10 неща за простудата и грипа, в които трябва да спрем да вярваме

Обикновено обвиняваме климатиците, вятъра и ниските температури за настинките, които ни спохождат.

Някои хора дори мислят, че е невъзможно да хванете грип повече от веднъж в един сезон. Някои от нас също са убедени, че трябва да вземем антибиотици, за да предотвратим грипа. След като прочетете тази статия, няма да вярвате на тези и други факти, свързани с обикновената настинка.

Събрахме 10-те най-често срещани митове за общата настинка и грипа, които трябва да забравим.

Мит 10: Настинката може да се превърне в грип.

Настинката и грипа са причинени от различни вируси, така че една болест не може да се превърне в другата. Хората обикновено бъркат ранните признаци на тези заболявания. Ето някои разлики:

  • Настинката започва постепенно с възпалено гърло, главоболие, треска и хрема. Човек се чувства зле в рамките на 3-5 дни. Грипът се придружава от треска, главоболие, мускулни болки и болки, които се появяват внезапно.
  • Ако страдате от настинка, температурата на тялото ви обикновено не се повишава (и ако го направи, тя се покачва само малко). Ако имате грип, температурата Ви се повишава до 37.7 ° С и по-висока.
  • Вие не кихате много по време на грипа, това е симптом на настинка.

Мит # 9: Можете да излекувате настинката с антибиотици.

Антибиотиците не могат да победят вируса, тъй като тяхната структура се различава от бактериалното заболяване. Нещо повече, антибиотиците могат в действителност да влошат нещата: симптомите на настинка няма да изчезнат и вирусът ще продължи да се разпространява.

Забранява се също така да се вземат антибиотици “за всеки случай”. Резултатът ще бъде обратния: ще направим вашата имунна система по-слаба и ще създадем добра среда за процъфтяването на вируса. С течение на времето лекарството става по-малко ефективно, защото когато бактериите влязат в контакт с антибиотици, те могат да се променят, за да оцелеят.

Мит # 8: Може да не лекувате настинката.

Като правило, симптомите на настинка траят 3 дни. Но ако просто чакате и не лекувате настинката, можете да получите усложнения или да изпитате гадни симптоми за още 20-30 дни. Предупреждение: трябва да се обадите на линейка, ако имате задух или трудно дишате.

Мит # 7: Не е нужно да излизате в болничен, ако сте настинал.

Много хора обикновено продължават да работят, ако не се чувстват добре. Има и убеждението, че ако не се отпускате, настинката ще изчезне по-бързо. Всъщност процесът на възстановяване ще бъде по-бавен. По-добре е да останете вкъщи в продължение на 1-2 дни и след това да се върнете на работа. Ето още една причина да останете вкъщи: Вие сте заразни през първите няколко дни от настинката си и можете да заразите други хора.

Мит # 6: Винаги трябва да стоите в леглото.

Ако имате настинка и останете в леглото цял ден, може да получите бронхит или пневмония. Нещо повече кръвообращението ви намалява. Разбира се, не трябва да ходите във фитнеса веднага щом се почувствате малко по-добре, но някои дейности няма да навредят.

Мит 5: Студеният въздух може да причини настинка.

Можете да настинете само, ако сте в контакт с вирус, без значение дали носите шапка или не. Няма причина да обвиняваме вятъра, климатика и т.н. Ако мислите, че сте се разболели след като сте дишали студен въздух (поради ниските температури), това не е вярно. Това, което всъщност се случва, е, че сух въздух изсушава лигавицата и за тялото е трудно да се предпази от вируси.

Мит 4: Ако излезете с мокра коса, ще се разболеете.

Мократа ни коса, както и вятърът или дъждът не могат да причинят настинка или грип. Има 3 начина за улавяне на вирус: Не забравяйте, че вирусите са доста силни и жизнеспособни. Те оцеляват:

  • на вътрешни повърхности за повече от 7 дни
  • на дрехи, тапицерия или хартия за около 12 часа
  • на ръцете за няколко минути или за един час (в зависимост от вида на вируса)
  • върху дръжките на вратите за 6 часа

Разбира се, не се препоръчва да излизате навън с мокра коса, тъй като студеното време отслабва имунната ви система и ви прави по-уязвими към вируси.

Мит # 3: Можете да настинете само веднъж на сезон.

Ето и добрата новина: всъщност е малко вероятно да хванете два пъти същия грип. Разболяванията се причиняват от вируси, а когато имунната ви система се бори, тя изгражда антитела срещу тях. Но има повече от 200 вида вируса, които причиняват настинки, така че все още има шанс да се разболите два пъти.

Мит 2: Грипа може да бъде излекуван за 1 ден.

Има хора, които мислят, че ако приемат много различни хапчета, ще оздравеят за 1 ден. Но това е опасен мит. Тялото се нуждае от време, за да се възстанови и ако приемате лекарства, които само облекчават симптомите, те засягат сърцето и последствията могат да бъдат наистина опасни. Трябва също така да внимавате с лекарства, съдържащи парацетамол: прекомерната доза може да доведе до чернодробна недостатъчност.

Мит # 1: Трябва да се отървете от всички симптоми, преди да се върнете към нормалния си живот.

Пост-вирусната кашлица и хремата може да продължи до 4 седмици, така че няма нужда да чакате, докато всички симптоми не изчезнат. Ако се чувствате добре, може да се върнете към нормалния си живот.