6 здравословни причини, поради които трябва да мастурбирате по-често

Това соло време не само ви кара да се чувствате добре – но и е полезно за здравето.

Сексът с партньор е страхотен, но задоволяването самостоятелно може да бъде още по-добро. И макар мастурбацията за жените да е била табу, тези бариери са били разрушени и все повече жени се чувстват комфортно да го правят сами.

Ето ги и причините поради, които е полезно този вид забавление:

Ще се почувствате по-малко стресирани

Всички ние се чувстваме физически или емоционален стресирани – а мастурбацията може да бъде чудесно средство за облекчаване на някои от тях. “Мастурбацията е страхотно облекчаване на стреса”, казва д-р Алиса Двек, базирана в Ню Йорк гинеколог и автор на The Complete A to Z за вашето V.

Освобождаването на невротрансмитери като серотонин (което ви успокоява), ендорфини (които спомагат за облекчаване на болката) и окситоцин (“любовният хормон”) правят опита на мастурбацията толкова релаксиращ, твърди д-р Дженифър Фуст, базиран във Филаделфия.

Отделянето на време за себе си може да бъде ключ към запазването на мастурбацията във вашия арсенал от стресови облекчения. “След труден ден, когато си взаимодействате с хора, е добре да останете сами”, казва д-р Кристин Милрод.

Подобрява притока на кръв

Други добри новини? С по-малко стрес идва по-добро сърдечно-съдово здраве. “Притокът на кръв към гениталиите се увеличава, когато имате оргазъм, защото той запълва зоната с изобилно количество кръв, така че това е хубаво нещо”, казва д-р Дък. “Това помага да се направи тъканта по-здрава.”

Това важи особено за жените, които могат да получат симптоми на менопауза. Когато преминете през менопаузата, сексът може да стане болезнен поради вагиналната сухота (благодарение на ниските естрогенни нива на организма).

Разбираш какво ти харесва

Когато става въпрос за подобряване на сексуалния ви живот – както за вас, така и за партньора, проучването е от ключово значение. “Не можете да знаете как да стигнете от точка А до точка Z, без всъщност да изследвате възбудата си и единственият начин да направите това е чрез мастурбация”, казва Пизули.

Дори и да не сте в момента с някого, проучването на това, което ви харесва, помага да запазите тези мускули, за да можете да намерите това, което действа при вас, преди да се впуснете в леглото с нов партньор.

Ако току-що започвате с това проучване, незабавно се захващайте с докосването. “Първата стъпка към мастурбацията е съзнанието”, казва Пизули. Трябва да започнете да мислите за това, което е еротично, преди да постигнете тези физически награди. За да започнете, опитайте да прочетете някаква еротична литература или да се забавлявате, докато гледате филм, които смятате, че имат наистина страхотни сексуални сцени.

Ще имаш по-добър секс с партньора си

Разбирането на това, което ви харесва, в крайна сметка води до по-добър секс с партньора ви, казва Пизули. Това е така, защото знаейки какво ви харесва преди да стигнете до него с друг човек, помага да общувате по-добре. “Когато знаете какъв вид допир ви харесва и какво увеличава удоволствието, вие сте в състояние да учите партньора си как искате да бъдете докоснати”, казва Фуст.

Можете също така да включите мастурбацията в сексуалния си живот с партньора си, като го гледате или мастурбирате, което само по себе си създава много сексуално вълнение, казва Милрод.

В крайна сметка, не забравяйте, че вие наистина сте отговорни за оргазма си. “Жените наистина трябва да спрат да налагат на своите партньори, или дори на жените партньори, да им дадат сексуално удоволствие”, казва Пицули.

Вашата сексуална активност ще получи и тласък

Има стар мит, че ако мастурбирате твърде често, няма да бъдете сексуално развълнувани от партньор, но “всъщност това е точно обратното”, казва Пизули. “Колкото повече упражнявате този мускул, толкова повече сте готови да го правите.”

Всъщност тялото ви започва да го желае повече, когато по-често мастурбирате. “Колкото повече се занимавате с физическа стимулация, толкова повече обучавате тялото си, за да го желае и да го очаква”, казва Фуст. “Вашето тяло по същество се научава как да чувствате сексуално удоволствие и да изпитвате оргазъм.”

Ще се почувствате по-щастливи

Химията, която участва в оргазъма, също е свързана с намаляването на депресията и безпокойството, казва Пизули. “Ние знаем, че хората, които страдат от депресивни симптоми и тревожност, имат намалени количества невротрансмитер серотонин в мозъка им и има достоен брой литератури, които показват, че жените, които мастурбират редовно, имат намалена вероятност да имат такива видове симптоми” тя казва.

Мастурбацията ви кара да се чувствате по-добре за себе си като цяло – особено при по-възрастните жени. “Има куп по-възрастни хора, които мастурбират, които казват, че им помага да се чувстват млади”, казва Пицули. “Тя им помага да се чувстват секси и им напомня за нещата, които смятат за еротични и това кара хората да се чувстват добре”.