5 продукта, които ефективно почистват кръвоносните съдове

За да може човешкото тяло да функционира напълно, се нуждае от безпрепятствено снабдяване с хранителни вещества. В днешната реалност с лоша екология и нискокачествено хранене е трудно да се осигури лесен достъп за полезни компоненти.

Под влияние на неблагоприятни фактори, лумена на кръвоносните съдове се стеснява, в най-лошия случай – блокира се, холестеролът се натрупва по стените. Получават се задръствания, кръвта се блокира в резултат на работата на органи и системи. И това може да бъде съпроводено със сериозен удар за здравето – сърдечен удар. Можете да си помогнете, ако включите в  храната си продукти, които насърчават ефективното почистване на кръвоносните съдове.

Ето кои са те!

Чесънът

Естественият антибиотик, характеризиращ се с противовъзпалителни свойства, е един от най-добрите продукти за почистване на кръвоносната система. Чесънът предотвратява образуването на кръвни съсиреци, предотвратява натрупването на холестерол в кръвоносните съдове и атероматозни плаки в аортата, което спомага за укрепване на паметта и подобряване на мозъчната функция.

Грозде

Никой друг продукт няма толкова антиоксиданти, колкото гроздето. Естествените вещества предотвратяват стареенето на клетките и предпазват тялото от негативните ефекти на свободните радикали, които предизвикват сърдечно-съдови заболявания. Гроздовият сок може с право да се нарече едно от най-вкусните лекарства. Полезна напитка съдържа почти цялата периодична таблица и има не само лечебно, но и общо укрепващо действие върху тялото.

Червена боровинка

Сладките плодове са ценен източник на калий, което помага да се намали нивото на вредния холестерол. С редовната консумация на боровинки значително се намалява рискът от запушване на кръвоносните съдове. Само две чаши плодове на сезон намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания с 40-45%. На практика няма противопоказания за употребата на боровинки.

Домат

Този зеленчук съдържа ликопен – мощен антиоксидант, който подпомага разграждането на мазнините и укрепва стените на капилярите и кръвоносните съдове. В допълнение, полезното вещество предотвратява развитието на атеросклероза, характеризира се с противогъбични и антибактериални свойства. 

Сок от нар

Пиенето на сока от сладко-киселия плод стимулира образуването на азотен оксид в организма, което допринася за разширяването на кръвоносните съдове и подобрява притока на кръв. Фитохимикалите, които се съдържат в състава на нара, предпазват лигавиците на артериите от увреждане и унищожаване. 

Можете също така да почиствате съдовете, като хонсумирате продукти като дини, вибринум, глог, мед, лимон, куркума, тиква и други. Хранете се редовно, избягвайте стреса, бъдете физически активни – и болестта ще ви се размине.