Въведение Богородично – ден на християнското семейство

На 21 ноември Православна църква отбелязва един от най-светлите празници, посветени на семейство – Въведение Богородично.

Според библейската история, когато малката Мария – бъдещата майка на Исус, навършила 3 години, родителите й Йоаким и Ана, изпълнили обета, който дали пред Бога, когато научили радостната вест, че ще имат дъщеря, която един ден ще роди Божия Син.

В знак на благодарност, че ги е дарил с рожба, те оставили дъщеря си в храма, за да служи на Господ. Родителите на малката Мария пуснали детето на първото стъпало, а то само се изкачило най-горе. Там благословеното момиченце било посрещнато от свещеника на храма Захария – бъдещият баща на Свети Йоан Кръстител, измолен по същия начин от Всевишния.

Според Църквата Богородица е символ на неразривното семейно огнище и християнските семейни ценности. Тя е закрилница на дома, децата, родилките, както и на всички членове на семейството. Въведение Богородично е неразделна част от Рождественските пости и подготовката за Рождество Христово. С този празник семейството се сплотява още по-силно и посреща по-задружно най-големия християнски празник.

Затова и според християнската повеля на този ден семейството посещава църквата – символичен акт, който „повтаря“ влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. В храмовете родителите се молят за здравето на децата си, за тяхната чиста и благословена душа.

След църква семейството се прибира в дома, а на трапезата задължително трябва да има топла пита, червено вино и много лакомства за най-малките. Мисията на този прекрасен празник е да отправи послание към всички ни, че децата трябва да бъдат обичани, прегръщани, а те от своя страна да ни радват с усмивките и любовта си.

Източник: woman.bg