10 Любопитни факта за човешката психика, които едва ще откриете в книгите

Умът на човек е толкова пълен с изненади, колкото дълбините на океана. Учените постоянно изучават мозъка и научават повече за новите модели на поведение.

И броят на изненадите нараства! Например, знаехте ли, че колкото по-умен е човекът, толкова по-малко приятели има? Така че сега можете лесно да откриете гения сред приятелите си.

Обичаме психологията и днес искаме да споделим с вас най-интересните факти за тази наука. И всичко това има за цел да ви накара да се почувствате по-добре и да ви помогнем да преодолеете пречките в живота по-лесно.

10. Хората с много висок коефициент на интелигентност нямат много приятели.

Много отдавна, когато далечните ни предци били ангажирани с лов, приятелството било от съществено значение за оцеляването на племето, тъй като било по-лесно да се улови мамут с приятели. Хората все още се сприятелват, но не заради ползите от това.

Но едно скорошно проучване показа, че хората с висок коефициент на интелигентност не се нуждаят от много приятели. Това се случва, защото мозъкът им е зает с решаването на наистина сериозни проблеми и възприема комуникацията като загуба на време. Но това не е причина да се задоволявате с тази ситуация. Изследването доказва, че приятелството влияе положително не само на психологическото състояние, но и на здравното състояние. Ето защо понякога е по-добре да се измъквате от книгите и да говорите с интересни хора.

9. Депресията променя цветовото възприятие.

Хората, страдащи от депресия, често казват: “Животът е загубил своите цветове”. Това не е просто ярък израз, а истински медицински факт. По време на депресия, ретината става по-малко чувствителна към контрастиращи цветове и пациентите отличават цветовете слабо. Това също работи по обратния начин: ако сте заобиколени от сиви и бледи цветове, вие сте по-склонни към депресия и меланхолия.

8. Не се хвалете с вашите планове, иначе нищо няма да излезе от тях.

Ако решите да започнете нещо ново (например да не ядете след 18 часа, да бягате сутрин или да научите чужд език), никога не казвайте на никого за вашите планове. Защото, нищо няма да се случи. Когато говорим за вашите планове, вашият мозък възприема тази задача като “направена” и е много трудно да яизпълним. Може да звучи като суеверие, но психолозите са доказали, че тази корелация е истина с помощта на сериозни изследвания и запитвания.

7. Познаването на чужд език ви помага да взимате решения.

За да вземате по-добри решения, не е нужно да сте студенокръвни: просто трябва да мислите на чужд език. Учените вярват, че хората често действат емоционално, когато вземат важни решения. Ако обаче анализирате ситуацията на чужд език, рационалната част от мозъка ви ще се включи, така че вашият подход ще бъде по-добре балансиран и няма да включва прекомерни рискове.

6. Младите хора по-често страдат от депресия.

Изследване показва, че най-нещастните хора в света са тези под 30 години. Мъжете и жените на възраст между 18 и 30 години са по-податливи на безпокойство и стрес. И кой каза, че младостта е най-безгрижното време в живота? По-възрастните със сигурност не мислят така.

5. Умората може да увеличи креативността ви.

Ако искате да излезете с творческа идея, е по-добре да се изморите. Креативните мисли често идват при изтощени хора, защото мозъкът им работи по-ефикасно: не отхвърля идеи, които на пръв поглед може да изглеждат луди, на които обикновено бихте казали “не”.

Чудесна идея може да стане началото на огромен проект. Ето защо добрите идеи често се появяват след дълъг работен ден.

4. 80% от всеки разговор са клюки.

По-голямата част от всеки разговор са клюки и този фактор не зависи от пола: мъжете са склонни да клюкарстват точно толкова, колкото и жените. Учените са открили шокираща статистика: 80% от нашите разговори са просто клюки и обмен на информация за приятели и колеги. Но клюките не са толкова лоши: това е важен начин за комуникация. То помага на хората да поддържат социални връзки. Между другото, шимпанзетата също обичат да клюкарстват за близките си.

3. Можете да си купите щастие.

Хората казват, че е невъзможно да си купите щастие. Психолозите обаче отхвърлят тази информация: можете да си купите усещането за щастие, но парите не трябва да се харчат за себе си, а за вашите близки, приятели или благотворителност. Когато носим радост на другите, подобряваме нашето самоуважение, възприемаме себе си като по-важни и ставаме по-щастливи и по-доволни от нашия живот.

2. 20 секунди са достатъчни за установяване на доверие.

За да установите доверие, трябва да прегърнете човек за около 20 секунди. Разбира се, само след като получиш съгласието му. Това се случва поради окситоцина, хормона, който се освобождава, когато се чувстваме в безопасност (включително когато сме с близките си), което ни успокоява и релаксира. Така че има още една причина да се прегръщате през дълги зимни вечери!

1. 80% от мислите ви са отрицателни.

Всеки ден средно около 12 000 до 60 000 мисли влизат в главите ни. Нашите мозъци са по-мощни от всеки компютър. Но погледнете как преминават мислите ни: 80% от нашите мисли са отрицателни. И повечето от тези негативни мисли се повтарят всеки ден. Така че всички глупави мисли, които идват в главата ви всеки ден, са абсолютно нормални: това се случва на всички.

Кой факт най-много ви изненада? Споделете вашите мисли с нас!