20 от най-често пренебрегваните симптоми на рака

Въпреки разпространението на болестта, много от нейните симптоми са доста скрити и хората не осъзнават, че има нещо нередно.

Още по-лошото е, че поради незабележимите симптоми на рак, много пациенти не се диагностицират, докато не стане твърде късно. Преди да позволите диагнозата рак напълно да промени живота ви, уверете се, че знаете тези често пренебрегвани ракови симптоми.

1. Отслабване

Въпреки че може да сте развълнувани да видите кантара, показващ по-малко килограми, ако се опитвате да отслабнете , това може да е симптом, че имате работа с рака.

2. Подуване на корема

Коремното подуване е често срещан симптом на рак на панкреаса и може да се свързва с рак на матката, дебелото черво, черния дроб и стомаха.

3. Загуба на апетит

Докато много хора с удоволствие биха платили за хапче, което подтиска апетита им завинаги, ако внезапно сте безразлични към храната, важно е да говорите с медицински специалист за симптомите си.

4. Болка в корема

Ако обикновено нямате проблем с подуване на корема и болка, която не отшумява, това е предупредителен сигнал.

5.  Киселинен рефлукс

Тумори на стомаха, хранопровода и черния дроб могат да причинят внезапен киселинен рефлукс, така че, ако това се повтаря често, обадете се на лекар.

6. Оцветяване на кожата

Оранжев или жълт отенък на кожата, сигнализира за сериозен здравен проблем, по-специално, че тумор блокира жлъчния канал и причинява проблеми в жлъчка да навлезе кръвен поток.

7. Пожълтяване на очите

Ако бялото на очите ви е придобило странен златен оттенък, жълтеница – потенциално причинена от рак – може да бъде виновна.

8. Хронична кашлица

Хроничната кашлица често е един от първите забелязани симптоми на рак на белите дробове.

9. Проблем с паметта

Един от първите симптоми на хората с мозъчни тумори е загуба на паметта, която нито е свързана нито с възрастта, нито с наранявания.

10. Кожни лезии

Постоянните обриви могат също да бъдат знак за лимфом или левкемия.

11. Промени в личността

Внезапните промени в личността могат да бъдат симптом на мозъчен тумор – и дори да не са такива, те си заслужават да бъдат изследвани, преди поради внезапната си раздразнителност или гняв да отблъснете приятелите си.

12. Постоянни главоболия

13. Слабост от едната страна на тялото

Мозъчните тумори могат да причинят много от същите симптоми като при инсулта.

14. Изтръпване в крайниците

Мозъчните тумори често могат да причинят изтръпване в крайниците, както и тумори на панкреаса, дебелото черво и всякакви метастази, които причиняват увреждане на нервите.

15. Проблеми с речта

Ако забелязвате, че говорите странно без видима причина, си струва да се свържете с лекар. Мозъчните тумори, както и раковите заболявания на челюстта, езика и гърлото, могат да променят гласа ви буквално за една нощ.

16. Умора

Атипичната умора, която не можете да обясните чрез депресия, диета, упражнения, каквото и да е, особено ако продължава няколко седмици, може да бъде симптом на различни ракови заболявания.

17. Тестикуларна маса

Откриването на внезапна бучка заслужава посещение на лекар.

18. Кървенето от носа

Може да е един от симптомите на нарушения на костния мозък и левкемия.

19. Подути лимфни възли

Ако лимфните възли са подути, но безболезнени, важно е да се видите с лекар.

20. Треска

Ако обаче треската не изчезва, важно е да се обърнете към Вашия лекар. Тъй като вашето тяло работи, за да се пребори срещу нахлуването на раковите клетки, може да забележите скок във вашата температура, но безрезултатно третиране с традиционните антифебрални лекарства.