8 странични ефекти от антибиотици, които лекарите рядко ни казват

Най-популярните странични ефекти от приемането на антибиотици са гадене и диария. Почти всеки знае за тях или от лекари, или от собствения си опит.

Но американски учени установиха, че поне 20% от хората, които са приемали антибиотици в живота си, са имали други странични ефекти. Искаме да Ви разкажем за тези странични ефекти в тази статия.

Държим да подчертаем факта, че различните хора могат да имат различни странични ефекти, когато приемат антибиотици. Винаги можете да намерите пълния списък на възможните нежелани реакции в инструкциите на лекарството.

8. Гъбична инфекция

Антибиотиците променят бактериалното местообитание на нашето тяло, така че хората да станат уязвими към гъбични инфекции. Те могат да се появяват в устата, по кожата или под ноктите.

Какво трябва да направиш?

Ако ви е предписан дълъг курс на лечение, трябва да започнете да приемате противогъбични лекарства заедно с антибиотиците.

7. Оцветяване на зъбите

Тетрациклин може да доведе до оцветяване на зъбите при деца преди 8-годишна възраст. И ако една бременна жена вземе тези лекарства, има шанс бебето да има проблеми със зъбния емайл.

Какво трябва да направиш?

Учените наскоро установиха, че модерният антибиотик доксициклин не причинява оцветяване на зъбите, затова може да бъде приеман без последствия. Но, разбира се, само ако ви е предписан от лекар.

6. Треска

Треска може да бъде причинена от много неща, освен за приемане на антибиотици. Но ако сте забелязали треската веднага след като сте започнали да ги приемате, може да имате алергична реакция към лекарството, която води до треска.

Треска може да бъде причинена от почти всеки антибиотик, но през повечето време от β-лактамни антибиотици, цефалексин, миноциклин и сулфонамид.

Какво трябва да направиш?

Треската вероятно ще изчезне от самосебе си съвсем скоро. Но ако треската е твърде силна, трябва да се опитате да се отървете от нея и да се консултирате с Вашия лекар и да смените антибиотика.

5. Алергична реакция

Една от най-опасните антибиотични реакции е алергична реакция. В този случай човек може да има сърбящ обрив, подути клепачи, устни, език и дори гърлото, което може да доведе до анафилаксия. Понякога в ситуации като тези, доза адреналин може да спаси човек.

Не забравяйте, че алергичната реакция към антибиотик не означава, че не можете да приемате никакви антибиотици.

Какво трябва да направиш?

Трябва да съобщите на Вашия лекар за вашите алергии и да започнете да приемате антибиотици от друга група. Също така, бъдете внимателни, когато започнете да приемате ново лекарство, което никога преди не сте приемали. Ако имате някакви симптоми на алергия, незабавно трябва да се обърнете към лекар.

4. Чувствителност към слънцето

Някои антибиотици (тетрациклин, флуорохинолон и сулфон) могат да окажат влияние върху чувствителността на кожата ви към ултравиолетовите лъчи. Ако сте изложени на твърде много слънчева светлина, докато приемате тези лекарства, шансовете за увеличаване на слънчевото изгаряне се покачват.

Същите антибиотици могат да причинят обрив дори ако човек е прекарал само 15 на слънчева светлина.

Какво трябва да направиш?

Най-добре е да не се излагате на слънчева светлина от 10:00 до 14:00 часа, да използвате слънцезащитни продукти и да покривате кожата с дрехи.

3. Сърдечни проблеми

Това не се случват често, но антибиотиците могат да причинят сърдечни проблеми. Те обикновено причиняват аритмия или ниско кръвно налягане.

През повечето време, приемането на еритромицин и някои флуорохинолони може да доведе до такива странични ефекти.

Какво трябва да направиш?

Вижте лекар,трябва да промени антибиотикът.

2. Главоболие и замаяност

Главоболието и замаяността също са много популярни странични ефекти, които хората имат при приемането на антибиотици. Но обикновено те изчезват след като спрете да приемате лекарствата.

Какво трябва да направиш?

Ако главоболието ви не е много силно, можете да вземете болкоуспокояващо средство. Ако болката е непоносима, трябва да посетите лекар. Той вероятно ще промени лекарството.

1. Нежелана бременност

Ако приемате рифамицини и хапчета за контрол на раждаемостта, ефектът от хапчетата за контрол на раждаемостта може да намалее. В резултат на това се увеличават шансовете за нежелана бременност. Други антибиотици не влияят толкова много на ефекта от противозачатъчните хапчета.

Какво трябва да направиш?

Докато приемате антибиотици, използвайте допълнителен контрацептивен метод.

Ако сте приемали антибиотици и забележите, че имате някоя от тези нежелани реакции, не правете нищо сами и не пренебрегвайте състоянието си. Вие трябва да се видите специалист.