13 лесни начина да свалите няколко килограма за 2 седмици

Стресът на работа, лошия сън и нездравословна храна не допринасят за перфектната форма на тялото и само влошават нещата.

През есента е още по-трудно да се следват добрите модели на хранене и живот и просто не можем да не да хапнем нещо вредно, но вкусно. Но загуба на тегло не винаги е свързана със строги диети и изтощителни тренировки: има много трикове, които ще ви помогнат да свалите натрупаните килограми само за 2 седмици.

Винаги се опитваме да намерим нещата, които могат да направят живота ни по-лесен и сме готови да споделим 13 съвета, които могат да ви помогнат да се отървете от излишната коремна мазнина, които повечето хора дори не знаят.

13. Събудете се по-рано.

Не позволявайте на няколко допълнителни часа, прекарани в леглото, да развалят режима ви. Постигането на достатъчно сън подобрява метаболизма ви, но ако прекалявате твърде много, може да навредите на тялото си. Учените са открили, че хората, които спят 8-9 часа и се събудят след 10:45 ч., ядат 250 калории повече от ранните птици. И освен това, те обикновено консумират повече солени, сладки и храни с високо съдържание на мазнини.

12. Мийте зъбите по-често.

Четката за зъби не само почиства зъбите, но и ви помага да се борите срещу наднорменото тегло, акоя използвате през деня. Повече от 14 000 души са участвали в изследвания, които показват, че има връзка между миенето на зъбите и загуба на тегло. Пастите за зъби премахват остатъците от храна и спират комуникацията с нашите рецептори – нашият мозък получава сигнал, че “обядът е свършил”.

11. Смейте се повече.

Това не е шега: искреният смях използва същата енергия като ходенето, тъй като включва различни мускули, особено коремни. Тези данни са публикувани в Международния вестник за затлъстяване. С други думи, 10-15 минути смеене може да изгори 40-170 калории. И ние мислим,  че положително отношение винаги е страхотно! Затова ви препоръчваме да гледате повече комедии.

10. Пийте повече вода.

Пиенето на достатъчно вода ускорява процеса на изгаряне на мазнините. В изследванията, при които участниците трябваше да пият 2 големи чаши вода, техният метаболизъм стана с 30% по-добър и по-бърз. Учените твърдят, че с пиенето на 1,5 литра вода повече на ден, човек може да изгори около 17 400 калории годишно (около 2 кг). Смятаме, че си струва да се опитаме.

9. Правилото за 2.5 минути

Това правило е описано в списание Physiological Reports. Тренировката е 5-30 секунди на твърдо упражнение по време на тренировка (например, ускоряване докато карате колело или бягаща пътека) с 4-минутни почивки може да увеличи метаболизма ви и да изгорите 200 допълнителни калории. Нека вашите тренировки да бъдат по-ефективни!

8. Яжте по-малко, но по-често.

Лесно е: когато ядете често, тялото ви знае, че няма нужда да натрупват мазнини. По този начин, когато пропуснем да ядем, ние изпращаме обратния сигнал. Изследванията на д-р Дейвид Дженкинс показват, че храненето на малко и често намалява нивата на холестерола с 15% и нивата на инсулина с почти 28%. Инсулинът играе важна роля, тъй като контролира нивото на кръвната захар. Ако липсва инсулин, глюкозата не достига нито мастни клетки, нито мускули. В крайна сметка работещите мускули изгарят “стари” мазнини, за да произвеждат енергия.

7. Премахнете ярко синята светлина от електронните дисплеи.

Ето още един лесен начин да увеличите метаболизма си: премахнете синята светлина от телефона си, ако го използвате преди лягане. Изследванията показват, че ярката светлина обърква мозъка ни и спира производството на мелатонин. Нашият метаболизъм е тясно свързан със съня, количеството и качеството му. Регулирайте светлинните тонове, излъчвани от екрана, и ще видите, че вашият сън ще се подобри.

6. Спрете да броите калориите.

Диетолозите препоръчват да спрете фокусирането върху калориите и да обърнете повече внимание на качеството на продуктите, които ядете, тъй като не всички калории са еднакви. Например, един висококалоричен бургер може да бъде вреден, но висококалоричните ядки са полезни. Добрите продукти са естествени и минимално преработени като зеленчуци, ядки и семена – всички от тях съдържат по-полезни и здравословни елементи, отколкото техните прахообразни диетични аналози. Тези продукти ни помагат да свикнем с нашата нова диета, да обогатим тялото с витамини и минерали и да задоволим глада.

5. Охлаждане на въздуха във вашата спалня

Вдъхновените резултати от експеримента, публикувани в Diabetes, показват, че хладните температури в помещението оказват влияние върху кафявата ни мазнина (мастен слой, който предпазва тялото от замръзване). На свой ред тя разделя белите мазнини и изгаря химическата енергия, за да създаде топлина. Субектите трябвало да спят в помещения с различни температури: неутрални, хладни и топли. След 4 седмици на сън в студена стая хората се отърваха от голямо количество бели мазнини в корема си.

4. Забравете дневния сън

Науката доказва, че хората горят по-малко мазнини, докато спят през деня и са активни през нощта. За да получат такива резултати група изследователи от университета в Колорадо изучавали 14 здрави хора в рамките на 6 дни. През първите 2 дни субектите са спали през нощта и не са имали дневни дремвания. После променят съня си, за да имитират спящите графици на совите. Оказало се, че когато хората заспивали, метаболизмът им се е влошил, тъй като биологичните им часовници не са се свикнали напълно, за да се поберат в графика си. Ако работите през нощта, лекарите препоръчват намаляване на броя на калориите, които консумирате до 50-60.

3. Веднъж седмично нарушете съзнателно диетата си

Нарушената диета е доста популярно явление сред любители и професионални спортисти, което означава, че можете да нарушите диетата си веднъж седмично. Имате право да ядете всичко, което искате, дори ако тези храни са забранени. Въпросът е, че подлъжете психологията си: когато знаете, че ще бъдете възнаградени за вашите усилия, е много по-лесно да откажете да ядете “лоша храна”, за да задоволите спонтанните си желания.

2. Отърви се от стреса

Според изследване, публикувано в биологичната психиатрия, стресът забавя нашия метаболизъм. Нещо повече, когато сме изложени на стреса, сме склонни да ядем по-мазна, сладка и солена храна. Учените казват, че консумирането на висококалорични продукти в стресови ситуации засяга нашия метаболизъм и води до увеличаване на теглото.

1. Достатъчно сън

Още няколко думи за постигане на добър сън: здравословен 8 часа сън (от 22:00 до 6:00 часа сутринта) допринася за отличен метаболизъм и отстраняване на нежеланите коремни мазнини. 60 000 жени са участвали в проучване, а учените са установили, че субекти, които са спали по-малко от 5 часа, са склонни да наддават на тегло и затлъстяване повече от тези, които са спали достатъчно.

Честото лишаване от сън причинява проблеми с толерантността към глюкозата. С други думи, тялото не може да трансформира захарта в енергия, а в мазнини.