проучване показва , че рискът от развод намалява, ако съпрузите гледат романтични филми и ги обсъждат. След като гледат тези филми и двамата партньори имат по-добро разбиране за това, което правят правилно и грешно, докато си взаимодействат. По този начин има по-малко конфликти и недоразумения.

Снимката на любим човек намалява болката

Ново проучване показва, че само гледането на снимка на любимия ви може да помогне за намаляване на болката. По същия начин помага и държането или докосването на ръката на любим човек. Проучването включвало жени, които са били в добри взаимоотношения с приятелите си поне 6 месеца. По време на експеримента те съобщават за нивата на болката си, докато гледат снимки на своите гаджета.

Снимките на партньорите наистина помогнали на жените да издържат на болката. Често мислим, че социалната подкрепа трябва да бъде изразена чрез действие или с помощта на думи. Но експериментът доказва, че дори една картина може да има голямо влияние.

Съвременните бракове изискват самореализация

Ели Дж. Финкел, заедно с колегите си от Северозападния университет, са проучили основните причини, водещи до развод. Резултатите показват, че в съвременните отношения партньорите очакват повече психологическо удовлетворение, докато в миналото искаха да изпълнят нуждите си от безопасност.

Хората си мислят, че техният брак ще им помогне да изпълнят нуждите си от самочувствие и самореализация. За да бъдат изпълнени тези нужди, е необходимо достатъчно време и психологически ресурси. Ако няма достатъчно ресурси или някой от партньорите не иска да положи усилия, другият партньор се разочарова. В този случай другият партньор трябва да преразгледа очакванията си за брака.

Мъжете с по-висок коефициент на интелигентност са по-малко склонни да лъжат партньорите си

Учените от университета в Сейнт Луис са установили, че мъжете с по-висок коефициент на интелигентност са по-малко склонни да изневерят на партньорите си. Авторите са анализирали резултатите от анкети, включващи хиляди възрастни и тийнейджъри и разкрили, че по-умните мъже ценят моногамията.

Що се отнася до жените, нивото на интелигентност не е имало никакво влияние върху тяхната вярност.

Кой параграф е най-интересен според вас? Има ли някакви необичайни факти, които искате да добавите към този списък?