13 брачни проблема, които мъдрите двойки преодоляват – техните методи заслужават внимание

Кризите се случват в живота на всички двойки.

Те могат да бъдат големи или малки. Някои двойки се развеждат 2-3 години след като се женят, докато други живеят щастливо заедно в продължение на много години. И това не е само въпрос на късмет – има една проста концепция, която всички щастливи двойки разбират: заедно можете да се справите с всички проблеми в живота.

Съставихме списък с често срещаните проблеми, които дори и най-щастливите двойки могат да срещнат. И както се оказва, те могат лесно да бъдат решени!

1. Допълнително тегло

Повечето младоженци качват значително тегло след сватбата си. Учените от университета в Глазгоу проведоха изследвания и стигнаха до извода, че новоизлюпените двойки качват около 1.5-2.5 кг през първата година от брачния си живот. Като цяло, женените хора тежат повече с 6 кг. от тези, които са сами. Много често увеличаването на теглото е свързано със състоянието на психологически комфорт, защото партньорите са уверени един в друг и затова се отпуснат малко.

Какво да правите?

Отслабването заедно е по-лесно, отколкото може да изглежда, защото винаги ще има човек до вас, който да ви помага за по-здравословния начин на живот. Въпреки това диетолозите предупреждават, че мъжете губят тегло по-бързо и това може да предизвика разочарование при жените. Най-добрият начин да се върнете във форма е да карате колело, да се разхождате заедно вечер.

2. Появата на децата води до финансова криза

Раждането на деца води до финансови проблеми в младото семейство. Проучванията, проведени от NerdWallet, показват, че родителите почти винаги не са готови да имат деца. Както семействата от средната класа, така и семействата с по-ниски доходи са изправени пред недостига на пари.

Какво да правите?

Започнете да спестявате пари дълго преди раждането на първото си дете и се отървете от ненужните разходи. Например, ще бъде по-икономично да си купите количка втора употреба, детско креватче и дрехи.

3. Конфликти със свекърва

Връзката между “снаха и свекърва” или “зет и тъща” е тема на много вицове. Психолозите казват, че такива взаимоотношения могат да бъдат доста драматични и дори да навредят на здравето на двете страни.

Напрежението е особено силно в отношенията между снахите и свекървите. Проучванията, проведени през 1954 г., показват, че 2/3 от свекървите не са доволни от съпругата на сина си, докато дъщерите имат негативно отношение към майките на техните съпрузи. Японски учени са установили, че жените, живеещи със свекърва, са по-склонни да получат исхемична болест на сърцето.

Какво да правите?

Най-добрият начин да избегнете конфликти със свекърва ви е да живеете отделно. Може би началото да бъде финансово по-трудно, но си заслужава. Ако обаче нямате възможност да живеете отделно, по-добре да използвате дипломатическите си умения и да обясните на съпруга си колко сте разтревожени от скандалите с майка му.

4. Вие харчите парите по различен начин

Според статистиката една от първите причини за развод е конфликтът на пари. След сватбата вашите лични финанси се свързват и става много стресиращo – особено, ако единия от съпрузите печели повече от другия. За съжаление, поради “въображаемата” щедрост, двойките са склонни да избягват да говорят за финансите.

Какво да правите?

Финансовите експерти препоръчват открито да обсъждат финансовите въпроси без никаква срамежливост. Трябва да зададете приоритети: семейството ви ще спестява ли пари или ще ги инвестира? Планирате ли да направите ремонт или да отидете на почивка през следващата година? Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да определите финансовата стратегия на вашето семейство в продължение на много години напред.

5. Притеснявате от навиците на партньора си

След няколко месеца на съвместно съжителство някои навици на половинката могат да ви досадят. Психолозите са сигурни, че това се случва с много двойки и не означава, че любовта ви е свършила. Изненадващо, тези навици, които привличат вас на вашия партньор в началото, могат да започнат да ви дразнят след известно време. Любов към спорта, страстта към четенето, популярността сред приятелите – всичко това е в списъка на най-досадните навици.

Какво да правите?

Приемете ги. Не забравяйте, че навиците на партньора ви го правят толкова уникален. В края на краищата се влюбихте в това лице, частично поради тези навици. Ако често се раздразните поради малки неща, обръщайте повече внимание на работата и приятелите си – това ще ви накара да пропуснете второто си половин.

6. Забравете за важни дати

Разсеяността на партньора може да ви накара да се чувствате тъжни, защото понякога се възприема като лично обида. Как може вашият любим да забрави за сватбения ви ден, рождения ден на прекрасната ти баба или деня на първата ви целувка? Излиза, че дори съвършените хора забравят за важни неща – това може да се дължи на претоварване в работата или естествено отсъствие. Това също може да се дължи на факта, че тези дати всъщност не са толкова важни за вашия съпруг, защото най-важното нещо в неговия живот е връзката ви, а не дати в календара.

