11 чая, които са по-добри от 1 час, прекаран във фитнеса

Чаят е най-консумираната напитка след водата и се ползва широко в цял свят.

Тази ароматна напитка обикновено се прави от листата на Camellia sinensis, която е вид вечнозелено растение с произход от Азия. Консумирането на чай като цяло е свързано с многобройни ползи за здравето, включително предотвратяване на увреждането на червените кръвни клетки и намаляване на риска от различни сърдечни заболявания.

Някои проучвания свързват пиенето на чай със загуба на тегло и намаляване на корема мазнини. Някои видове чай се оказват по-ефективни от другите за постигането на това.

Събрахме най-добрите чайове за насърчаване на загуба на тегло и намаляване на коремните мазнини.

1. Зелен чай

Зеленият чай е един от най-известните видове чайове и е свързан с различни ползи за здравето. Той също така е един от най-ефективните чайове, когато става дума за загуба на тегло. Това е така, защото екстрактът от зелен чай е изключително висок в катехините, които са естествени антиоксиданти, които могат да подобрят метаболизма ви и да увеличат изгарянето на мазнини, особено в областта на корема.

Също така съдържа биоактивни вещества като кофеин и EGCG, които могат да имат мощен ефект върху вашия метаболизъм. Освен това веществата в зеления чай повишават нивата на хормоните, които са отговорни за изгарянето на мазнините в нашата система и те отделят повече мазнини в кръвта, което я прави достъпна като енергия.

2. Пу Ер чай

Уникалната форма на чай, наречена Puerh, е кръстена в град Пу-ер в провинция Юнан. Пу ер чайът принадлежи към семейството на китайския черен чай и се ферментира чрез химична реакция между полезните бактерии и първичния чай, изсушен от слънчева светлина. Има успокояващ, земен аромат, който се развива с течение на времето и хората обикновено се наслаждават да го пият след хранене. Колкото по-дълго се съхранява, толкова по-силен е ароматът.

Някои изследвания, направени както за животни, така и за хора, които показват, че чаят пу ер е в състояние да увеличи загубата на тегло. Чаят пу ер подтиска синтеза на мастни киселини, който след това засяга процеса на липогенеза, който трансформира мазнините в енергия почти веднага след хранене. Това предотвратява натрупването на мазнини и предотвратява увеличаването на теглото. Освен това е установено, че понижава кръвната захар и нивата на триглицеридите в кръвта.

3. Черен чай

Черният чай е пълен с хранителни вещества, които са малко по-различни от тези в зеления или белия чай. Но подобно на зеления чай и белия чай, тчерния е свързан със загуба на тегло. Черният чай е богат на антиоксиданти, наречени флавоноиди или по друг начин известни като полифеноли, които са свързани с много ползи за здравето като загуба на тегло. Освен това полифенолите в черния чай спомагат за производството на червените мастни киселини в червата, за които е доказано, че повишават метаболизма.

В допълнение към загубата на тегло, черният чай е от полза за нивата на кръвната захар според скорошно проучване. Изследванията показват, че пиенето на кафе и чай елиминира риска от диабет тип II. Всъщност консумирането на поне 3 чаши чай или кафе на ден може да намали риска от диабет тип II с 42%.

4. Чай оолонг

Чаят оолонг е традиционен тип китайски чай, който е частично окислен. Той често се описва с плодов аромат и много уникален вкус. Различни проучвания показват, че оолонг чая може да насърчи загуба на тегло чрез подобряване на процеса на изгаряне на мазнините и ускоряване на метаболизма. Полифенолите в чая оолонг са поне частично отговорни за ползите от загубата на тегло.

Някои от тези полифеноли спомагат за забавянето на метаболизма ви, тъй като губите тегло, те правят леко по-лесно да намалите теглото си и спомагат за поддържането на тази загуба на тегло. Освен това чайът оолонг е богат на катехин и кофеин. Тези две вещества работят заедно, за да ви помогнат да увеличите метаболизма си и количеството мазнини, които изгаряте, като същевременно помагате да поддържате постноянна телесната маса.

5. Бял чай

Белия чай се обработва много внимателно и се разбива, докато растението все още е младо. Той има много различен вкус, който се различава от другите видове чай. Той има фин, деликатен, леко сладък вкус. Предимствата на белия чай са добре проучени през годините и варират от подобряване на здравето до унищожаване на ракови клетки.

Белия чай и зеления чай имат същото количество катехини, които допринасят за бързата и ефективна загуба на теглото.

Освен това, белият чай ефективно инхибира образуването на нови мастни клетки, които са известни като адипоцити. Тъй като намаляването на образуването на нови мастни клетки намалява теглото. В допълнение, той стимулира липолизата, процеса на изгаряне на мазнините в тялото. Излишната мазнина в тялото е ефективно изгорена, което води до загуба на тегло.

