6 вредни навика, които излагат здравето ви на риск

Какви са последиците от заспиването пред телевизора, шофиране с джапанки или пиенето на стара вода?

Вредно ли е да заспите пред телевизора?

Ново австралийско проучване установи, че гледането на телевизия преди лягане от децата и тийнейджърите не прави заспиването им по-лесно, а напротив. Проучванията на Университета в Пенсилвания през 2009 г. разкриват, че времето, което хората са прекарали в гледането на телевизия преди лягане, е било ключов фактор, когато си легнат, което може да доведе до дефицит на сън. Изследователи в щатския университет в Охайо дори откриват, че хамстери, изложени на телевизионна светлина през нощта, показват признаци на депресия. Но не заменете телевизионното време за времето с iPad или смартфона. Тези устройства всъщност са по-стимулиращи за мозъка ви. Използването им преди лягане може да направи по-трудно заспиването, казва Майкъл Бреус, психолог, специализиран в нарушенията на съня.

Въпреки това, ако се закълнете, че дремането пред телевизора ви помага да заспите, може да не грешите. “За някои хора, които имат проблеми” да разсеят мозъка си с “, гледането на телевизия, което е много пасивно, може да им позволи да се отпуснат и да заспят”, казва Бреус. Просто се уверете, че сте настроили таймера, за да се изключи телевизора, за да не се събуждате по средата на нощта.

Колко вредно е да използвам четка за зъби или бръснача на моя съпруг?

Колкото и да сте интимни с партньора си, размяната на продукти за лична хигиена може да се окаже много вреден навик, казва д-р Шили Агарвал, лекар в Лос Анджелис. В допълнение към бактериите, причиняващи заболявания на кухините или венците, които живеят в четките за зъби, настинките и грипните вируси могат да останат до осем часа по тях, казва тя.

“Що се отнася до бръсначите, бактериите от Staphylococcus са притеснителни. Остриетата на бръснача на друг човек могат да носят микроби, които се разпространяват чрез контакт с кожата и могат да доведат до инфекции, циреи и дори абсцеси, особено ако случайно порежете кожата си”, казва д-р Агарвал.

Колко лошо е да пиете вода от бутилка, която сте оставили в колата преди седмици?

Първо, знайте, че въпреки хилядите предупреждения за опасните пластмасови бутилки, които извличат химикали, причиняващи рак, не е нужно да се безпокоите от тях,  според Американското сдружение за рака. Търговските бутилки за вода често не съдържат химикали, разрушаващи хормони, като бисфенол А (BPA) или фталати.

Но всяка използвана бутилка може да приюти микроби от слюнката, казва Чарлс Герба, микробиолог от Университета в Аризона и съавтор на Ръководството на The Germ Freak за Outwitting Colds and Flu. Изненадващо, “това не е проблем, стига да не споделяте бутилката с други хора”, казва той, тъй като имунната ви система вече се е занимавала с настинка, грип или други микроби, които може да са в устата ви.

Едно изключение: спортни бутилки, при които сте използвали палеца или пръстите си, за да затворите.

Бактериите като Е. coli или Staphylococcus на ръцете ви могат да замърсят дюзата, когато я натиснете и след това процъфтяват в топлата, влажна среда.

Някаква причина не мога да оставя тостера включен през цялото време?

Колко трудно е да оставя кучето ми да не оближе сладоледа?

За съжаление, не е вярно, че устата на кучето е по-чиста от вашата. Японското проучване от 2012 г. установи, че кучетата и хората имат в устата си няколко различни вида вредни бактерии, които могат да причинят или да влошат заболяванията на венците. Кучетата също имат бактерии от салмонела, казва Герба, което може да причини тежки симптоми на хранително отравяне при хората. Споделянето на храна или пускането на кучето си да оближе устата ви може да е нездравословно и за двама ви, в зависимост от видовете микроби, които всеки от вас приютява. Плюс това, ако вашият любимец е този, който обича да подушва и да облизва брутални неща по разходките си, кой знае кокви чудеса могат да бъдат намерени на езика му? “Лично аз съм подозрителна към всяко животно, което използва езика си като тоалетна хартия”, казва Герба.

Мога ли да измия косата си с душ гел или сапун?

Душ геловете и сапуните могат да създадат химична реакция с минералите в водата, която може да оставят пяна върху косата ви, казва Леайн Демер, изследовател и разработчик на продукти за грижа за кожата в Лос Анджелис. В действителност, тези с много овлажнители и масла могат да създадът още повече проблеми. “Косата е много пореста и наистина попива всичко”, казва Дехър. Внимавайте какво слагате на главата си.

Проблем ли е да шофирате с джапанки?

Джапанките са обвинявани за някои наистина трагични пътнотранспортни произшествия. Джапанките могат да се измъкнат и да останат под педалите на спирачките и газта, или да натиснат двата педала едновременно, казва бивш полицейски служител и сертифициран експерт по безопасността на движението и експерт по катастрофите Джон Е. Ланган.

“Шофирането е най-опасната дейност, която обикновеният човек ще направи през живота си. Защо някой би искал да го направи още по-опасено, като носе неправилните обувки? “, казва той. Така че следващия път, когато трябва да застанете зад волана с джапанки, просто ги изплъзнете и ги поставете на седалката до вас.

“Шофирането бос е по-безопасно, отколкото с джапанки”, казва Уилям Ван Тасел, управител на програмите за обучение на шофьори в националния офис на ААА.