Какво да правите?

Напомнете на партньора си за важните дати и събития в живота на вашето семейство. Това ще ви помогне да избегнете разочарование и партньорът ви няма да се почувства засрамен, че ги е забравил.

7. Вие сте отегчен

Първата година от брака не винаги прилича на вълшебен меден месец. Рано или късно, въпреки очакванията, броят на цветята, романтичните вечери и разгорещените разговори започват да намаляват, оставяйки партньорите отегчени. Това разочарование може да се обясни с повишените очаквания на двамата партньори, както и с липсата на житейски опит. Въпреки това повечето двойки успяват да се справят с подобни промени в отношенията си.

Какво да правим?

Приоритетите на женените хора се различават от тези, които са влюбени – вече имате общо домакинство, ипотека и може би деца. Поради всички тези неща, съпрузите трябва да обсъдят, че ще направят романтична среща или ще организират други ярки събития предварително.

8. Вие сте заедно 24 часа в денонощието и е досадно

Съществува мнение, че съпрузите трябва да прекарват цялото си свободно време заедно, защото укрепват връзката и допринасят за оформянето на общите интереси. Въпреки това, някои двойки се дразнят, след като са живели този вид живот в продължение на няколко години.

Какво да правите?

И двамата партньори трябва да имат свои собствени хобита, които не са интересни за другия (разбира се, тези хобита и интереси не трябва да бъдат коренно противоположни). Няма нищо лошо, ако прекарате уикенда отделно – това само допринася за укрепване на връзката.

9. Лоши приятели

Младоженците получават не само нови роднини, но и те получават и нови приятели. Много често приятелите на някой от партньорите не са добре дошли в новото семейство. В новия брак може да изглежда, че приятелите заемат твърде много място в живота на семейството и че оказват неблагоприятно влияние върху партньора.

Какво да правим?

Джефри Грейф, професор в университета в Мериленд, е сигурен, че приятелите са важни за поддържането на добри взаимоотношения в семейството. Това включва не само обикновените приятели, но и приятелите от детството на партньора ви, които са го познават от много години. Така, че приемете ги.

10. Имате различни режими на сън

През 70-те учените изследваха циркадианските ритми и откриват, че има така наречените чучулиги, които се събуждат рано сутрин, активни и изпълнени с енергия. Обратно, има и бухали, които са по-активни вечер. Какво ще стане, ако представителите на тези две групи решат да създадат семейство? Този съюз може да причини някои неудобства и може дори да е лош за здравето.

Какво да правим?

Различните биологични ритми нарушават щастливия брак по никакъв начин, стига и двамата да успеят да намерят компромис. Например, докато съпругът ви спи, можете да изпълнявате много задачи, които ще бъдат от полза за семейството.

11. Задълженията на домакинствата са неравномерно разпределени

Въпреки, че живеем в 21-и век, в много семейства все още съществуват стереотипи за разделението на труда по пол. Жената трябва да поддържа уюта на дома (дори и да работи), докато мъжа трябва да осигури доходите. Такива позиции могат да доведат до обиди и конфронтации.

Какво да правим?

Обсъдете въпросите, свързани с разделянето на домашните задължения преди брака. И, разбира се, опитайте да извлечете най-доброто от епохата на научния и технически прогрес, в който живеете – съдомиялни машини, мулти-готварски печки и хлебопекарни могат да помогнат за решаването на много домакински проблеми. Освен това, ако започнете да използвате услугата автоматични плащания за домашни комунални услуги, дори няма да се появи дебатът на кой е ред да бъде плати сметка за електроенергия.

12. Започвате да спорите за дребни неща

Психолозите твърдят, че кризите се случват във всеки брак – те се случват, когато неудовлетвореността на партньорите достигне своя връх. Има обаче и предимства при кризите – те ви дават шанс да опресните връзката и да я пренасочите към ново ниво.

Какво да правим?

Не се опитвайте да промените партньора си; такива опити само водят до буря на възмущение. Вместо това се научете да изслушвате тяхното мнение. За съжаление близките хора могат да се наранят повече, защото познават уязвимите места. Ето защо търпението и уважението към чувствата на партньора ви са нещата, които ще накарат брака ви да излезе от криза.

13. Той заглежда други момичета

Партньорът ви започва да показва интерес към други? Трябва ли това да е причина за луд скандал или такива действия да останат незабелязани? Няма единствен отговор на този въпрос. Някои хора твърдят, че усещането, че партньора, загледаждащ други жени, е сериозен проблемът, то други хора са сигурни, че това е знак за предстояща криза в една връзка. Много мъже имат различно мнение – те не виждат нищо лошо в това и твърдят, че тези погледи нямат нищо общо с желанието да изневеряват на половинката си.

Какво да правим?

Не мълчайте и информирайте партньора си за неудовлетворението си. Може би той наистина не мисли нищо лошо и причината е в собственото ви съмнение.