20 фактa за “Титаник”, с които ще открием нови страни на този филм

 Има много малко хора в този свят, които не са гледали този филм, а повечето дори са го гледали повече от веднъж. Това е класика, която се е оценила по целия свят.

Открихме няколко интересни факта за производствения процес на този филм.

 • Такива актьори като Том Круз, Брад Пит, Крисчън Бейл, Маколи Кълкин и Матю Макконъхи се явяват на прослушване за ролята на Джак Доусън. Кейт Уинслет дори прави прослушване с Матю Макконъхи. Но младият (и тогава неизвестен) Леонардо Ди Каприо получи ролята.

 • Кейт Уинслет също не получава ролята толкова лесно. Мадона, Шарън Стоун, Никол Кидман, Гуинет Полтроу, Уинъна Ридър и Ума Тюрмън са били нейната конкуренция. За да увеличи шансовете си, Кейт намерила телефонния номер на режисьора и продължи да настоява: “Трябва да изиграя тази роля. Ще бъдете разочарован ако не ме наемете”. Сега тя отрича това, но признава, че е изпратила рози Cameron с бележка, която гласи “От твоята роза”.
 • Филмът “Титаник” струва повече от кораба. Филмът струва 200 млн. долара, а корабът струва само 7,5 млн. долара (или 150 млн. долара в съвременния еквивалент).
 • Според сценария Роуз е трябвало да настъпи годеника си с токчето на обувката, но Кейт Уинслет решила, че ще изглежда по-добре, ако се изплюе в лицето му и това е сценарият, който те в крайна сметка избират.

 • Ако изрежете всички съвременни сцени от филма и задържате само събитията от 1912 г., филмът ще бъде дълъг 2 часа и 40 минути – точно толкова е времето, за което корабът е потънал.
 • Камерън не искал да използва песни в своите филми. Но композиторът Джеймс Хорнер тайно записал песен със Селин Дион и дал касетата на режисьора. Певицата имала съмнения относно песента (не й харесала), но когато прочела сценария, тя променила мнението си. Всички извикали по време на записа на песента.
 • През 1995 г. Камерън направил 12 гмуркания на дъното на океана, за да види потъналия кораб със собствените си очи. Тогава режисьорът разбрал, че не може да допусне грешка в работата и че трябва да почита всички, които са умрели по време на трагедията.

 • Спомняте ли си фразата на Ди Каприо “Аз съм кралят на света!” Това беше импровизация. Това не е част от оригиналния сценарий.
 • Филмът счупи много рекорди. Един от тях е колко дълго филмът е на големия екран – 287 дни.
 • Когато видим Роуз на старини, можем да видим кучето й – един померан. Има причина за това – след катастрофата с айсберга били открити 3 кучета. Имало 2 померана и 1 пекинез. Между другото, сцените с животните, които се опитват да се спасят, също били заснети, но режисьорът решил да ги отреже.

 • По време на снимките филмът се наричал The Ice Planet. Това било направено, за да се направи таен процес, така че други компании, които правели филми за Титаник, да не могат да видят продукцията.
 • Бюджетът на филма е 2 пъти повече от планираното. Това е най-скъпият филм на своето време. 20-ти век Fox трябваше да покани друга компания да си разделят разходите. Другата компания беше техният конкурент – Paramount Pictures. Всъщност никой не вярвал, че филмът ще спечели пари.
 • Роклята на Кейт Уинслет е направена с уговорката, че тя трябва да изглежда добре както суха, така и мокра.

 • Сцената, когато Джак рисува портрета на голата Роуз, била заснета още първия ден. Режисьорът трябвало да види искрените емоции и неудобства, а актьорите не се познавали. Но Уинслет направила още една стъпка: преди снимачния процес тя показа на Лео гърдите си, защото знаела каква сцена ще направят. Тя го направила, за да накара Лео да се почувства по-комфортно.
 • В същата сцена Джак направил грешка. Казал на Роуз да отиде до леглото, а трябвало да каже “на дивана”.
 • Някои сцени във филма се основават на спомените на оцелелите. Например, когато един мъж поставя 2 момичета в спасителна лодка и казва: “Това няма да продължи дълго.”, се основава на историята на едно от момичетата.

 • Камерън искал героите му да бъдат напълно измислени хора, но когато свършил с писането на сценария, той разбрал, че на кораба е имало пътник на име Джак Доусън.
 • Фенове твърдят, че Джак е можел да се побере на парчето дърво заедно с Роуз. Учени от Великобритания дори направиха експеримент и доказаха, че Ди Каприо е имал всички шансове. Всички тези разговори раздразняват Джеймс Камерън, който просто казва: “В сценария се казва, че Джак умира. Според директора, ако Джак е оцелял, филмът би бил съвсем различен. И това е филм за загубата, така че главният герой трябваше да умре.”.
 • Между другото, използваното парче дърво, на което се спасява Роуз е точната реплика на фрагмента, открит след потъването на кораба. Той е в музея в Халифакс.

Бонус: прототипът на “Старата Роуз”

 • Беатриче Ууд стана прототип на “Старата Роуз” в Титаник. Не, тя никога не е била на борда на кораба, но като Роуз, Беатриче е от заможно семейство и тя се противопоставя на родителите си, за да преследват кариера като художник. Джеймс Камерън прочете автобиографията й, наречена “I Shock Myself”, и осъзнал, че първата глава описва героинята, която вече е имал предвид.