6 Странни неща, които се случват, когато предстои буря

Дори когато не можете се доверите на прогнозата за времето, природата дава свои знаци, че е на път да се изсипе порой.

Листата на дърветата се обръщат

Това бабини деветини всъщност са истина. Преди бурята да удари, влажността обикновено се покачва, което прави листата на дървета, да омекват. Без тяхната обичайна твърдост, тези листа показват долната си страна, когато вятърът ги раздухва.

Буболечките стават лениви

Когато барометричното налягане падне преди дъжд, буболечките губят интерес към чифтосване, според проучване в PLoS ONE. Изследователите са се замислили за поведението на различни видове буболечки – кюфтбитни бръмбари, картофени листни въшки и молците, а и трите вида имат подобни реакции. Когато усетят, че ще вали, женските изпращат по-малко сигнали за чифтосване и мъжете не реагират толкова силно на феромоните. Буболечките все пак биха се чифтосали, ако са близо един до друг.

Птиците може да избягат

През 2013 г. учените, проследяващи мигриращи златни крилати, са объркани, когато птиците изведнъж избягали от планината Тенеси, всеки летящ соло, а не в ято. Наблюдавала се буря, която се намирала на 560 километра, но нищо не е издало тази буря – нито скоростта на вятъра, нито валежите и атмосферното налягане не се били променили. След като бурята отминала, птиците се върнали. Изследователите смятат, че птиците могат да усетят звуци, които са твърде ниски, за да могат хората да чуят.

Ароматът на въздуха се променя

Това не е само в главата ви – всъщност има известна миризма във въздуха преди първите капки от дъжд. Този свеж аромат, който усещаш, идва от озона. С наближаването на буря въздушната струя надолу изтласква озоновите молекули по-близо до земята, където стигат до носовете ни.

Пчелите работят много усилено

Изследванията от земеделския университет Дзянси предполагат, че пчелите могат да предскажат кога ще вали дъжд и ще се подготвят с храна. Учените са проследили 300 медоносни пчели за повече от месец и са намерили нещо интересно: Ден преди да вали, пчелите са работили до по-късно от обикновено и вероятно ще се хранят в повече, защото те не обичат да излизат, когато се вали.

Кучетата се притесняват

Ако кучето ви се плаши от гръмотевични бури, може това състояние да започне да действа дори преди бурята да удари. Ветеринарите подозират, че кучетата могат да предвидят лошото време, защото усещат промени в атмосферния натиск, чуват нискочестотни гръмотевици, преди хората да могат или да усетят статично електричество. Тези промени могат да издадът кучета, а вашият домашен любимец може да се скрие, да иска да излезе по-рано от обикновенната му разходка или просто да се държи странно.