5 задължителни въпроса, който да попитате гинеколога си

На много от нас им е трудно да поговорят с гинеколога си откровено, но става ли дума за женско здраве, неудобни теми няма. От това доколко сте искрени пред вашия лекар може да зависи решението на проблемите ви или ефективността на лечението.

Подготвихме за вас списък от 5 въпроса, които ще ви помогнат да не пропуснете нищо важно по време на консултацияta с вашия гинеколог.

1. Как да се мия правилно?

Не се срамувайте да се посъветвате със специалист относно средствата и начините за поддържане на интимна хигиена. Лекарят ще ви обясни, че при миене на половите органи е добре да избягвате насочване на струята непосредствено във влагалището, защото така можете да нарушите защитния слой на лигавицата, предвиден да предпази тялото ви от инфекции. Обикновеният сапун също не е препоръчителен за интимна хигиена – по-добре си купете интимен сапун, с подходящо за тази чувствителна зона рН.

2. Защо ме боли?

Много жени смятат, че менструалните болки са нещо нормално, както и неприятните усещания по време на полов акт. Въпреки това дискомфортът в интимните части може да е симптом на много сериозни проблеми, като например наличие на кисти. Не премълчавайте болежките си пред гинеколога и преди записан преглед си припомнете в какви точно моменти изпитвате болка. Постарайте се да опишете проблема максимално подробно.

3. Какъв метод за предотвратяване на бременност да избера?

Нито съветите в интернет, нито приятелките ви ще могат да ви насочат по-добре от вашия гинеколог. Възможно е преди да не сте се доверявали на противозачатъчните хапчета, но лекарят да ви разубеди и да ви предпише най-подходящите за вас. Впрочем, много противозачатъчни намаляват и менструалните болки. Един добър лекар ще ви разкаже за възможните странични ефекти на контрацептивите и ще ви предложи алтернативни варианти.

4. Колко често трябва да се изследвам за заболявания, предавани по полов път?

Такива изследвания е прието да се правят веднъж на 6 месеца. Редовността зависи и от това кога планирате да забременеете (ако изобщо планирате) и преди колко време сте имали полов акт с нов партньор. Имайте предвид, че липсата на болка или нехарактерни секрети не е показател, че нямате нужда от изследване. Много заболявания, предавани по полов път, не проявяват симптомите си на начален етап от заразяването.

5. Какви още изследвания е добре да си направя?

Сред задължителните изследвания са микробиология по намазка, ехографски преглед на малкия таз, колпоскопия, цитонамазка от шийката на матката. Гинекологът може да ви ги препоръча дори и при липсата на видими причини да се притеснявате за здравето си. Ехографският преглед позволява да се оцени състоянието на яйчниците, матката и маточните тръби, при което могат да се открият или изключат редица заболявания. Ако резултатите от което и да било изследване ви се струват съмнителни, винаги можете да се консултирате с друг лекар или да направите повторни изследвания. Както писахме и по-горе, трябва да сте максимално откровени с гинеколога си.

Той е професионално задължен да отговори дори и на най-неудобните ви въпроси. Ако кажете навреме на лекаря си за своите проблеми и се консултирате с него относно използваните от вас средства за предотвратяване на бременност и поддържане на хигиената, ще се предпазите от много заболявания.

Източник: woman.bg