6 вида връзки, които траят най-дълго и са най-стабилни

Откъде знаеш, че връзката ти ще продължи? Откъде знаете, че сегашния е “единственият”?

Не би ли било прекрасно, ако можехте да предскажете колко силни и щастливи са вашите взаимоотношения?

Много от нас са предпазливи и дори цинични за любовта. И никой не може да ни обвинява: всички статистически данни за отношенията са наистина мрачни. Влизаме в отношения, които не е ясно дали ще продължат.

Вашите отношения могат да победят коефициентите.

Противно на това, което сме били обусловени да мислим, любовта може да издържи много повече, отколкото ние я заслужаваме.

Изследване, проведено през 2012 г., разкрива, че 40% от двойките, които са били женени за едно десетилетие, показват, че те все още са силно влюбени. В същото проучване, 40% от жените и 34% от мъжете сред двойките, женени за повече от 30 години, разкриват, че са много влюбени.

Всяка връзка е рискова, но има признаци, които показват, че връзката ви е хармонична и ще продължи дълго време.

Ето 6 вида взаимоотношения, които са успешни и трайни (включително няколко, които да избягвате):

1. Взаимоотношения, изградени на прошката

Как вие и вашият партньор се справят с конфликти в отношенията? Неудовлетворенията не са проблем в една връзка; как се справяте с тях е въпросът.

Силната връзка не се стреми да намали конфликтите, защото винаги ще има такива.

Даниел Уайлд каза: “Изборът на партньор е избор на набор от проблеми.” Няма партньор, с когото няма да се карате, не се притеснявайте и не се оплаквате. Всъщност борбата е добра. Изследванията показват, че двойка, която не се кара три години в брака, има нездравословно отношение.

В един стабилен, здравословен брак, спорът не е признак на омраза; това е здравословно и естествено. Успешните двойки фокусират вниманието си върху решаването на проблемите, а не върху атаката на другия. Също така, когато решават въпрос, те прощават и забравят.

Според Жанет Реймънд, доктор, лицензиран брачен терапевт, истинската мярка за силата на вашата връзка е колко бързо се събирате след спор. Съпрузите, които са в силни отношения, поемат инициативата да се поканят отново в своя свят след разочарование.

Какво да направите, ако имате лоши конфликти в отношенията си?

Нездравите отношения се характеризират с лоши умения за разрешаване на конфликти.

Държиш ли се гадно със съпруга си, след като се скарате? Имате ли недоверие дълго след като сте имали недоразумения? Пренебрегвате ли съществените проблеми, като ги замитате под килима?

Необходимостта да възстановите емоционалната връзка между вас и вашия съпруг и желанието да възстановите сигурността във взаимоотношенията си, трябва да замени лошите чувства.

Много пъти трябва да избираме между правилно и щастливо. Ако държите недоволството в себе си, ще възникне възмущение, което на свой ред ще унищожи брака ви.

Не става дума за това, за което се карате, а как го правите.

2. Взаимоотношения, които се основават на приключение

Скуката може да бъде огромна пречка за трайна връзка. След период на брак е лесно за двойките да влязат в тези сиви области, където всичко е повтарящо се, предсказуемо, безлично и скучно.

Между кариерата, децата и всички странични шумове може да е предизвикателство да останете свързани с партньора си.

Изследванията показват, че двойките, които се радват на най-интензивната любов, са тези, които заедно се радват да участват в нови или предизвикателни дейности. Възникват нови дейности, които мозъкът ви може да интерпретира като привличане към партньора ви и да възстановят първоначалната искра. Търсенето на приключения е отличен начин да се разнообрази ежедневието.

Какво да направите, ако се чувствате отегчени в отношенията си?

Изследване разкрива, че двойките са по-щастливи от връзката си след като са участвали в вълнуващи дейности.

Намерете нови преживявания за активиране на мозъка. Новостите наводняват мозъка с допамин и норепинефрин. Това са същите хормони, които се освобождават по време на ранните дни на романтичната любов. Правенето на вълнуващи неща заедно ще донесе възбудата, която почувствахте при първата ви среща.

3. Взаимоотношения, които са изградени около интимността

Брачните терапевти посочват, че двойки, които са недоволни от сексуалния си живот, ще се напрегнат в отношенията си и дори може да се разделят. Сексът е от съществено значение за култивирането на процъфтяваща връзка.

И става още по-интересно: колкото повече секс правите, толкова повече го искате. Обратното също е вярно; колкото по-малко правите секс, толкова по-малко го желаете, толкова по-малко се чувствате свързани със съпруга си.

Сексът повишава химическия ефект на любовта. По време на секс се освобождава окситоцин. Окситоцинът се нарича свързващ хормон. Много щастливи двойки правят секс средно 74 пъти годишно.

Ами ако не правите често секс?

