Защо да не изхвърляте люспите от лука?

Изхвърлянето на люспите от лука, когато приготвяте храна, е най-голямата грешка, която можете да направите.

Според проучванията, лука е богат на антиоксиданти, които могат да подобрят цялостното ви здравословно състояние, а също така съдържат диетични фибри и флавоноиди, които са чудесни за кожата. Тези хранителни вещества са по-концентрирани в кората, отколкото в самия зеленчук.

Люспите също съдържат пигмент, наречен кверцетин, който защитава сърдечно-съдовото здраве. Яденето на лук редовно може да намали риска от затлъстяване, диабет тип 2, рак на дебелото черво, сърдечно-съдови проблеми и стомашно-чревни нарушения.

Рецепта за чай от лук

Сложете люспите от няколко лука в купа и излейте вода над тях, след това ги оставете да се накиснат в продължение на 15 минути, изпийте сместа. Поради седативните свойства на кверцетин, луковия чай от люспи ще ви помогне, ако страдате от безсъние.

Люспите не се ядът, но може да се добавят към супи и ястия. Те са отлично допълнение към вашето меню, поради неразтворимите влакна, които стимулират перисталтичното движение на дебелото черво и измиват токсините от тялото. Влакната също така регулират нивата на рН и предотвратяват образуването на ракови клетки.

Забележка: луковия чай не се препоръчва за бременни и кърмещи жени.