6. Ройбос чай

Чаят ройбос е билков чай, произведен от листата и тънките стъбла от гъстата растителност от Южна Африка, наречена Aspalathus linearis. През годините тя се използва с многобройните си ползи за здравето и поради скорошни изследвания и открития, сега се използва със свойствата си за отслабване. Този чай е богат на антиоксиданти като аспалатин и нофофагин, които са отговорни за подпомагане на изчистването на вредните свободни кислородни радикали, които са склонни да увреждат ДНК.

В допълнение, тези антиоксиданти могат да помогнат за балансиране на кръвната захар и подобряване на инсулиновата резистентност. Той също така е сладък и с ниско съдържание на калории, който може да бъде чудесен заместител на захарното питие; може да помогне за поддържане на нивата на кръвната захар под контрол, предотвратявайки остри шипове, които могат да предизвикат симптоми на глад и вероятно да доведат до по-ниска консумация на калории.

7. Чай от мача

Чайът мача, известен още като чай на прах, се получава от същото растение като зеления чай. Но мача е много мощен, особено когато става въпрос за помощ при загуба на тегло и е по-ефективен от зеления чай, защото се обработва по различен начин. Чайът мача е значително по-нисък в калориите – 1 грам съдържа около 3 калории.

В допълнение, точно като зеления чай, чайът мача съдържа и много антиоксиданти като епигалокатехин галат, които могат да помогнат за изчерпване на токсините, подсилване на имунната система и намаляване на възпалението в нашите системи. Той също така предотвратява натрупването на тегло и ускорява загубата на тегло. Интересното е, че чайът мача също установява, че засилва или ускорява увредения метаболизъм. Катехините в чая спомагат за подобряване на метаболизма по време на и след тренировка.

8. Чай от лимонов балсам

Лимоновия балсам е билка, която е известна със своите успокояващи ефекти и е една от най-силно препоръчителните напитки за вашето цялостно здраве. Лимоновия балсам принадлежи към същото семейство като ментата. Освен намаляване на стреса, насърчаване на съня и подобряване на състоянието на кожата и косата, чаят от лимонов балсам е отлична напитка за хора, които биха искали да подобрят храносмилането си.

Ускорява процеса на храносмилане и осигурява своевременните движения на червата. Освен това, той е богат на антиоксиданти, които помагат да се пречисти кръвта, да се детоксика вашето тяло и да се контролират ненормалните нива на хормоните.

9. Канелен чай

Канелата е сладко-миришеща подправка, която добавя леко топлина и богатство към различни ястия на нашите маси. Канеленият чай е естествено ниско калориен и може да ви помогне да контролирате нивата на кръвната Ви захар, което ви кара да консумирате по-малко калории и да предотвратите повишаване на теглото. Редовната консумация на канела насърчава храносмилателната система да функционира правилно и може да бъде новото хапче чудо за отслабване, особено за мазнини в коремната област.

Смес от канела на прах и мед може да спре тялото от натрупване на мазнини и това ще ускори метаболизма ви. Високо е в вещество, наречено цинамалдехид, което е отговорно за почти всичките му здравословни предимства и съдържа големи количества силно мощни полифенолови антиоксиданти. Освен това, в сравнение с други богати на антиоксиданти билки и подправки, канелата има третото най-високо съдържание на антиоксиданти. Това предполага, че можете да използвате канела като естествен антиоксидант, за да предотвратите нежелано окисляване на липидите в храните.

10. Чай от куркума

Куркумата е страхотно жълто-оранжева подправка, която добавя цвят към кърито и притежава многобройни ползи за здравето. Основният антиоксидант в този подправка е куркуминът, който е противовъзпалително вещество, което се използва от векове в китайската медицина. Куркумата може да помогне за контролиране на наддаването на тегло, премахване на затлъстяването и лечение на метаболитни нарушения.

Куркумин, антиоксидант в куркумата, потиска възпалителните съобщения в много клетки, включително панкреаса, мазнините и мускулите. Това действие ограничава инсулиновата резистентност, високата кръвна захар и други метаболитни състояния, които идват със затлъстяване. Когато тялото не се бори с възпалението, е по-лесно да се съсредоточи върху загуба на тегло.

11. Лимон и джинджифил

Лимона и джинджифила имат разнообразни ползи за общото ви здраве и повишаване на метаболизма ви е една от тях. Също така имат способността да увеличава енергията 3 пъти повече от кафето и захарта. Те са богати на антиоксиданти и може да стимулират имунната система, поради високото съдържание на витамин С. Освен това, джинджифил има способността да балансира нивата на кръвната захар в организма, които са отговорни за задействане на желанието за храна.

В допълнение, те подобряват абсорбцията на мазнините в тялото и я спират да се изгражда. Лимонът също помага за подобряване на здравето на черния дроб, като по този начин подобрява храносмилането, тъй като той е отговорен за производството на жлъчка, която помага за разграждането на мазнините.