Зад вратата на Харемa: Какъв е истинският живот на арабските съпруги

Полигамията и харемите, липсата на образование и липса на права, блестящи диаманти и хиджаб – животът на арабските съпруги има толкова много стереотипи в очите на чужденците, че става трудно да се разграничи истината от митовете.

Modernitta реши да разбере какъв е истинският живот на красивите и загадъчни източни жени.

Уреден брак

Половината от браковете в арабските държави сауредени, според волята на родителите. И повечето хора мислят, че никой не пита какво е мнението на момичето. Всъщност, ако бъдещата булка не харесва младоженеца, тя може да откаже предложението.

Подписването на брачен договор е задължително. За разлика от останалата част на света, това е задължително правило в арабските страни.

Арабските жени рядко се женят за мъже от други религии, защото те могат да бъдат депортирани от тяхната страна за такъв брак. Мъжете имат повече привилегии в тази ситуация и могат да се оженят за християнки и еврейки. Но в този случай момичето няма да получи гражданство и децата ще останат при баща си, ако се разведат.

Възрастта за омъжаване.

В повечето арабски държави има минимална възраст за младоженци и булки, която е 18 години. Например, гражданите на Тунис могат да се женят на 18 години според закона, но средната възраст на булките е 25, а младоженецът – 30. Въпреки това в някои развиващи се страни ранните бракове все още са популярни. В Саудитска Арабия и Йемен например повечето от момичетата се женят преди 18-годишна възраст.

Сватбената церемония

Традициите се различават в различните страни, но една арабска булка и младоженец празнуват своята сватба по отделно.

“Мъжката сватба” може да се отпразнува в различен ден до сватбата на булката. Като правило, това е много просто: чай, кафе, вечеря и комуникация с продължителност не повече от 4 часа. Сватбите на булките се празнуват много по-широко в голяма градска зала със сервитьори и художници.

“Женската сватба” е повод жената да се появи в диаманти, дизайнерски обувки и вечерни облекла, защото обикновено цялата тази красота е скрита зад хиджаб (или абая) и воали. Това е причината, поради която само жени могат да присъстват на такава сватба. Мъжете са строго забранени тук. Персоналът е само от жени, включително певци, фотографи и диджеи. Ако някоя известен певец бъде поканен на тържеството, той няма да види нито булката, нито гостите, защото ще се представи зад екрана или в съседната стая, от където ще излъчват песните в главната зала.

Посещението на съпруга е обявено предварително, за да могат всички жени да се покрият с абаси. Ако съпругът пристигне със своите братя или бащи, тогава и булката е покрита с бяла абая, защото дори роднините на съпруга й не могат да я видят красотата й.

Забранено е да се подаряват неща, свързани с алкохола в арабската култура, включително вино и шампанско. Хората обикновено подаряват различни ръчно изработени произведения на изкуството, които могат да се използват в интериора на бъдещия дом на двойката. Също така е забранено да се подаряват златни бижута и коприна за мъже.

Полигамията

Повечето бракове са моногамни. Не всеки арабин може да си позволи да има няколко съпруги. Ислямът им позволява да имат до 4 съпруги, но всяка от тях трябва да получи къща и да й се дадат равни количества подаръци, внимание, бижута и т.н. Да имаш няколко жени е привилегия на шейхове и много богати хора.
Първият брак е най-важният. Независимо колко жени има мъжа, първият брак остава и първата жена е “старша”.

Ако мъжа си намери нова жена, другите жени трябва да я приемат. Те трябва да следват волята на своя мъж и да не показват емоции. Като правило, всички съпруги живеят в различни къщи и често не се срещат.

Развода

Според старата традиция мъж, който желае да се разведе с жена си, може да повтори изречението “Разведох се” 3 пъти. След това съпругата му трябва да остане в къщата си за известно време, за да се увери, че не е бременна. По време на това чакане съпругът може да се върне при съпругата си, като просто казва: “Вземам те обратно.” Той има право да повтаря тази процедура три пъти. След третия развод той няма право да се омъжи за нея.

Една жена може да подаде молба за развод, ако съпругът й не я задоволява достатъчно добре. Такива случаи се разглеждат внимателно в съдилищата и често се изпълняват. В арабския свят мъжете изразяват своята любов не с цветя, а със злато и бижута. Например, съпругът трябва да отиде със съпругата си в ресторант и да й купи скъпи подаръци и дрехи. Ако има няколко съпруги, тогава трябва да се отдаде еднакво внимание и дарове на всички тях.

В други случаи може да е много трудно за жена да получи развод, защото съдилищата често вземат предубедени решения, подкрепящи съпругът.

Правата на жената

Въпреки стереотипите една арабска жена е силно уважавана от мъжете. Тя не трябва да се чувства лишена от нищо.

Арабските жени бяха сред първите, които получиха правото да се оженят по свое желание, да започнат развод и да имат притежават лична собственост. Това се случва през 7-ти век, когато жени от други страни нямаха такива възможности. Ислямските закони разглеждаха брака между мъж и жена като договор, който беше признат за валиден само, когато и двамата партньори изразят своето съгласие. Освен това по това време е въведено правото на жените да притежават собственост и да използват активите, които са донесли на семейството или са спечелили.

Седмични женски дни. Веднъж седмично всички плажове, аквапаркове и козметични салони в ОАЕ са отворени само за жени. На мъж просто няма да бъде позволено да влезе в някое от тези места.

Съпругата на мюсюлманин, обаче прави всичко с разрешението на съпруга си. Ако иска да отиде някъде, първо трябва да каже на съпруга си за това и да получи разрешението му.

Дрехите

Жените трябва да крият телата си под широки дрехи. Те могат да носят всичко под тези дрехи – мини рокли, дънки и шорти. Много модерни момичета завиждат на арабските красавици. Но когато излиза, една жена трябва да се покрие с рокля до петите и да скрие лицето си зад воал. Всичко, защото красотата й е само за мъжа й, а други хора не трябва да я виждат. Изключенията са “женските” тържества и сватби, където няма мъже. Тук жените могат да покажат дизайнерските си колекции. Този обичай обаче не се следва навсякъде, но жените трябва да покриват главите си в почти всички арабски държави.

Кувейт е единствената арабска държава, в която жените носят европейски дрехи навън. Все пак те трябва да са скромни и подходящи.

За разлика от Кувейт, има страни като Йемен и Судан, където старите традиции са все още в сила. Жените трябва да носят черни дрехи, които ги скриват напълно от главата до петите.

Работа и образование

Ако една жена иска да получи образование, това не е забранено. Много момичета дори отиват в чужбина, за да учат. В Йордания например само 14% от жените са неграмотни. В ОАЕ 77% от момичетата влизат в колежи и съставляват 75% от общия брой на студентите в Университета в Ал Айн.

Домакинските задължения са на раменете на жената. Но в богатите страни това задължение се изпълнява от прислужници, а основната задача на една жена е да ражда бебета и да ги отгледа.

Кариери съществуват. В ОАЕ 2% от директорите са жени, 20% от административните длъжности са заети от жени, а 35% от работната сила в страната е женска. На фондовия пазар в Абу Даби 43% от инвеститорите са жени. Също така в Обединените арабски емирства жените могат да заемат длъжността съдия и да работят в правителствени отдели, като например полицията.

Повече от 26% от парламента се състои от жени в Тунис. Препятствието тук може да бъде само фактът, че в много арабски страни една жена не може да отиде на работа без разрешението на нейния съпруг или настойник.

Има ли други интересни факти за арабските жени, които знаете? Моля, споделете ги в коментарите!