4 начина да подобрите работата на стомаха и червата си

Запекът е симптом, а не болест.

Докато повечето от причините са доброкачествени, понякога това може да бъде предупредителен знак за по-сериозни заболявания като хипотиреоидизъм, диабет, болест на Паркинсон, целулиа, чувствителност към глутен, рак на дебелото черво, дивертикулит и възпалително чревно заболяване. В САЩ хората харчат повече от 250 милиона долара за медикаменти за запек на година.

Методите за лечение на запек зависят от основната причина и от продължителността, през която тя е била налице. Но съществуват начини, по които можете да се освободите от запека у дома. Важно е обаче да имате предвид, че ако страдате от други странични ефекти, трябва да се консултирате с Вашия лекар възможно най-скоро.

Съставихме списък с храни, които можете да добавите към вашата диета и по няколко други начина, по които можете да кажете сбогом на запека.

Намаляване на запека

Вода

Запека се получава поради дехидратация в дебелото черво. Поддържането на тялото правилно хидратирано означава, че по-малко вода се изтегля от дебелото черво. Това държи изпражненията ти меки и им позволява да преминават по-лесно. Препоръчително е да пиете най-малко 8 чаши вода всеки ден, за да може метаболизмът на организма да работи гладко.

Кисело мляко

Пробиотиците, полезните бактерии, открити в киселото мляко, могат да облекчат храносмилателните проблеми.

Пречистен карамел

Пречистения карамел се произвежда чрез загряване на захарен сироп 3 пъти. Този процес го кара да съдържа значително количество витамини и минерали (особено магнезий), които помагат за облекчаване на запека. Еднасупена лъжица преди лягане, трябва да помогне за облекчаване на запека.

Сусам

Ако страдате от запек, поръсете малко сусам върху вашата салата, кисело мляко или смути. Една супена лъжица сусамови семена съдържа около 1,1 грама фибри, които спомагат за облекчаване на запека. Друг добър избор могат да бъдат тиквените семки. 1 унция тиквени семки (около 85 семена) съдържа огромните 5 грама фибри.

Банани

Това е въпрос на време. Докато незрелите банани могат да причинят запек, узрелите банани могат да помогнат за облекчаване на запека. Така че, ако страдате от запек, яжте узрели банани, но ако имате честа активност на червата, яжте незрели банани.

Сушени сливи

Яденето на сушени сливи може да облекчи запека. Сините сливи са богат източник на неразтворими фибри, както и на сорбитол, който е естествен лаксатив. Децата, които не харесват вкуса на сините сливи, могат да сок от сливи, смесен с друг сок, за да скрие вкуса.

Акупресура

Концептуалният съд 6 (CV 6) е разположен на 3 пръста ширина под пъпа ви. За да стимулирате червата си, използвайте пръстите си, за да натиснете здраво тази област за 30 секунди. Докато стимулирате, дръжте очите си затворени и дишайте нормално.

Ароматерапия

Лимон, портокал, розмарин, сладък босилек, копър и мента са най-добрите аромат за потискане на запека.

Упражнения

Редовният ходещ план, който трае дори 10 до 15 минути на ден, може значително да увеличи ефективността на храносмилателната система.

Опитавли ли сте някоя от тези методи? Какво друго правите, ако страдате от запек?