20 правила в обществения транспорт,които всеки пътник трябва да запомни

На всяко дете се повтарят основни правила: да даде път на възрастните хора, да не създава шум и да уважава пространството на други хора.

Но много от тях, след като порастнат, изглежда напълно забравят правилата за поведение в обществения транспорт. Те няма да бъдат глобени или съдени за тези нарушения, но наказанието им ще бъде под формата на укорително изражение или на яростна забележка на друг пътник.

Подготвихме компилация от етикетни правила в обществения транспорт. Проверете ги и вижте дали сте нарушавали някое от тях.

Не бавете опашката. Тази препоръка е особено важна за транспорта, която включва проверка на самоличност и документи като влакове, международни автобуси и самолети. Вземете необходимите документи предварително (медицинска застраховка, паспорт), така че, когато дойде време да им ги покажете, да не дразните другите хора с известния “къде отиде, току-що го държах”. Разкопчайте часовника, колана и обувките си предварително. Разделете необходимите неща, преди да напуснете дома, като ги разделите на чанти и багаж, така че преминаването през сигурността и качване на борда ще бъде много по-бързо и по-удобно.

Подгответе предварително нещата, които ще ви трябва по време на пътуване: закуски, документи, пари и може би книга. Тогава не е нужно да нарушавате пространството на другите пътници, ровейки в багажа си през 5 минути.

Не забравяйте, че другите пътници също имат лични вещи. Производителите на въздухоплавателни средства и автобуси на дълги разстояния намаляват пространството, предназначено за багаж, за да спестят пари. Докато обемът на багажа за дълго пътуване често е доста обемен. Ако имате няколко чанти, поставете ги на рафта за багаж вертикално, така че те ще заемат по-малко място. Уверете се, че има свободно място за нещата на другите пътници. В противен случай преместете част от багажа си под седалката.

Като предложите да помогнете на вашия спътник при пътуване да носите / поставите багажа му, вие не само печелите уважението на ближния си, но също така значително намалявате времето, необходимо на други пътници да се качат на борда. Да не говорим, че е задължение на всеки човек, уважаващ себе си, да помага на възрастните, бременните жени и хората с увреждания.

При влизане в обществения транспорт свалете раницата си и обемистите чанти. Те трябва да бъдат поставени пред вас. Това също ще ви помогне да наблюдавате личните си неща и да намалите шанса за кражба.

Не е приемливо да се грижите за грима си, да решите косата си или да си правите прически на обществено място. Изглежда, че някои момичета оправят грима си по пътя към работа, за да спестят време. Също така, ако предпочитате силен парфюм, използвайте го, след като напуснете обществен транспорт.

Ако искате да помогнете на непознат (особено с ограничени физически възможности) да се качи на автомобил, не забравяйте да попитате дали той се нуждае от вашата помощ. Може би на вашият колега спътник ще му бъде по-удобно и безопасно да се справи сам.

Оценявайте адекватно способностите на детето си. Разбира се, винаги трябва да се откажете от мястото си за майка с бебе в ръцете си, но едно 5-годишно дете е напълно способно да издържи на 20-минутно пътуване. А гледката на 12-годишно дете, седящо в ръцете на майка си, е доста странна.

Научете децата си на правилата на етикета, преди да пътувате, така че да не викате по тях всяка минута в колата на метрото (или по-лошо, да получите груби коментари от раздразнени пътници). Научете ги да се опитат да пазят тишина. Ако детето вече е достатъчно голямо и умно, може да е в състояние да разбере как да се държи на обществено място.

Бъдете готови да се откажете от мястото си. Не казваме, че трябва да се откажете от удобна седалка във влака, която сте резервирали предварително, в полза на човек, който не е приоритизирал комфорта си и е купил билет в последната минута. Но ако летите сами, а членове на семейството нямат късмет и не получат места един до друг, предложете им възможност да размените места си.

Не носете храна, която има силна миризма. Варено пиле и яйца във влака, увити във вестници, отдавна са легенда. В списъка с продукти, които са неприятни за минувачите, са: пушени продукти, сандвичи с консервирана риба (риба тон, сардини) и кисело зеле. Бързото хранене, между другото, също има остра миризма. Вместо това, запасите се с пресни плодове и сушени плодове, ядки, кисело мляко или бисквитки.

Не издавайте силни звуци, които могат да раздразнят другите. Това може да включва смартфона, който звъни на всеки 2 минути, филм на таблет, музика на телефона ви или силен разговор (със съсед или по телефона). Използвайте слушалки.

Дали ще заспите по пътя, зависи от избрания от вас вид транспорт. Например, в метрото едва ли ще можете да направите това. Във влаковете, автобусите и самолетите обикновено е възможно да си наклоните седалката за спане, но поради липсата на място, пътниците, които седят зад вас, могат да ви помолят да не правите това. В този случай ортопедична възглавница ще ви помогне много, като ви позволи да получите подходяща почивка, без да нарушавате комфорта на съседите си.

През дъждовния сезон общественият транспорт става още по-препълнен: освен чантите, всеки пътник трябва да вземе и чадър с него. Отворете, затворете и го разклатете на няколко крачки от други хора. При транспортиране дръжте чадъра в напълно затворено положение. За да не намокрите себе си и другите хора, дръжте го ниско.

Без прояви на любов в обществения транспорт. Помислете за чувствата на по възрастните на борда и не забравяйте да спазвате благоприличие.

Има само едно нещо, което хората искат да направят по-бързо, отколкото да влязат в превозно средство, а това е да слязат. Същите правила важат и тук. Помогнете на тези, които се нуждаят от помощ, като бременни жени, възрастни хора и хора с увреждания. И правете път за тези, които бързат много. Освен това, тълпата край вратите е съмнително начинание, което не си струва спестените двадесет секунди.

Златното правило на ескалатора: застанете отдясно, за да може бързащите да минат отляво.

Не се опитвайте да заемате пространството на други хора. При пътувания, особено дълги, пътниците често изпитват липса на пространство. Уверете се, че вие и вашите неща не се намесвате в пространството на другите пътници. Не разтягайте краката си, не докосвайте хората, които седят пред вас и не поставяйте багажа между седалките или под краката на съседа си.

Съхранявайте вестници и големи списания в сгъната позиция, така че да не пречите на другите пътници.

Без значение колко интересна е книгата, вестника, дрехите или лицето на ближния ви, не се взирате в тях.