10 Странни суеверия за бременността, в които някои хора все още вярват

Бременността е много специален момент. Всеки около майката се опитва да я предпази от опасности.

Ето защо хората са готови да вярват дори и в най-налудничевите суеверия. Много от тях са напълно фалшиви, но някои могат да се основават на логически основания.

Разбрахме кои са най-популярните суеверия и сме готови да ви кажем откъде идват и дали трябва да им повярвате.

1. Майките не трябва да ядат риба, защото бебето може да не говори дълго време.

Почти всички видове риби, особено речните риби, могат да съдържат паразити, които са опасни за хората. Последиците могат да бъдат много по-сериозни от бавното развитие на говора при детето.

Ако обаче рибата е приготвена при висока температура или е замръзнена, тогава можете да ядете я, без да се притеснявате за това. Единствените изключения са видовете риба, които съдържат много живак като риба тон, акула, марлин, риба меч, скумрия, щука и други. Храненето с такива риби, когато сте бременна, може да бъде опасно както за вас, така и за вашето дете.

2. Не минавайте под стълба – бебето ще бъде слабо.

Това суеверие се е разпространило в цяла Западна Европа. Стълбата, която се опира на стената, прави триъгълник, който е символ на Светата Троица. Смята се, че една жена, която минава през триъгълника, ще разбие троицата и ще има проблеми с бебето. По-логичната причина да не минава бременната под стълби е да бъде в безопасност, в случай че тя падне.

3. Ако отворите всички прозорци в къщата, родилните болки няма да бъдат болезнени

И не само прозорците – в Русия, Беларус и Украйна, хората отворят всичко възможно: врати, гардероби, шкафове, кутии, чекмеджета и т.н. Смята се, че тези действия ще помогнат на шийката на матката да се отвори, справяйки се с всичко. Отварянето на всички прозорци и шкафове обаче е необходимо поради други причини: докато майката и детето са в родилния дом, роднините трябва да почистят къщата и да проветрят всички помещения.

4. Ако ядете бели храни, бебето ще се роди с по-светла кожа

В Китай, Индия и някои други страни, където се смята, че бялата кожа е еталон на красотата, мислят, че ако ядете светло оцветени храни, кожата на детето ще бъде по-бледа. Между другото, това суеверие също работи в обратна посока: ако ядете тъмна храна, пиете много кафе и чай, детето ще бъде по-тъмно. Това съвсем не е вярно. Цветът на кожата зависи само от комбинацията от гени. Суеверието най-вероятно се основава на факта, че цветните плодове и зеленчуци често причиняват алергични реакции.

5. Не можете да ходите на гробището – това ще доведе до нещастие.

Много арабски държави, както и Израел, Източна Европа и Филипините следват това суеверие. Смята се, че детето може да бъде призовано от духа на предците си, или че детето ще има лош нрав и ще плаче много. Основата за това нелогично суеверие може да е от някои религиозни ограничения или да пази бременна жена от стрес. 

6. Яйчени черупки на врата

В някои руски села бременните жени носели празно яйце на врата си. Те вярвали, че докато яйцето е в безопасност, детето им също ще бъде. По този начин бъдещите майки са запазени в безопасност, тъй като яйцето е символ на тяхната бременност.

7. Ако ядете пикантни храни, бебето няма да има коса.

Хората в Тайланд и някои други страни в Югоизточна Азия вярват в това. Някои хора вярват, че яденето на пикантна храна е лошо за зрението на бъдещото дете. Вярно е, че пикантните храни не са най-добрият избор за бременна жена, а по други причини.

На първо място, пикантните храни стимулират глада и по този начин допринасят за увеличаване на теглото. На второ място, някои подправки имат лечебни свойства. Например, чесънът е много полезен по време на бременност, но ако се яде в големи количества, може да причини контракции на матката и дразнене на уринарния тракт. Накрая, пикантните храни ви карат да ожаднявате, което води до подуване.

8. Няма да родиш, докато не оставиш косата си пусната.

Много хора – дори някои лекари и акушерки – вярват в това суеверие и оставят косата на бъдещите майки пусната. Те вярват, че помага на шийката на матката да се отвори. Йогите имат различно обяснение: шийката на матката е енергично свързана с устата и устните. Ако косата е вързана на опашка, лицето е напрегната, а трябва да бъдете напълно спокойни, за да се отвори шийката на матката.

9. Трябва да ядеш всичко, което искаш!

В миналото хората вярвали, че бременните жени трябва да ядат всичко, което искат – каквото тялото й иска, е точно това, от което се нуждае. В това суеверие все още вярват много хора от различни страни. В Гана те мислят, че ако майка не яде каквото иска, нейното бебе ще има криво гърло. В Италия, Турция, Гърция и Египет хората се страхуват, че бебето ще има белег по тялото, а в Армения те мислят, че бебето ще порасне и ще бъде алчно.

Съвременната медицина препоръчва по-адекватен подход към храненето: никой не се нуждае от допълнителни килограми! Но когато човек иска да яде нещо неподходящо, това е признак на психическо разстройство и може да бъде наистина опасно. Така че бъдещите майки трябва да разчитат на мненията на лекарите си.

10. Можете да прогнозирате пола на бебето по начина, по който той рита.

Това е наистина популярно суеверие, за което може да сте чували. В много страни хората вярват, че е възможно да се предвиди полът на бебето по начина, по който се рита в утробата. Ако ударите са от лявата страна, бебето ще бъде момче и ако ударите са от дясната страна, ще имате момиче.

За съжаление, това е само суеверие, което няма нищо общо с реалността. Единственият надежден начин за определяне на пола на бъдещото ви бебе е да посетите Вашия лекар.

Знаете ли за други суеверия при бременност?