10 неща, които трябва да си позволите, за да бъдете наистина щастливи

Понякога всички се чувстваме зле, въпреки че нямаме очевидна причина.

Изследванията показват, че има няколко причини за депресията и нещастието, като химически дисбаланс, стресиращо събитие, генетична уязвимост и лекарства, които приемаме. Ние не можем да контролираме някои от тези причини без професионална помощ, но определено можем да контролираме нивото на стреса в нашия живот. Понякога трябва да се отървем от определени неща в нашата околна среда, за да запазим спокойствието си.

Искаме да ви запознаем с 10-те неща, които биха могли да унищожат щастието ви.

1. Самооценка и преценка на другите

Изключителното осъждение към себе си е пряк път към нещастието. Роланд Александър, доктор, твърди, че отрицателното самооценяване ни пречи да достигнем пълния си потенциал и има огромна разрушителна сила. Спрете да се концентрирате върху слабостите си и развийте силните си страни.

Отначало изглежда, че няма връзка между преценката на другите и щастието. Но има пряка връзка – преценката е отражение на вашия вътрешен свят. Като критикувате други хора, създавате ненужна негативност в живота си. Добре да не сте съгласни с нещо или с някого, но трябва да помните, че тези хора не трябва да получат одобрението ви да живеят живота си.

2. Вината, съжалението и миналото

Ние всички правим грешки, това е просто начин на живот. Но не позволявайте тези грешки да ви карат да тъпчете на едно място и да повлияят на вашето бъдеще. Единственото, което можете да направите, е да се поучите от тези грешки и да станете по-добър човек. Ако смятате, че сте накарали някой да се почувства зле, извинете се и продължете. Не оставяйте вината и съжалението от миналото да унищожат щастието ви.

3. Страх от неизвестното

Да се притеснявате за нещо, с което не сте запознати, е нормално. Но трябва да помните, че се случват и добри неща, когато излезете от вашата комфортна зона. Ако сте искали да опитате нещо от дълго време, но сте се страхували – просто продължете напред и го направете.

4. Мислите, че светът е черно-бял

Мисленето в крайности също е нещо, което ви пречи да бъдете щастливи. Нищо не изглежда едно и също от перспективите на различните хора. Никой не е абсолютно правилен или грешен, просто го приемете. Опитайте се да намерите положителните неща, дори когато изглежда, че светът се разпада.

5. Ревност

Да ревнуваш успехите на някой или щастието му те кара да си недоволен. Не се сравнявайте с никого, защото вашият живот, произход и среда не са еднакви. Единственият човек, с когото трябва да се сравняваш, е миналото. Не забравяйте, че ако животът на някой изглежда перфектен, това не означава, че наистина е така.

Опитайте се да се радвате за другите и да отпразнувате успеха им. Намерете вдъхновение в историите на другите хора и се учете от тях.

6. Контрол

Желанието да се контролира всичко води до повишено ниво на стрес. Животът е доста спонтанен и не можем да контролираме всичко. Делегирайте някои от отговорностите си пред други хора и се опитайте да се отпуснете.

Другото нещо, което трябва да пуснете, за да бъдете щастливи, е да контролирате други хора. Да бъдеш контролираш може да унищожи отношения и приятелства. Има няколко техники, които могат да ви помогнат да се справите с това като да се разсейвате, да успокоявате тревогите си, да управлявате емоциите си и да отидете на терапия.

Доказването, че сте прави за всички, също е начин да се опитвате да контролирате всичко. Това, което изглежда точно за вас, може да изглежда погрешно за някой друг. Освободете мисълта, че трябва да докажете нещо на други хора. Просто приемете, че всички ние имаме различия и хората имат право да не са съгласни с вас.

7. Социални медии

Социалният медиен синдром е болестта на 21-ви век. Ние се събуждаме и първото нещо, което хващаме, е смартфона. Ние непрекъснато мислим за харесвания, ретуши, тенденции, коментари, снимки и т.н. Това води до претоварване на мислите ни и отвличане на вниманието от това, което е наистина важно.

За да спрете тревогите в социалните медии и да почувствате щастието на настоящия момент, трябва да помните няколко правила. Изключвайте известията си от време на време и ограничавайте времето, което прекарвате в социалните медии. Намерете си офлайн хоби и прекарайте повече време с приятелите и семейството си.

8. Съвършенство

Винаги се стремим да подобряваме себе си, но не трябва да се стремите да постигнете съвършенство. Няма перфектен партньор, перфектно тяло, перфектна работа или перфектен живот. Мечтайте и работете здраво за това, но не се обсебвайте с идеята за перфектен живот.

Понякога социалните медии могат да направят тревожността още по-лоша. Трябва да помните, че привидно съвършеният живот на хората в социалните медии е само частта, която искат да споделят. В действителност, всеки има своите възходи и падения.

9. Да се съобразите с очакванията и социалното одобрение

Също както осъзнавате, че не е нужно да сте съвършени, не е нужно да отговаряте и на очакванията на другите хора. Живейте живота си така, както мислите, че е добре за вас. Можете да се вслушате какво имат да кажат вашите родители или приятели, но трябва да вземете своите собствени решения. Съобразяването със социалното одобрение е нещо, с което трябва да спрете, за да бъдете наистина щастливи.

10. Токсични взаимоотношения

Понякога е трудно да приемеш, че трябва да напуснеш определени отношения. Хората около вас трябва да донесат радост и щастие в живота ви. Ако някой непрекъснато ви кара да се чувствате зле или ви третира погрешно, това е знак, че тази връзка е токсична. Опитайте се да ограничите комуникацията с тези хора и да се концентрирате върху тези, които наистина ви ценят.

Бонус: Приемете, че сте единственият, който отговаря за начина, по който живеете живота си.

Вие сте единственият човек, който носи пълната отговорност за живота ви. Хората могат да повлияят, но в крайна сметка вие сте този, който взема решенията. Не се опитвайте да прехвърлите вината върху някой друг. Бъдете умни и бъдете най-добрата си версия.

Чувствате ли се щастливи? Какво ви пречи да бъдете 100% щастливи? Споделете вашите мисли с нас в коментарите!