Учените обясняват кога можете да ядете през нощта и кога е по-добре да избягвате това

Вероятно всички сме чули фразата “Не яжте след 18 часа”.

Това правило има различни обяснения, а един от основните казва, че всички храни, които ядете след 18 часа, се превръщат в мазнини през нощта или не се усвояват изобщо. Но повечето хора завършват работния си ден в 18 часа и се прибират у дома дори по-късно. Това означава ли, че те трябва да се откажат от вечерята си, за да поддържат добра форма и здравословен стомах? И какво трябва да правят нощните птици или тези, които имат нетрадиционен график за работа?

Ние решихме да разберем дали закъснелите вечери наистина са толкова вредни и дали водят до качване на допълнителни килограми. В края на статията има полезен бонус, който обяснява как да подобрите метаболизма си.

Връзката между късните вечерни хапвания и допълнително тегло

Никой не знае със сигурност от къде идва мнението, че консумацията на храна след 18 часа се превръща в мазнини. Но дори и след много изследвания по тази тема, резултатите все още изглеждат противоречиви.

Например, в един от експериментите група здрави мъже престана да консумира храна от 19 до 6 часа сутринта. Всеки от изследваните загуби около половин килограм в рамките на 2 седмици. След това участниците се върнаха към обичайните си късни вечери и отново си върнаха изгубеното тегло.

В друг експеримент, 1 група изследвани консумират най-много калории на вечеря, а другата – на обяд. Първата група показала по-добри резултати в теглото.

Защо качваме тегло?

Едно нещо е ясно – храната, която се яде вечер, не се превръща в мазнини. Човек получава мазнини, когато яде много храна, но се движи. Така консумираме повече енергия, отколкото харчим. Това означава, че броят на консумираните калории оказва влияние върху допълнителното тегло, а не времето, когато се яде вечерята. Хората, които са свикнали да ядат вечер, консумират повече храна през деня, отколкото тези, които рано лягат, и ограничават приема на храна, преди да заспят.

Учените от Северозападния университет в САЩ са изследвали 2 групи хора. Участниците в първата група си лягали в полунощ и ставали в 8 ч. А втората група се състояла от нощни птици. Последните консумирали повече калории на ден, основната част от които идвали от вечерята и хапвания след нея. Важно е да се отбележи, че изследваните от нощната група ядат повече храна от храна тип “бързо хранене” и по-малко зеленчуци и плодове.

По време на друг експеримент, изследваните са поддържали специална диета през деня, но им е било позволено да ядат шоколад вечер. Онези, които са използвали тази опция “шоколад”, натрупали тегло.

Това вероятно е причината, поради която се е появило правилото за хранене след 18 часа. Това е вечерното време, когато яденето съзнателно се превръща в трудна задача. Хората се прибират от работа твърде уморени и гладни, за да готвят и ядат бързо. Също така, една от най-популярните дейности след работа е гледането на телевизионен сериал, който често е последван от ядене на картофени чипове или други лакомства. Също така, ако внезапно разберете, че сте изчерпали всички продукти у дома, вероятно ще поръчате пица, вместо да отидете в супермаркета за зеленчуци.

Усвоява ли се храната през нощта?

Разбира се, че да! Нашият храносмилателен тракт не спира да работи по време на сън – независимо дали е нощен сън или сън през деня. Много здравни специалисти казват, че метаболизмът на човек естествено се забавя през нощта. Изследванията обаче показват, че тези промени в скоростта на метаболизма през нощта са незначителни.

Храна и качество на съня

Храната, която ядем, оказва влияние върху качеството на съня. Изследванията показват, че наситените мазнини (животински произход) не позволяват на човек да заспи и да го прави по-неспокоен. Други фактори като алкохол, кофеин и захар влияят негативно върху качеството на съня.

Така е, когато хората, които обичат да похапват късно вечер, рискуват да влязат в порочен кръг. Разстройства на съня могат да се развият поради преяждане, докато липсата на сън трябва да се компенсира с енергията, получена от храната през деня.

 “Лягам си късно. Мога ли да ям след 18 часа?”

 • Можете да ядете след 18 часа, ако не заспивате в 20 часа.
 • Ако страдате от допълнително тегло, наблюдавайте общото потребление на калории през деня, защото не само вечер, но и през деня можете да преядете.
 • Ако сте забелязали, че ядете много преди да си легнете, помислете защо преяждате.
 • Това може да бъде свързана с емоционални проблеми. Преяждане е желание винаги да се дъвче нещо, за да се блокира безпокойството или усещането за вина.
 • Вечерното преяждане може да бъде навик, който се дължи на скука или липса на дейност. Всичко, което трябва да направите тук, е да включите волята си и да спрете дъвченето без да мислите. После ще можете да контролирате програмата си за хранене.
 • Много често преяждането през нощта се дължи на това, че имате слаба закуска или обяд. Ако не сте получили достатъчно храна през деня, очевидно ще се чувствате гладни вечер.
 • Опитайте се да вечеряте от 2,5 до 3 часа преди да заспите. Избягвайте мазни храни.
 • Ако започнете да се чувствате гладни, след като вече сте си леганли, не пренебрегвайте този сигнал, а вместо това опитайте да дадете предимство на плодовете и киселото мляко, вместо на сандвича.
 • Специалистите препоръчват да се консумират продукти, които насърчават производството на мелатонин и серотонин вечер. Те могат да бъдат намерени в млечни продукти, риба, пуйки, банани, киви, череши, бадеми и мед.
 • Ако страдате от диабет или киселинен рефлукс, направете график за хранене с Вашия лекар.

Бонус: как да подобрите метаболизма си

Има набор от неща след хранене, които не могат да помогнат на вашата храносмилателна система да работи по-добре.

Кажете “Да” на:

 • Пийте хладка вода
 • Носете небрежно облекло
 • Комуникация с близки приятели и семейство и отдръпване от стреса

Кажете “Не” на:

 • Баня
 • Спане
 • Пиене на чай
 • Ядене на плодове