10 естествени начина за укрепване на слабите нокти

Независимо дали сте с лак за нокти или не, дали искате ноктите ви да бъдат дълги или къси, силните и лъскави нокти винаги изглеждат добре и показват, че сте в добро здраве като цяло.

Някои от нас са по-щастливи от останалите, но честно казано, можете непрекъснато да усъвършенствате ноктите си. Винаги може да станат още по-добри и по-силни. И природата има какво да предложи за това.

Подготвихме тази селекция от естествени екстракти, които могат да ви помогнат да получите силни и здрави нокти.

1. Витамин Е

Как действа: Маслото от витамин Е подобрява не само състоянието на ноктите, но и нокътното легло. Известно е за заздравяване и изправяне на повредени и чупливи нокти и изцеление на кожичките. Подобрява кръвообращението и растежа на ноктите.

Какво да направите: Нанесете маслото от витамин Е директно върху ноктите и ноктопластите.

2. Кокосово масло

Как действа: Кокосовото масло е добър антиоксидант, така че предпазва ноктите от негативния ефект на свободните радикали. Кокосовото масло също има много добри антибактериални и противогъбични свойства.

Какво да направите: Нанесете топло кокосово масло върху ноктите и кожата около тях и масажирайте, докато се абсорбира.

Начини за използване на кокосово масло в грижата за тялото

3. Ябълков оцет

Как действа: Ябълковият оцет е много добър за изправяне на ноктите, омекотява кожичките и също така помага на ноктите да растат по-бързо.

Какво да направите: Добавете една супена лъжица към чаша топла вода и я накиснете ноктите за няколко минути. Можете да повторите това ежедневно, докато не сте доволни от резултатите.

4. Масло от чаено дърво

Как действа: масло от чаено дърво е много силна антисептична и противогъбична съставка. Не нанасяйте чисто масло от чаено дърво, винаги го разреждайте с друго масло.

Какво да направите: Смесете 2 капки масло от чаено дърво с 1/2 ч. л. зехтин, бадемово масло или кокосово масло, нанесете върху ноктите и кожата около тях и масажирайте за няколко минути.

5. Лимонов сок

Как действа: Лимонът е много богат на витамин С, който ускорява производството на колаген и прави ноктите по-силни. Лимоновият сок също съдържа алфа-хидрокси киселина. Тя избелва ноктите и лекува всички микропукнатини в ноктите.

Какво да направите: Изстискайте половин лимон, разбъркайте с 1 чаша топла вода и се накиснете ноктите за 5-10 минути.

6. Зехтин

Как действа: Зехтинът е изключително добър за овлажняване и подхранване на ноктите. Той е с високо съдържание на витамин Е, който ремонтира всякакви увреждания на ноктите и стимулира растежа им. Също така можете да използвате зехтина като разреждащо масло.

Какво да направите: Нанесете топъл зехтин върху ноктите. Масажирайте за 5-10 минути.

7. Яйчен жълтък и мед

Как действа: Яйчния жълтък съдържа голямо количество витамин А и мастни киселини, което го прави много ефективен за укрепване на слаби, тънки и чупливи нокти и за изглаждане и овлажняване на кожичките. За да получите още по-високо ниво на ефективност, добавете малко мед, който има противогъбични свойства.

Какво да направите: Смесете един жълтък с 1/2 ч.л. топъл мед, нанесете сместа върху ноктите и кожата около тях, оставете за 15 минути и измийте.

8. Ленено масло

Как действа: Ленното масло е с високо съдържание на мастни киселини, минерали и антиоксиданти, което прави това масло наистина ефективно за увеличаване на растежа на ноктите.

Какво да направите: Нанесете ленено масло върху ноктите и масажирайте за няколко минути.

9. Бадемово масло

Как действа: Бадемовото масло е с много високо съдържание на витамините А, В и Е. Поправя, овлажнява и подхранва ноктите и омекотява кожичките.

Какво да направите: Нанесете топло бадемово масло върху ноктите и кожата около тях и масажирайте 2-3 минути. Можете също така да използвате бадемовото масло като разреждащо.

10. Масло от жожоба масло.

Как действа: Маслото от жожоба съдържа няколко вида мастни киселини, антиоксиданти, витамини и минерали, което прави това масло изключително ефективно, за да направи ноктите по-силни и по-дебели.

Какво да направите: Нанесете топло масло от жожоба върху ноктите и кожата около тях и масажирайте 2-3 минути. Можете да използвате и бадемовото масло като масло за разреждане.