10 Съвета за грижа за зъбите от зъболекари, които не бива да се игнорират

Добре е да имаш приятел, който е зъболекар, нали?

Разбира се, те няма да ви лекуват безплатно, но те винаги могат да ви дадат полезни съвети и да ви предупредят за опасности, за които никога не сте се замисляли. И изненадващо, нашето орално здраве зависи дори от най-малките подробности.

Ние не знаехме за тези малки неща. Но сега няма да прекараме часове с чаша кафе.

1. Не мийте зъбите си веднага след хранене.

Много е лесно да повредите емайла по този начин (особено ако използвате твърда четка за зъби). Храната и напитките нарушават рН-баланса в устата и направят зъбния емайл малко по-мек за кратко време. Зъболекарите препоръчват да се мият зъбите най-малко 30-40 минути след хранене.

2. Посетителите на басейни са изложени на риск.

Разбира се, никой не казва, че плуването не е от полза за вашето здраве. Но проблемът е, че химикалите, използвани за дезинфекция на водата в басейните, имат ужасен ефект върху зъбите. През 80-те години американски учени публикуваха резултатите от проучване, фокусирано върху здравето на зъбите на професионалните плувци, 40% от които страдаха от увреждане на зъбния емайл.

И така, какво трябва да направите? Опитайте се да задържите водата от басейна далеч от зъбите си и да плувате в прясна или солена вода през лятото.

3. Трябва да пиете кафето си бързо, а не в продължение на 30 минути.

Помислете за начина, по който пием чая или кафето на работното място. Пълната чаша горещо кафе, което пием на малки глътки, разговаряме с нашите колеги и отговаряме на имейли. Докато го правим, кафето (особено кафето със захар) работи за унищожаването на емайла на зъбите. Така че, най-добре е да изпиете тази напитка възможно най-бързо.

4. Има причина, поради която гинеколозите препоръчват проверка на зъбите ви, преди да планирате бременност.

Първо, устната кухината е източник на инфекции, които се разпространяват от тъканите на зъбите до венците и след това може да попаднат в кръвообращението и да засегнат плода. Това може да доведе до преждевременно раждане и бебето да има сериозни вродени заболявания.

Второ, пародонтитът е също така опасен, защото може да намали репродуктивната способност както за мъжете, така и за жените. И дори ако се случи зачеване, бебето може да се роди преждевременно или с много ниско тегло при раждане.

5. Миенето на зъбите под душ или на тоалетната не е най-добрата идея.

Докато се грижите за зъбите си, най-добре е да не се разсейвате с нищо друго. Това е процес, който трябва да се направи много внимателно. И за да научиш децата си да си мият зъбите достатъчно дълго време, лекарите препоръчват да пуснете любимата им песен. Тя ще грабне вниманието на вашето дете за 2-3 минути (колкото време е необходимо да премахнете зъбната плака и да се отървете от бактериите).

6. Бобът може да увреди болните зъби още повече.

Кой би помислил, че бобът може да увреди зъбите? Но, той съдържа фитохемаглутининът, протеинът, който предизвиква бързо разделение на клетките. Ако имате кариес, яденето на боб може да доведе до гранулом. Разбира се, рискът е доста нисък, но е най-добре да се уверите, че нямате проблеми със зъбите, преди да ядете боб.

7. Оралното здраве е свързано с нашата памет

Учените са провели проучване с 273 доброволци, навършили 55 години. И стигали до извода, че хората, които не са с всичките си зъби, имат по-лоша памет, по-раздразнителни са и са по-податливи на промени в настроението. В резултат на това съществува теория, че загубата на зъби прави броя на сетивните сигнали, които изпращат на мозъка по-ниски.

Ето защо зъболекарите препоръчват да използвате всяка възможност, която имате да спасите зъб. Страхотно е, че днес съществуват дори технологии, които ви позволяват да реконструирате зъба, ако имате само корена.

8. Захапката на дете може да се промени от настинка.

Разбира се, ако едно дете боледува веднъж или два пъти годишно, това е съвсем нормално. Но ако се разболява твърде често в ранна детска възраст, може да има проблем със захапката. Човек, който не може да диша през носа си, е принуден да диша през устата си. Скелетът на лицето лесно се деформира в тази възраст и това може да предизвика долната челюст да се премести малко напред.

В този случай зъболекарят може да препоръча първо да се посети специалист, за да се увери, че носът е добре. В противен случай всички усилия за зъбите, може да бъдат безполезни.

9. Не дъвчете лед и не пробийте езика си

Ако дъвчете лед (или ядете много ядки), можете да повредите венците и зъбния си емайл. Вашите пломби също са изложени на риск. Същото важи и за пробиването на езика ви: парче метал на езика ви е източник на евентуално механично увреждане на зъбите ви.

Така че, не използвайте зъбите си, за да отваряте кутии с храна, бутилки и т.н. По-добре е да прекарате още няколко секунди, за да го направите правилно и да не поставяте зъбите си в опасност.

10. Не изхвърляйте зъбите на бебето си.

Оказва се, че не бива да изхвърляте бебешките зъби. Те съдържат стволови клетки, които по-късно могат да се използват за регенериране в неврони, кости и дори сърдечни клетки. Те могат да ви спасят и дори да помогнат при лечението на диабета. Но за да можете да ги използвате, трябва да поддържате клетките живи. Така че, когато видите, че детето ви трябва да смени зъбите си, не го оставайте да го прави само. Посетете зъболекар, който да го отстрани правилно и да съхрани зъба при необходимите условия.

Имате ли си тайни за грижа за зъбите?