16 копия на Айфеловата кула, които трябва да посетите

Всеки който попитате, къде се намира Айфеловата кула ще ви отговори френската столица – Париж.

Попитайте ги къде има друга версия на Айфеловата кула и със сигурност получите различни отговори. Разбира се, всеки знае за Айфеловата кула в Париж, защото е сред най-емблематичните забележителности на планетата, приблизително 7 милиона души посещават високата структура от 1063 фута всяка година. И точно поради прочутия си дизайн, са направени толкова много повторения – малко повече от 50, за да бъдем точни. И не всички отразяват точно мечтата на Густав Айфел, но всички съдържат подобна структура, а именно арковидната архитектура, с която оригиналът е станал световно известен.

Тук ще видите 16 копия на Айфеловата кула по целия свят, които не само са построени след като оригиналът е завършен през 1889 г., но и са вдъхновени от него.

Tianducheng, Китай


Намира се в Tianducheng, Китай  град, който има шокиращо подобна архитектурна прилика с Париж. Това, разбира се, означава, че трябва да изградят своя собствена версия на Айфеловата кула.

Токио, Япония

Завършена през 1958 г., японската Айфелова кула се извисява на около 2000 фута от земята (което я прави почти 1000 фута по-висока от истинската Айфелова кула). Подобно на френския си братовчед, токийската кула е предлага един чудесен градски хоризонт.

Лас Вегас, Невада


Емблематичната ивица на Лас Вегас няма да бъде пълна без собственото си повторение на Айфеловата кула, която е част от Париж Лас Вегас – хотел и казино. Открита през 1999 г. и разположена на около 540 фута, структурата е около половината от размера на истинската кула във френската столица.

Париж, Тексас


Червена каубойска шапка украсява върха на Айфеловата кула в Париж, Тексас. Тексаската Айфеловата кула е завършена през 1993 година.

Берлин, Германия


Функстрим Берлин (преден план), завършен през 1926 г., е проектиран от немския архитект Хайнрих Щрауер. И макар че не е построен от инженера Густав Айфел, със сигурност е бил повлиян от структурата, която е била издигната в Париж почти преди четири десетилетия.

Шенжен, Китай


Намира се в Шенжен, Китай (град в южната част на страната близо до Хонг Конг), се намира друга реплика на Айфеловата кула. Тя е разположена по протежението на делтата на Перлената река. Структурата е част от прозореца на света, тематичен парк, който също съдържа миниатюрни версии на пирамидите в Гиза и Тадж Махал.

Лион, Франция


Наречен Металната кула на Fourvière, стоманената структура изглежда поразително подобна на действителната Айфеловата кула в Париж (която се намира на около 290 мили югоизточно от Лион). Докато кулата е завършена през 1894 г., тя чака почти две десетилетия преди да направи своя международен дебют на експозицията Universelle от 1914 в Лион.

Лахор, Пакистан


Може да се изненадате,но в Лахор, Пакистан  имат своя собствена реплика на Айфеловата кула.

Gómez Palacio, Durango, Мексико


Копието на айфеловата кула се намира в Gómez Palacio (град, който е на около 215 мили на изток от Монтерей). Структурата е приблизително една шеста от размера на действителната кула в Париж.

Слобозия, Румъния


Реплика на Айфеловата кула е намерила своя път към Слобозия, малък град в Източна Румъния. Структурата, която е около 177 фута височина, се намира в частни земи и е построена с помощта на средства от румънски милиардер.

Сидни, Австралия


Кулата в Сидни днес изглежда съвсем необичайно, но когато е била конкурирана през 1939 г., структурата й напълно е пробразила хоризонта на града.

Златни пясъци, България


Намира се в курортния комплекс Златни пясъци близо до Варна, репликата на Айфеловата кула разполага с ресторант на около една трета от височината й. Височината й е около една десета от височината на действителната структура.

Филиатра, Гърция


Малкият град Филиатра, Гърция (на около 173 мили югозападно от Атина), е дом на 85-футово повторение на Айфеловата кула. Структурата е проектирана от гръцкия лекар и скулптор Харис Фурнаракис.

Епкот, Бей Лейк, Флорида


Открита през 1982 г., Epcot в Walt Disney World разполага със собствена версия на Айфеловата кула. Разположена в участъка на парка, посветен на френската култура, структурата е около 103 фута височина.

Фес, Мароко


Построен, за да символизира приятелството между Франция и Мароко, тази реплика на Айфеловата кула се намира в град Фес.

Гватемала Сити, Гватемала


Градът на Айфеловата кула (наричан “Торе дел Реформард”) се простира на улица в столицата на Гватемала. Завършен през 1935 г., структурата е висока от 236 фута.