Защита срещу рака, високото кръвно и други ползи от сочната райска ябълка

Райската ябълка е уникален плод, който освен че е вкусен и сладък, има редица полезни свойства и има положителен ефект върху човешкото здраве.

Увеличаване на имунитета, подобряване на метаболитните процеси, нормализиране на налягането – това не са всички предимства, произтичащи от употребата на този продукт. Най-изненадващо е, че плодовете от райската ябълка могат дори да предпазват от рак.

Хранителната стойност на Райска ябълка

Съставът на вкусните плодове включва много витамини, макро- и микроелементи и органични вещества. Благоприятните свойства на Райска ябълка предизвикват високо съдържание на витамини А, С и Е. В допълнение, плодовете съдържат човешки елементи като магнезий, мед, манган и фосфор, които правят райската ябълка продукт, който трябва да бъде включен в храната на възрастните и децата.

Поради факта, че ябълка съдържа 127 калории на 100 грама продукт, това е отличен вариант за закуска, дори за тези, които пазят фигурата си. Нека да разгледаме по-отблизо някои факти за ябълка и ефекта, който има върху човешкото здраве.

Превенция на рака

В райската ябълка са открити антиоксидантни вещества. Техният ефект е, че веднъж попаднали в човешкото тяло, те увеличават способността му да устои на растежа и развитието на раковите клетки. Факт е, че в процеса на жизнената им дейност клетките отделят така наречените свободни радикали.

Тези вещества са несъществени метаболитни продукти и могат да повлияят на здравите клетки по такъв начин, че те от своя страна да се превърнат в мутации и да се превърнат в ракови клетки. Това са антиоксиданти, които могат да унищожат свободните радикали, защитавайки здравите клетки.

Яйцата също съдържа фенолни съединения, като катехини и халокехини, които са пряко свързани с предотвратяването на развитието на различни видове рак.

Подобрение на имунитета

Системната употреба на есенните плодове подобрява имунитета. Това се дължи на високото съдържание в плодове на аскорбиновата киселина. Един плод съдържа около 80% от нормата на витамин С, необходима на човек на ден. Витамин С не само подобрява имунитета, но също така увеличава производството на кръвни клетки, които участват в процеса на защита на тялото срещу различни заболявания.

Подобрява храносмилането

Съставът на райската ябълка е фибри и диетични фибри, които имат благоприятен ефект върху храносмилателния процес и помагат на тялото да обработва по-ефективно храната. В допълнение, влакната подобряват чревната подвижност и стимулират производството на стомашен сок. Като изядете само 1 плод, ще задоволите ежедневната нужда на тялото за диетични фибри с 20%. В допълнение, умерен прием на храни, богати на фибри, помага да се отървете от излишните килограми.

Предотвратяване на развитието на тумори

В допълнение към факта, че веществата, съдържащи се в Райска ябълка, намаляват риска от ракови клетки, този плод значително намалява развитието на тумори и неоплазми. Райската ябълка съдържа бетулинова киселина, която, както учените са доказали, намалява риска от развиване на тумори и може да намали размера им, ако вече да се появили.

Предотвратяване на преждевременно стареене

Както е известно, витамините А и Е се считат за витамини на младостта. Те действат като антиоксидантни вещества и намаляват окислителните процеси в клетките, което обяснява характеристиката на ябълка, като предотвратяване на преждевременно стареене. Според някои проучвания редовното консумиране на този плод намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер, която обикновено се среща при по-възрастни хора.

Подобряване на зрението

Съединенията, които са част от Райска ябълка, могат да имат положителен ефект върху здравето на очите, както и да подобрят визуалната функция. На първо място, това свойство се обяснява с факта, че плодовете от райската ябълка съдържат зеаксантин, който е изомер на добре познатия лутеин, необходим за защита на зрителните органи. Ето защо е изключително важно да се консумират в достатъчни количества продукти, по-специално раймон, които съдържат тези вещества. Изследванията също показват, че зеаксантинът може да намали риска от развитие на катаракта и нощна слепота.

Контрол на кръвното налягане

Консумацията на Райска ябълка, доставя на тялото калий – хранителен елемент, който е необходим за нормалното функциониране на сърдечния мускул. В допълнение, калият може да действа като средство за разширяване на кръвоносните съдове и регулиране нивото на кръвното налягане. Високото кръвно налягане е много опасно за човека. Хранене с храни, богати на калий, намалява натоварването на сърдечно-съдовата система. Този продукт е силно препоръчително за хора, страдащи от сърдечни проблеми.

Участие в процесите на кръвообращението

Поради факта, че съставът на Райска ябълка включва голямо количество мед, който се използва в организма, продукцията на червени кръвни клетки се нормализира. Ако има недостиг на мед в тялото ви, някои важни хранителни вещества, включително желязо, не могат да бъдат абсорбирани от тялото ви. Това може да доведе до намаляване на нивото на хемоглобина и възможното развитие на анемия, което в никакъв случай не бива да се допуска, тъй като такова състояние е изключително опасно за здравето.

Подобрен метаболизъм

Струва си да се отбележи, че райската ябълка съдържа хранителни вещества като пиридоксин, фолиева киселина и тиамин, които активно участват в метаболитните процеси, протичащи в човешкото тяло. Редовното потребление на този плод води до метаболитни процеси и повишава нивото на човешката енергия.