Винтидж парфюми – Топ 10!

Парфюмът е необходим аксесоар за всяка една жена! Парфюмите са комбинация от етерични масла и ароматни съединения, които придават приятно ухание на тялото. Именно затова, днес решихме да Ви представим една по-различна и в същото време много актуална статия, която да Ви вдъхнови и да Ви пренесе в един по-античен свят.

1. Chanel No.5

Chanel No.5

 

 

 

 

 

 

 

Парфюмът Chanel No. 5 символизира изтънчения вкус и женствеността. В момента той е един от най-продаваните дамски аромати в целия свят. Разработен по молба на Коко Шанел, чието желание е създаването на аромат, символизиращ „уханието на една жена”. Парфюмът е промотиран през 1921 година. Самият дизайн на флакона е проектиран от самата Коко Шанел и представлява отражение на нейната житейска философия – „less is more” („малко като количество, но голямо като съдържание”). Вдъхновяващ флорално-алдехиден аромат, включващ връхни нотки на алдехиди, бергамот, нероли, лимон, иланг-иланг. Сърцето се разгръща от ирис, жасмин, момина сълза, роза. Базовите нотки призовават кехлибар, ванилия, пачули, сандалово дърво, ветивер.

2. Guerlain L’Heure Bleue

Guerlain L’Heure Bleue

 

 

 

 

 

 

 

L’Heure Bleue е създаден от Jacques Guerlain през 1912 година. Ароматът е кадифено мек и романтичен, аромат на очакване на нощта, преди първите звезди да се появят в небето. Парфюмът е загадъчен, елегантен и неподвластен на времето. Връхните нотки се отварят с пикантно-сладки нотки на анасон и свеж бергамот, които внимателно довеждат до сърцето на роза, карамфил, тубероза, виолетки и нероли. Меките и прахообразни флорални нотки лежат върху основата на ванилия, бобова тонка, ирис и тамян.

3. Nina Ricci L’air Du Temps

Nina Ricci L’air Du Temps

 

 

 

 

 

 

 

Аромати L’Air Du Temps е парфюм за жени,промотиран от Nina Ricci и въведен през 1948 година. Nina Ricci L’Air Du Temps се класифицира като цветен аромат. Ароматни нотки на L’Air Du Temps включват връхни нотки на бергамот, карамфил, нероли, роза, праскова, бразилски палисандър. Сърцето се разгръща чрез карамфил, гардения, жасмин, орхидея, роза, виолетки, иланг-иланг, розмарин, карамфил. Базовите нотки включват кехлибар, мускус, ирис, тамян, пикантни нотки, кедър, дъбов мъх, сандалово дърво, ветивер. Изключително чувствен и женствен аромат. Самата бутилка е красиво изработена, с гълъб, символизиращ мира, тъй като ароматът стартира непосредствено след Втората световна война.

4. Dior Miss Dior

Dior Miss Dior

 

 

 

 

 

 

 

Miss Dior е дамски аромат, промотиран от Christian Dior и въведена през 1947 година. Miss Dior се се отваря с връхни нотки на алдехиди, бергамот, гардения. Сърдечни нокти на карамфил, ирис, жасмин, момина сълза, нарцис, нероли, роза и базови нотки на кехлибар, кожа, лабданум, дъбов мъх, пачули, сандалово дърво, ветивер. Ароматния състав на Miss Dior е творение на Jean Carles и Paul Vacher.

5. Guerlain Jicky

Guerlain Jicky

 

 

 

 

 

 

 

Jicky е създаден през 1889 година. Представлява класически аромат, неподвластен на времето и все още много модерно. Връхните нотки съдържат лавандула и цитруси (бергамот, лимон и мандарина), които напълно отговарят на студенината на ирис и роза, засенчени от ветивер. Базовите нотки се разгръщат от пачули, ванилия, кехлибар и мускус. Както винаги Guerlain обръща огромно внимание на дизайна на флаконите. Този път той залага отново на атрактивност и оригиналност: фалконът на Jicky е проектиран във формата на бутилка от лекарство от 19-ти век, със запушалка под формата на коркова тапа.

6. Balmain Vent Vert

Balmain Vent Vert

 

 

 

 

 

 

 

Vent Vert от Pierre Balmain е флорално-зелен аромат за жени. Vent Vert бе стартиран през 1947 година. Ароматът е повторно въведен през 1991 г. Друга формула е продуцирана през началото и на 1999 година. Връхните нотки се разтварят със зелен лимон, портокалов цвят, зелени нотки, праскова, босилек, лимон, бергамот и нероли; Сърдечните нотки са виолетки, фрезия, жасмин, иланг-иланг, момина сълза, роза, галбан, невен и пикантни нотки; Базовите нотки са ирис, сандалово дърво, кехлибар, мускус, дъбов мъх, градински чай, ветивер и кедър.

7. Caron Narcisse Noir

Caron Narcisse Noir

 

 

 

 

 

 

 

Този поетичен аромат е създаден в чест на освещаването на Камарата на Caron. Неговата оригиналност се крие в оранжеви нотки, добавени към цветисти, плодови акценти, която включва роза, жасмин, мускус, ветивер и сандалово дърво, което го прави и толкова сладък и свеж. Narcisse Noir от Caron е цветен плодов аромат за жени. Стартира през 1911 година. Включва връхни нотки са африканско оранжево цвете и нарцис; Сърдечните нотки са жасмин, портокал и роза; Базовите нотки са ветивер, мускус и сандалово дърво.

8. Creed Fleur de The Rose Bulgare

Creed Fleur de The Rose Bulgare

 

 

 

 

 

 

 

Специалната формула е разработена при поискване от страна на съпругата на един от президентите на Съединените американски щати. Fleur de The Rose Bulgare е експлозия на българските чаени рози. Този ретро парфюм е създаден през 1890 година от френската парфюмерия Creed и е пожелание към любителите на розовите парфюм. Композицията се отваря с бергамот и цитрусови нотки. Сърцето се състои от китайски зелен чай и българска роза, а основата се състои от кехлибар.

9. Coty Chypre

Coty Chypre

 

 

 

 

 

 

 

Първия сред кипарисовите ухания и следователно даването на името на едноименната категория, Coty Chypre е ретро и удобен аромат, подходящ за дами, без значение от техния стил. Francois Coty създава оригинала през 1917 година. Chypre е името на остров Кипър /от френски/, където Венера е родена и станала богиня на красотата и любовта. Най-новите версии вклюват нотки на бергамот и флорални нотки на жасмин и роза.

10. Guerlain Shalimar

Guerlain Shalimar

 

 

 

 

 

 

 

Shalimar е френско ухание, създадено от Jacques Guerlain през 1925 година. Вдъхновен от любовта, която император Шах Джахан изпитвал към съпругата си Мумтаз. Парфюмът е кръстен на любимите градини на Мумтаз, а именно Shalimar. Това изключително ухание е с нотки на ванилия, бобова тонка, мускус и през изминалите десетилетия е определен като един бестселър на парфюмите. Дори и с няколко допълнения в съставките, Shalimar остава едно уникално и изтънчено творение.