10 прости, но откачени навика, които могат да ни помогнат да живеем два пъти по-дълго

Ако се интересувате от вашето здраве, но не искате да се лишавате от удоволствията на живота, тогава имаме добра новина: има научно доказан начин!

Най-умните умове на нашия свят са открили необичайни, но приятни навици, които могат да помогнат на човек да остане здрав и щастлив. Те дори могат да ви помогнат да имате по-дълъг живот!

Ще ви разкаже за 10 от най-интересните начини да направите живота си по-добър. Изберете да внедрите тези, които харесвате!

1. Най-доброто време за сън е от 22:00 до 6:00 часа

Китайските лекари са създали цяла система, която обяснява кои органи се възстановяват по кое време и защо съня от 22  до 6 е по-добър, ако искате да живеете по-дълго.

  • Например, имунната система се бори с вирусите и отстранява токсините от тялото от 21 ч. до 23 ч.
  • Черният дроб се възстановява активно от 23 ч. до 1 ч., а белите дробове се изчистват от 3 ч. до 5 ч. Ето защо можем да имаме лека кашлица в този период от време.
  • Червата се прочистват от 5 ч.до 7 ч.

2. Игнорирайте общественото мнение

Учени от САЩ твърдят, че игнорирането на общественото мнение може да помогне на човек да живее по-дълго. Когато мислим за реакциите на хората около нас, ние сме по-сдържани, по-спонтанни и по-често нервни.

Тези нюанси водят до това, че хората стават по-малко щастливи. А учените са доказали, един нещастен човек живее по-кратък живот.

3. Правете слънчеви бани

Слънчевата светлина ни осигурява витамин D. Не само, че той помага за борба с депресията, която често е причина за появата на много заболявания, но също така намалява риска от диабет.

През 2016 г. по време на мащабни проучвания биохимиците разбрали, че хората, които правят слънчеви бани повече от 1 час на ден, са с 67% по-малко склонни да развиват какъвто и да е вид рак, отколкото тези, които не са прекарали толкова много време под слънчевите лъчи.

4. Почистете зъбите си по-малко

Ако сте един от тези хора, които обичат да вземат душове често, може да искате да преосмислите нещата. Лекарите от клиниката Кранли в Лондон доказват, че неподходящият сапун в комбинация с гореща вода лишава кожата от защитния слой на омазняването. В дългосрочен план този слой става сух и не може да защити тялото. Затова си струва да вземате душ по-рядко и внимателно.

Зъболекарите казват подобни неща: миенето на зъбите твърде често и използването на вода за уста може да навреди на емайла. Това е особено вярно, ако искате да ги измиете веднага след хранене, защото много продукти правят емайла по-мек, което прави зъбите по-лесни за повреда.

5. Яжте повече домати

Американски учени от университета “Туфтс” в Бостън проведоха изследвания, които им отнеха 11 години. Те сравняваха здравословното състояние на 5 000 участници заедно с консумираната от тях храна и стигнаха до заключението, че може да се намали рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания с 26%, като се включат домати в менюто им.

Според специалистите, всичко това се дължи на антиоксидант, съдържащ се в доматите, наречени ликопен. Това е самото нещо, което дава червения цвят на домати. Ето защо добавянето на парче домат към вашия сутрешен сандвич може да ви донесе много предимства.

6. Отърви се от будилника си

Това е особено вярно, ако звука е силен. Също така  се отървете от чайника със свирка, таймери, аларми и други шумозаглушители.

Японски изследователи твърдят, че хората, особено тези, които имат високо кръвно налягане, имат по-висок риск от сърдечен удар от внезапен силен шум. Освен това такива остри шумове засягат нервната ви система отрицателно.

7. Яжте хлебните кори

Германски биохимици от Института по хранене в Кил препоръчват консумация на хлебна кора. Антиоксидантите в кората, които предотвратяват развитието на рак на дебелото черво и почистват тялото, се образуват в хляба по време на процеса на печене.

Ръководителят на изследването Томас Хофман казва: “Забелязахме, че има 8 пъти повече антиоксиданти в кората на хляба, отколкото в останалата част от хляба, докато изучаваме свойствата на хляба.”

8. Не докосвайте цигарите

Всички знаем, че вдишването на цигарения дим е лошо за здравето ни. Но Центърът за контрол и превенция на заболяванията твърди, че не само е опасно да бъде близо до запалена цигара, но и докосването може да е вредно. Защо ли?

Тъй като при отглеждането на тютюна, растенията активно абсорбират радиоактивни елементи, използвани в селското стопанство, като полоний 210, олово 210 и радий. И тези елементи остават вътре в растението дори след изсъхване на листата и в резултат на това присъстват в цигарите. Въпреки че дозите са изключително малки, те все пак могат да влязат в човешкото тяло чрез докосване.

9. Танцувайте!

Учени от Франция казват, че танците са най-добрият начин да удължите живота си. Те са открили, че най-добрият танц, който да ви помогне да имате дълъг живот е салса. Той прави костите силни, подобрява белодробната функция и кръвната система и помага за справяне с астмата. Всяко друго активно и радостно танцуване също ще има ефект. Основното нещо е да продължите да се движите и да останете в настроение.

10. Поставете мокрите чорапи за една нощ

Да, четеш правилно – мокрите чорапи носят много предимства. Поради контракциите на кръвоносните съдове, които се появяват, когато краката ви започват да се охлаждат, всички добри хранителни вещества се изпращат до вашите тъкани и органи. Нашето тяло се нуждае от тези хранителни вещества, за да стимулира циркулацията и да се бори с повечето инфекции. Освен това, когато краката ви започват да се затоплят отново, съдовете започват да се разширяват, което прави токсините, които са се залепили в освобождаването на тъканите в кръвта и напускат тялото.

Вече сме започнали да следваме тези препоръки и ще ви разкажем за резултатите от нашия експеримент 70 години по-късно.

Кои от тези съвети ще последвате? Моля, кажете ни за това в коментарите!