1970 vs 2019: какво се промени за бременните и какво си е същото

Преди 50 години светът е бил много по-различен – от модата и порядките до технологиите и жаргона. Това се отнася и до бременността – процесът си е същият, но доста неща са се изменили:

Нашите баби не са ходили на видеозон и не са имали домашни тестове за бременност, но все пак някои неща не се променят…

1. Разликите: Няма помощ за безполовите двойки

Разбира се, имало е опити да се помогне на жени, които не могат да имат деца, но най-сериозната крачка – инвитрото, се появява чак в края на 70-те години.

2. Разликите: Нямало е домашни тестове за бременност

Преди 50 години жените не са можели просто да отидат до аптеката и да си вземат тест, трябвало е да отидат направо на гинеколог, за да потвърди, че са бременни.

Преди бързите модерни тестове, през 30-те години учени патентоват тест със зайци, който е доста ужасяващ. От предполагаемата бременна жена се взима урина, която се инжектира на женския заек. Ако жената е бременна, яйчниците на зайчето, под влиянието на човешките хормони, нарастват. Естествено, единственият начин да се установи дали са нараснали, е като заекът бъде убит. За подобен метод са се използвали и жаби.

През 50-те години пък давали хормонални таблетки на жените и наблюдавали каква ще е реакцията им след няколко дни, за да видят дали са бременни. Първият домашен тест за бременност е създаден през 1969 г., но бавно навлиза на пазара. В САЩ го допускат едва през 1977 г., защото се водят много обществени дебати дали жената ще се справи с важната новина, ако до нея няма лекар.

3. Разликите: Няма много опции за онези, които не искат да имат бебе

По това време няма голям избор от противозачатъчни средства, а абортите са забранени. И все пак са се извършвали доста нелегални аборти, които са били изключителни опасни.

4. Разликите: Майките са се хранели с каквото им харесва

Днес повечето лекари дават на бъдещата майка списък с храни и напитки, които е добре да избягва по време на бременност. Нашите баби са се оправяли сами в това отношение, но пък и храната е била по-качествена и екологично чиста.

5. Разликите: Модата за бременни

Много жени днес се оплакват, че повечето дрехи за бременни са грозновати, но през 60-те дори не е имало магазини за дрехи за бременни. Жените е трябвало сами да си преправят дрехите и най-вече – да крият коремчето си. Не е било прието една бременна жена да ходи с прилепнали дрехи, които да подчертават фигурата ѝ.

6. Разликите: Не е имало прегледи с ултразвук

Днешните бременни жени ходят доста често на лекар и поне един от прегледите е посветен на видеозона, чрез който лекарите могат да преценят дали бебето се развива добре, а на по-късен етап могат да ни кажат и пола на бебето. Преди 50 години бременните не е имало как да знаят дали детето им се развива добре, или има някакъв проблем. Първите ултразвукови прегледи се провеждат през 50-те години в Европа, но те навлизат бавно и в България се появяват няколко десетилетия по-късно.

7. Разликите: Пушенето не е проблем

Вече говорихме, че тогавашните жени не са били ограничавани откъм това каква храна да ядат, но освен това никой не е знаел колко вредни са цигарите за ембриона, затова много от бременните са пушели.

8. Разликите: Лекарите са решавали всичко

Днешните майки се подготвят за раждането много месеци предварително. На някои им се предоставя избор дали да родят по естествен начин, или чрез цезарово сечение, други дори избират каква музика да звучи по време на раждането, но преди 50 години никоя жена не е имала такава възможност. Тогава лекарите са решавали всичко.

9. Разликите: Кърменето не е било модерно

Днес постоянно се говори колко важно е жените да кърмят, тъй като кърменето е много полезно за бебето, а и за майката, тъй като възпрепятства възпалението и запушването на млечните жлези, но ако се върнем 50 години назад, ще разберем, че много жени са смятали адаптираното мляко за по-здравословната опция. В страните, в които е имало адаптирано мляко, огромна част от богатите жени са предпочитали да хранят децата си с купено мляко, отколкото със собствената си кърма.

10. Разликите: Майките са си стояли вкъщи

Днес е немалка драма да кажеш на шефа ти, че си бременна и ще отсъстваш 1 година, но преди 50 години много от жените са си стояли вкъщи, за да отглеждат децата. И тъй като корпоративната борба между мъжете и жените не е била толкова ожесточена, жените и работодателите по-лесно са приемали новината, че засега изоставят професионалните си задължения.

Има някои неща, които обаче не са се променили:

1. Не се е променило: Натискът да имаш дете

Станеш ли на една възраст, всички почват да те питат кога ще се омъжиш, кога ще имаш деца. Може би днес се омъжваме малко по-късно, но социалният натиск и очакването да имаме деца не са станали по-малки.

2. Не се е променило: Няма лек за сутрешното гадене

Сутрешното гадене, което не ни тормози само сутрин, е мъчило и нашите баби, мъчи и нас днес. Въпреки че има някои бабини съвети за облекчаване на симптомите, няма сигурно решение.

3. Не се е променило: Все още вярваме на бабини деветини

Някога не е имало достъпна и обширна информация по въпроса, така че са се зародили какви ли не измислици. Днес си имаме Гугъл, но старите митове умират трудно.

4. Не се е променило: Бременните са засипвани от благопожелания

Съвсем нормално – бременността е радостно събитие! На Запад още след Втората световна война се появяват бебешките партита, на които приятели и роднини са подарявали на бременната жена най-необходимите неща, които ще ѝ трябват след раждането, обикновено са се давали много дрешки за износване. Днес бебешките партита са много популярни и в България.

5. Не се е променило: Притесненията за външния вид

По време на бременността тялото неизменно се променя, а с това идват и един куп притеснения. Днес все повече се говори, че стриите са нормални и че трябва да обичаме тялото си, но със сигурност притеснението си остава.

6. Не се е променило: Неприятните ситуации

Сутрешното гадене, газовете, това, че постоянно ти си пишка… Все неща, за които можеш да береш срам, ако си сред хора. Подобни симптоми не са се променили през годините, но поне преди 50 години жените са си стояли по-често вкъщи и може би неприятните ситуации са се случвали далеч от хорските очи и уши.

7. Не се е променило: Усложненията по време на бременност

Така както все още ни мъчат същите симптоми, така трябва да се изправим и пред същите усложнения, които могат да възникнат по време на бременността. Въпреки че днес бременността е по-безопасна от преди векове, все пак има много рискове, като прееклампсия, гестационен диабет или възникването на кръвоизливи.

8. Не се е променило: Раждането не е по-лесно

Раждането не е станало по-приятна дейност в изминалите 50 години, въпреки че има по-модерни упойки.

9. Не се е променило: Притеснението е същото

Убедени сме, че едно нещо винаги ще си остане същото – притеснението, което изпитваме, докато сме бременни. Колкото и да се опитваме да бъдем спокойни, винаги ще сме малко притеснени за бебето ни, и това е напълно нормално.

Източник: Dama.bg