6 продукта, които да не консумирате преди лягане

Добрият сън ни осигурява отлично здраве, весело настроение и бодрост за целия ден.

Дължим го не само на качеството на матрака, дейностите ни през деня, височината на възглавницата, осветлението, но също така и продуктите, които консумираме преди лягане. Експертите са идентифицирали няколко вида продукти, които могат да причинят безсъние и да саботират здравия сън:

ПРОДУКТИ С КОФЕИН

Всеки знае, че кафето е сутрешна напитка, поради съдържанието на кофеин. В допълнение към това, кофеинът е в достатъчно количество в чая, шоколадовите продукти, както и какаото. Проверете състава на лекарствата, които приемате. Някои от тях може да съдържат повече кофеин, отколкото се съдържа в чаша кафе.

АЛКОХОЛ

Алкохол-съдържащите напитки допринасят за по-активната работа на мозъка, така че те причиняват чувствителен и лош сън.

ПИКАНТНА ХРАНА

Различните видове горчица, подправки, сосове и други пикантни храни повишават нивото на ендорфина в кръвта и ускоряват работата на мозъчната активност. Те също така оказват негативно влияние върху храносмилането и могат да причинят киселини и стомашни болки.

ТВЪРДИ СИРЕНА

Тези продукти съдържат аминокиселината тирамин, която стимулира мозъка и инхибира производството на мелатонин, който е отговорен за съня. Въздържайте се по време на вечеря от такива видове сирена като бри, камембер, пармезан.

КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ

Маринованите зеленчуци дават голямо натоварване на стомашно-чревния тракт, което води до киселини, тежест и дискомфорт в корема.

ЧЕРВЕНО МЕСО

Този продукт е много богат на тирозин, който повишава нивото на адреналина в кръвта и насърчава активирането на мозъчните процеси. За вечеря не се препоръчва да се яде нито пушено, нито пържено, нито варено, нито дори изпечено червено месо.

БЪРЗА ХРАНА

Тя не се препоръчва от лекарите не само заради високото съдържание на калории и съдържанието на мазнини, но и поради отрицателното й влияние върху метаболитните процеси. Такава храна за вечеря е гарантирана, че осигурява тежест в стомаха и причинява безсъние.

КАКВИ ХРАНИ СЕ ПРЕПОРЪЧВАТ ПРЕДИ ЛЯГАНЕ?

За вечеря, диетолозите се насърчават да дадете предимство на:

  • Диетично месо (пиле, заек, телешко месо)
  • Риба и морски дарове
  • Млечни продукти с ниско съдържание на мазнини
  • Зеленчуци и плодове
  • Яйце