11 начини за лечение на болката на седалищния нерв

Седиалищният нерв е най-дългият и най-широк единичен нерв в тялото ви, който преминава от долната част на гърба до краката.

Ако той е раздразнен или изпъкнал, може да страдате от ишиас, вид тежка болка, която обикновено се спуска надолу по краката ви. Сред другите симптоми може да почувствате чувство на слабост, изтръпване, чувство на парене или изтръпване на засегнатия крак. Ако не се лекувате правилно, това състояние може сериозно да повлияе на качеството на живота ви, причинявайки лошо движение и равновесие.

Направихме списък с най-ефективните начини за лечение на болката от седалищния нерв, който ще ви помогне да облекчите това състояние, без да приемате каквото и да е лекарство.

11. Упражнение за котки

10. Протягане на рамото

9. Упражнение птица – куче

8. Разтягане пеперудата

9. Накисване с оцет на краката

Около час преди да си легнете, вземете малък леген с топла вода, добавете 500 мл ябълков оцет и чаша сол и разбъркайте добре. Потопете краката си в тази баня за около 10-15 минути, след което ги подсушете с кърпа и се уверете, че те остават топли през нощта. На следващата сутрин не стойте или ходете на земята боси.

Ако повтаряте процедурата 3-4 пъти седмично, трябва да изпитате огромно понижение на болката, което ще се случи поради противовъзпалителните свойства на оцет от ябълки.

6. Акупунктура

Според някои изследвания, за разлика от повечето противовъзпалителни лекарства, използването на акупунктура се оказва ефективен начин за облекчаване на болки в долната част на гърба и за лечение на случаи на ишиас. Тази древна китайска практика е сравнително безопасна и рядко се свързва със сериозни нежелани събития, така че тя може да бъде използвана без риск.

5. Торбички с лед или загряващи подложки

Като общо правило, ледените компреси се използват за намаляване на възпалението, причинено от притиснат нерв, а също и за обезболяване на болката, докато топлината спомага за разхлабване на мускулите около нерва и облекчаване на натиска. И двата – лед и топлина, обикновено се прилагат за около 15-20 минути и, ако е необходимо, процедурата трябва да се повтаря на всеки 2 часа.

Ето някои съвети, които трябва да следвате, когато използвате лед или студени подложки:

  • Пакетите с лед трябва да се прилагат през първите 2 или 3 дни след появата на острите симптоми. След това е по-добре да използвате нагряващи подложки.
  • Приложете топла нагревка преди всяка физическа активност, за да затоплите мускулите и да увеличите кръвния поток в района.
  • Използвайте лед или студена опаковка след активност, за да охладите възпалението.
  • Приложете подложки за нагряване всеки път, когато искате да останете в седнало положение, за да помогнете на мускулите си да се подготвят за движение.
  • Вземете топли вани, преди да си легнете. Тя ще разхлаби напрегнатите мускули и ще ви помогне да спите по-добре.

4. Точков масаж

Седиалищния нерв е разположен под пириформния мускул, който седи под мускулите на бедрата. Когато пириформите се стегнат, той притиска седалищния нерв и причинява изтръпване в крака. За да облекчите тези чувства, трябва да приложите натиск върху раздразнените области или пунктовете за задействане в пириформния мускул, както и в мускулите на долната част на гърба.

3. Физическа активност

Златното правило за предотвратяване на ишиас е да се избегне седенето в продължение на много часове, без да се движим. Видовете дейности като гледане на телевизия или работа на бюро може всъщност да влошат нещата и да увеличат болката. Така че, дори и да не сте голям спортен фен, опитайте се да редувате периоди на седене / лежене с кратки разходки. Приемането на няколко стъпки на ден ще увеличи притока на кръв към нерва и ще намали възпалението около него.

2. Правилно положение

По време на седене винаги поддържайте гърба си и дръжте краката си на земята. За тази цел е по-добре да изберете седалка с добра опора за долната част на гърба, облегалки за ръце и въртяща се основа. Можете също така леко да издигнете краката си, като използвате книга или малка кутия, за да намалите натиска върху гръбнака си, докато седите дълго време.

1. Правилната позиция на сън

Ако страдате от болка в седалищния нерв, най-добрата позиция за спане за вас е да лежите равномерно на гърба си. За да избегнете натиска на нервите, е по-добре да повдигнете коленете си с възглавница или с валцована кърпа. Тази позиция ще наклони таза и ще ви помогне да спите по-удобно.

Познавате ли други начини за лечение на болката от седалищния нерв? Споделете опита си с нас в коментарите!