10 навика, които могат да навредят на бъбреците ви

Бъбреците играят решаваща роля за поддържането на тяло ви здраво – те помагат да се произвеждат червени кръвни клетки, да се регулира кръвното налягане, да се детоксифицират вътрешните органи, да се премахне излишната вода и да се контролират нивата на всички основни минерали, съдържащи се в кръвта Ви.

Ето защо е много важно да намалите риска от получаване на бъбречно заболяване, като спрете с някои лоши навици и ги замените с добри.

Направихме списък с най-честите навици, които могат сериозно да навредят на бъбреците ви.

10. Стискате се, когато ви се пишка

Не изпразването на пикочния мехур навреме е една от основните причини за проблеми с бъбреците. Ако често се съпротивлявате на желанието да пишкате, урината остава в пикочния мехур за по-дълъг период от време и бактериите започват да се размножават много по-бързо. В крайна сметка това може да доведе до сериозни последици като бъбречни инфекции и уринарна инконтиненция.

9. Застояване

Редовната физическа активност често се свързва с подобрено кръвно налягане и нормален метаболизъм на глюкозата, които са и два важни фактора за поддържане на здравето на бъбреците. Ако седите дълго време без да се движите, може да увеличите риска от бъбречно заболяване с 30%.

Ако прекарате повече от 8 часа на ден на стола си на работното място, опитайте се да водите активен начин на живот у дома – упражнения поне 2-3 пъти седмично и не пропускайте шанса да се разхождате из квартала.

8. Прекалено натоварване

Прекалените тренировки могат да доведат до рабдомиолиза – състояние, при което мускулите ви се наранят и съдържанието на мъртвите влакна се влива в кръвта. Това може да доведе до сериозни здравни усложнения, включително бъбречна недостатъчност.

Така че, ако сте увеличили значително натоварването си и имате мускулни болка и тъмна урина, трябва да се консултирате с Вашия лекар възможно най-скоро.

7. Прекомерно използване на болкоуспокояващи

Въпреки че противовъзпалителните лекарства като аспирин или ибупрофен са умерено безопасни, редовното им използване може да доведе до увреждане на бъбреците и дори до общото бъбречно увреждане. Това може да се случи, защото аналгетиците намаляват притока на кръв към бъбреците и влошават функционирането им, особено ако вече имате бъбречно заболяване.

Така че, дори ако страдате от силна болка, не забравяйте, че болкоуспокояващите трябва да се приемат само за кратък период от време и при възможно най-ниската доза.

6. Не пийте достатъчно вода

Поддържането на хидратацията помага на бъбреците да произвеждат урина, за да премахнат натрия и токсините от тялото ви. Ако редовно не пиете достатъчно вода, това може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително болезнени бъбречни камъни.

За повечето хора 1,5-2 литра вода на ден е достатъчно, за да поддържат бъбреците си здрави. И не забравяйте, че други напитки няма да помогнат, магията действа само чиста вода.

Как да разберете, че пиете точно вода? Вашата урина трябва да е светло жълта, по-тъмен цвят може да е евентуален признак за увреждане на бъбреците.

5. Липса на сън

Оказва се, че почивката през нощта е изключително важна не само за цялостното ви благополучие, но и за здравето на бъбреците. Вашите цикли на сън / събуждане регулират и координират бъбречната функция и тъканите на този орган се подновяват само когато спите. Така че, ако нямате достатъчно сън, прекъсвате този процес и увеличавате риска от увреждане на бъбреците.

Лошия сън може също да причини атеросклероза или втвърдяване и запушване на артериите. Това състояние може да доведе до високо кръвно налягане, което може да претовари бъбреците и да причини бъбречна недостатъчност с течение на времето.

4. Пиенето на диетична кола/сода

Според здравните специалисти има тясна връзка между консумацията на диетична сода и бъбречните проблеми. През 2009 г. проучване показа, че над 3 000 жени, които пиели 2 или повече соди на ден, имали значителен спад в бъбречната функция. За разлика от изкуствено подсладените напитки, подсладените със захар продукти не образуват същия ефект.

3. Ядете много месо

Прекомерната консумация на животински протеини създава в кръвта ви много киселина, която може да причини ацидоза – състояние, при което бъбреците ви не могат да поддържат баланса на тялото ви. С течение на времето това разстройство може да причини тежки проблеми с храносмилането и хронични бъбречни проблеми.

Препоръчваният дневен прием на протеин е около 1-1,6 грама на килограм телесно тегло. Така че, вместо да ядете твърде много месо, опитайте се да консумирате повече плодове и зеленчуци и да включите различни видове протеини като яйца, риба, боб и ядки във вашето меню.

2. Консумирате твърде много сол и захар

95% от натрия, консумиран с храните, се метаболизира от бъбреците. Така че, ако ядете твърде много солени продукти, вашите органи трябва да работят много повече, за да се отървете от излишния натрий. В крайна сметка това може да доведе до намалена функция на бъбреците и да доведе до задържане на вода в тялото, което от своя страна може да увеличи кръвното Ви налягане.

Прекомерната консумация на захар също може да допринесе за развитието на високо кръвно налягане, както и да доведе до затлъстяване и да увеличи риска от диабет. Това са водещите причини за бъбречна недостатъчност.

Препоръчваният прием на сол е около 3,75 грама (или 0,75 ч. л.) на ден, за захарта е около 25-38 грама (или 6-9 ч. л.). За да поддържате бъбреците си здрави, обърнете внимание на съставките, когато купувате стоки в супермаркет – обработените и опаковани храни обикновено са с високо съдържание на натрий и захар.

1. Пренебрегване на често срещаните инфекции

Когато имате обикновено заболяване като кашлица, простуда, грип, тялото ви създава протеини, наречени антитела, за да се бори с настинката. Тези молекули обикновено се утаяват във филтриращите части на бъбреците и причиняват възпаление. Така че, ако заболяването трае продължително време, бъбреците ви могат да бъдат сериозно увредени.

8 странични ефекти от антибиотици, които лекарите рядко ни казват

За да предпазите бъбреците си, винаги лекувайте бактериалните инфекции правилно – да си починете от работа, да спите достатъчно и да използвате антибиотици, ако е необходимо.