Ако се притеснявате, че не правите достатъчно секс, ще имате удоволствието да разберете, че интимността не е свързана само със секса. Окситоцинът се освобождава, когато се докосвате, държи за ръце и по време на контакт с любящи очи. Изследванията показват, че нивата на окситоцин при мъжете се повишават с 500% след като се влюбят.

4. Взаимоотношения, основани на доверие

Доверието е най-важният предиктор на успеха в дългосрочните взаимоотношения. Връзката няма да бъде силна, ако между партньорите няма доверие.

Вашият партньор надежден ли е? Можете ли да разчитате на него?

Ами той на теб? Вярвате ли си? Криете ли покупките? Имате ли онлайн взаимоотношения, с които вашият партньор не е наясно? Криеш ли истинските си чувства от партньора си?

Двойките в силни взаимоотношения не пазят тайни.

Ами ако имате тайни в отношенията си?

Не бъдете параноични. Не се съсредоточавайте върху малките неща, в които вашият партньор не е напълно честен.

Вместо това се съсредоточи върху големите неща: Казва, че обича децата, но по-късно настоява, че никога няма да иска да има деца.

Ако нямате вяра и доверие в партньора си, никога няма да ви се получи!

5. Взаимоотношения, изградени около общото бъдеще

За дълготрайни здрави отношения, колкото повече сходство, толкова по-добре. Партньорите трябва да са особено сигурни, че техните ценности и цели съответстват, преди да започнат връзка.

Проучванията, проведени при интервюиране на двойки, които са били женени на средна възраст от 43 години, разкриха, че споделянето на основните ценности, интереси и подобна перспектива за живота ще наведе шансовете във ваша полза. Изследване от 2009 г. също разкрива, че по-щастливите двойки имат по-близки личности.

Всички двойки са посочили едно нещо: противоположностите се привличат във филмите, но те не стават за брачни партньори.

За дългосрочни взаимоотношения по-голямата прилика се превръща в по-силна черта на връзката.

Какво ще стане, ако не сте сигурни за целите на връзката си?

Общите цели работят заедно, правят живота ви заедно да работи в хармония.

Какви са целите ви като двойка? Искате ли да изградите семейство заедно? Планирате ли да притежавате къща? Колко деца искате? Тези общи цели ще ви помогнат да укрепите връзките си.

Ако някога установите, че в съзнанието си, умишлено или подсъзнателно, не искате партньорът ви да участва в плановете ви, това е знак, че е време да продължите сами.

6. Взаимоотношения, които се основават на споделена уязвимост

Защо много хора се влюбват толкова страшно? Защо хората се страхуват от ангажираност? Това се дължи на интензивен страх от уязвимост.

Много хора искат взаимоотношения, но те са толкова уплашени от нараняване.

Изследванията показват, че хората се страхуват от уязвимост, поради страха от отхвърляне. Има страх, че ако някой установи, че не сме толкова съвършени, интелигентни или силни, колкото изглеждаме, той вече няма да ни хареса.

За съжаление, не можем да изграждаме здрави взаимоотношения без уязвимост. Уязвимостта е тайната на силната връзка. Да знаете, че някой ви обича такъв, какъвто сте и да обичате някой друг в цялата му уязвимост, е едно от най-изпълващите го преживявания в живота.

Страхът от уязвимост е самообстрената черта. Страхът ви от уязвимост ще ви попречи да бъдете напълно ангажирани в отношенията.

Как да разберете дали вие и вашият партньор може да приемете уязвимостта в отношенията?

Можете да разберете дали се страхувате да бъдете уязвими, като отговорите на следните въпроси:

Страхувате ли се от излагане на някои части от личността си, които смятате, че вашият партньор може да сметне за неприемливи?
Пазете ли разстояние от партньора си, за да се чувствате сигурни и контролирани?
Смущавате ли се от излагане на вашите истински чувства и обсъждане на трудни теми?
Имате ли този силен страх, че вашият партньор ще ви предаде или изостави?

Уязвимостта често може да се разглежда като признак на слабост, но всъщност е сила. Необходима е огромна сила, характер и самочувствие, за да бъдете уязвими. Истинският партньор ще те уважи, че си позволил да бъдеш уязвим.

Уязвимостта е много привлекателна. Честните хора се привличат от хора, които са наистина автентични и несъвършени.

Трайна връзка е това, което правиш

В крайна сметка, бъдете ангажирани с вашите взаимоотношения. Тревата не винаги е по-зелена от другата страна.

Най-големият убиец на отношенията е сравнението с тези около нас. Другите двойки винаги изглеждат по-красиви и по-щастливи от нас.

Една щастлива двойка не гледа да види какво се случва от другата страна. Те са доволни от изгледа на собствената си входна врата.

Вложете усилие и време и ще получите връзката си точно там, където я искате.