12 неща, които е по-добре да направим вечерта, отколкото сутринта

Има много неща, които правим сутрин, като например вземането на душ, но изследванията показват, че всъщност е по-добре да ги правите вечер.

Събрахме 12 неща, които трябва да направим през нощта, за да направим нашата сутрин много по-ярка и по-добра.

Яденето на месо или извара

Ако не ядете няколко часа, преди да си легнете, няма да спите добре. Добре е да се яде малко месо или извара, защото и двата продукта съдържат много протеини и триптофан (аминокиселината, която допринася за добър сън). Голяма част от зеленчуците не е добра алтернатива, защото може да се подуете.

Гладът често причинява безсъние, а ако си лягате без да вечеряте, вероятно ще ви трябва обилна закуска. Освен това е трудно да спите, когато стомаха ръмжи.

Разходки

Разходете се, преди да си легнете. Това ще ви помогне да “преодолеете” всички притеснения на деня. Можете да се насладите на тишина и да мислите за неща, които ви притесняват. Също така, вечерните разходки се оказват добри за здравето и те помагат да се справите с безсънието.

Нови идеи или извънредни решения на проблемите може да дойдат в ума ви, докато ходите. Ето защо Марк Зукърбърг, основателят на Facebook, и Джак Дорси, изпълнителен директор на Twitter, правят такива вечерни разходки.

Премисляне (и записване) на план за действие за предстоящия ден

Дарън Харди, автор на книгата, наречена The Compound Effect, е сигурен, че правенето на планове през нощта допринася за поддържането на реда в живота ви. Обикновено правим планове сутрин, когато бързаме и в резултат на това забравяме важни неща или поемаме повече отговорност, отколкото можем да се справим. Пълното планиране ще ви помогне да останете спокойни сутрин и да изпълнявате всички необходими действия стъпка по стъпка, без да губите ценно време и енергия.

Вашият ежедневен график не означава, че не можете да импровизирате. Просто означава, че вашият ден ще протича по-гладко и ще бъде по-трудно да се отклоните от целта.

Проветряване

Органите на човека съдържат бели мазнини. Много често тази мазнина се показва там, където не искаме най-много. Но има и друг вид мазнина, наречена кафява мазнина. Тя участва в терморегулацията на тялото и действа като източник на енергия. Различни тестове доказват, че бялата мазнина може да се превърне в кафява в резултат на ефекта на студената температура, който подобрява метаболизма.

Можем да отворим прозорец в спалнята ни през нощта, за да охладим въздуха. Не е нужно да го държите отворен, докато не замразите, но само проникването на хладния въздух е достатъчно, за да накарате кафявата мазнина да работи по-бързо и да консумира повече енергия, дори докато спите.

Подгответе предварително обяда и дрехите си

Ако имате всичко подготвено, това ще ви спести време и нерви сутрин. Ще избегнете мъчителното вземане на решения, ще сте сигурни, че това, което искате да носите, е готово и ще имате 15 минути, за да направите лека тренировка или да изпиете чаша кафе.

Бихте могли да си приготвите обяда вечерта, ако обикновено ядете в офиса. Помислете за всичко предварително: празният хладилник няма да ви даде допълнителна енергия или да ви постави в добро настроение.

Правене на йога и медитация

Често ни пропускаме сутрешни упражнения, поради липсата на време. Но тук на помощ идва вечерната йога, която ни помага да подредим мислите и емоциите си, да облекчим напрежението и да ни подготвим да посрещнем следващия ден. Днес практиката на медитация е много популярна. Прекарайте поне 10 минути в правенето няколко прости упражнения, преди да си легнете.

Много хора не могат да размишляват, защото в главите им има толкова много неприятни мисли и толкова много шум. В този случай е важно да съсредоточите вниманието си върху вътрешното си съзнание. Легнете надолу, затворете очите си и помислете за всяка част от тялото си: съсредоточете се върху нея и се отпуснете. Ще бъде по-лесно да заспите след това упражнение.

Вземане на горещ душ или вана

Горещият душ сутрин не е най-добрият избор, защото горещата температура всъщност е в помощ на съня. По-добре е, ако го направите през нощта, защото тази промяна в телесната температура създава импулс в тялото ни да заспиваме по-бързо. Топла вана е всъщност чудесен начин да се справите с безсънието.

Топлият душ или ваната преди лягане има толкова много предимства: успокоява нервите, почиства запушени пори, стабилизира нивото на глюкозата в кръвта, отпуска гръбнака и е много приятна след дълъг работен ден в офиса.

Четене на нещо, което искате да запомните

Учените от Университета в Съсекс доказват, че четенето е най-добрият начин да се отпуснете, защото потъването в друг свят помага да се отървете от стреса от ежедневните проблеми по-добре от чая и от музиката. Трябва само да прекарате 6 минути с книга, за да намалите нивото на тревожност и да отпуснете мускулите.

Вашият мозък запомня всичко по-добре през нощта. Този факт всъщност помага на студентите, които учат през нощта, да преминат изпитите си. Без смартфони или лаптопи: използвайте обикновени книги, за да избегнете проблеми, причинени от светлината на екрана.

Яжте киви, за да спите добре

Много хора предпочитат да ядат плодове сутрин, но има някои плодове, които е по-добре да ядем през нощта, като кивито, например. Няколко проучвания показват, че консумирането на 2 кивита един час преди лягане в течение на един месец ви помага да заспите по-бързо. Витамините E и C регулират нервните връзки в мозъка, които са отговорни за здравословния цикъл на съня и производството на серотонин.

Не заменяйте кивито с лимони: ще получите обратен ефект. Лимоните успокояват тялото ни и ни дават енергия. Единственото изключение от това правило е, ако изпиете чаша топла вода с мед и лимон.

Пийте чаша черешов сок

Новите изследвания от университета в Луизиана установиха, че 2 чаши черешов сок ви помагат да спите почти 90 минути повече вечер. Рубинните червени пигменти, наречени проантоцианидини в черешите, намаляват разграждането на триптофан и му помагат да издържи повече и да работи повече.

Ако не ви харесва черешата, яжте морски водорасли по време на вечерята. Според проучвания, проведени в Оксфорд, водораслите съдържат много омега-3 киселина, която ви помага да спите по-добре и по-дълго.

Решете косата си вечер

Ресането на косата преди лягане почиства мъртвите клетки, праха и мазнините в кожата. А лек масаж с гладка четка помага за транспортирането на корени с кислород и хранителни вещества.

Стилистът Сам Бърнет, от Великобритания, твърди, че ресането на косата 2-3 пъти на ден е достатъчно, в противен случай става мазна. И според него правилото “да решеш косата 100 пъти” няма смисъл.

Анализиране на деня

Анализирайте деня, напомнете всичките добри неща, които са се случили с вас, помислете за това, което искате да промените, и направете някои бележки, ако имате дневник. Проучванията показват, че извършването на ежедневен анализ е много полезно. И ако все още страдате от липсата на положителни емоции преди лягане, направете нещо приятно, например като гушкането на домашния любимец.

Щастието е способността ви да бъдете щастливи в този момент. Утре не е сигурно, че ще дойде. Повечето от нас прекарват вечерите със своите роднини и близки приятели. Кажете им, че ги обичате и че сте благодарни за всичко.

Бонус: моливът може да ви помогне да се справите с хъркането и главоболието

Ако някой от членовете на вашето семейство хърка, препоръчваме това упражнение да укрепи мускулите на горното небце. По време на свободното си време поставете молив между зъбите и го задръжте за 5-10 минути.

Това просто упражнение може да облекчи главоболието, защото някои други мускули се отпуснат.