Защо е по-добре съпрузите да спят в отделни легла?

Знаехте ли, че до 20-ти век, омъжените двойки спели в отделни легла? И причината за това не била въобще в някои морални принципи, а във физически условия.

От двадесети век съпругът и съпругата започнаха да споделят съвместни легла изцяло. Днес много хора могат да си позволят да имат свое собствено легло, но не го правят от навик. В същото време, съвместния сън на съпруг и съпруга е лошо за здравето на двамата.

Защо сънят е толкова важен

Липсата на сън може да доведе до много сериозни заболявания, за които никога не сте подозирали. Хората, които прекарват неспокойни нощи, се характеризират с лошо настроение, раздразнителност и повишен гняв. Докато спят съпрузите често се опитва да изхвърлят всички тези отрицателни емоции един върху друг, което води до скандали в семейството. Редовната липса на здрав сън може дори да доведе до развод.

Хъркане

Нека да започнем с най-често срещаната причина, която не позволява на някой от партньорите да спи. Ако съпругът или съпругата хърка, втората половина прекарва част от нощта в неуспешни опити за заспиване. Ако смятаме, че според статистиката в Русия повече от 50% от хората хъркат, става ясно колко глобален е този проблем. Липсата на сън поради хъркането на партньора води до раздразнителност, стрес и дори скандали в семейството. Разбира се, този проблем трябва да бъде разрешен, като се свържете с лекар. Хъркането обаче не преминава незабавно. Защо да измъчвате себе си и да тормозите любимия си, ако можете просто да поставите леглото си в отделна стая?

Партньорски навици

Много хора не могат да заспят, без да гледат телевизия. Понякога един от партньорите “заразява” втория със своя навик да гледа филми или новини. Също така се случва един от съпрузите изобщо да не е въодушевен от тази идея. Ако се нуждаете от тишина и тъмнина за добра почивка, а вашият съпруг / съпруга се нуждае от трептящ екран и от гласа на говорещия, тогава отделни места за спане са от това, от което се нуждаете.

Същото важи и за други навици. Например, вашият съпруг предпочита да почива, когато прозорецът е отворен, а вие не можете да заспите на бриз. Или спите, като включите лампата, а другата половинка иска тъмнина. Различни навици – добра причина за отделни легла.

Различни графици

Ако можете да си позволите да спите до 8:00 сутринта, а вашият съпруг трябва да стане за работа в 5 часа сутринта, тогава има причина да помислите за отделните легла. Същото трябва да се направи, когато един от партньорите е “бухал”, а вторият е “чучулига”. Ако не се намесвате в съня си, връзката ви ще бъде много по-силна и по-нежна.

Топлина от партньора

Според експерти, оптималната температура в спалнята трябва да бъде около 18-19 градуса. Като се има предвид, че все пак сте покрити с одеяло, ще бъде топло и удобно. Но ако партньорът ви прекалява с пренос на топлината от тялото и той също има навика да се сгушва във вас по време на сън, тогава просто ще се побъркате от топлината. Както знаете, здравия сън със сигурност ще се наруши, ако на човек му е твърде горещо или студено. И това е още една добра причина да спите отделно.

Не можете да спите на мек матрак

Но вашият партньор го предпочита! И имате нужда от твърда повърхност, в противен случай просто не можете напълно да се отпуснете! Учените отдавна са доказали, че видът на матрака оказва огромно влияние върху качеството на съня. Ако не можете да се споразумеете на кой матрак да спите, тогава има само един начин – отделни места за спане.

Синдром на неспокойните крака

Ако се чувствате обидени от факта, че вашият партньор непрекъснато се движи с краката сиц и ви плаши с това в средата на нощта или рано сутринта, тогава най-вероятно трябва да го заведете до лекар. Синдромът на неспокойните крака е доста често срещано заболяване, което засяга около 10% от световното население. В този случай човек на несъзнателно ниво прави внезапни движения с краката си и не може да направи нищо по въпроса. Докато проблемът не бъде решен, по-добре да преминете в сън в отделна стая.

Експертни съвети

Лекарите и учените могат да назоват много други причини, поради които съпрузите не получават достатъчно сън. Но всички експерти с един глас казват: дори и всичко да е наред, съпругът и съпругата трябва да спят отделно. Това не само подобрява благополучието и външния вид, но и цялостното здраве. Нещо повече, последните проучвания показват, че съпрузите, които спят поотделно, имат по-светъл и интензивен интимен живот. В края на краищата, ако някой от тях не получава достатъчно сън по вина на партньора, последното нещо, което иска да направи с него, е да се отдаде на любовни удоволствия.

Какво мислите?