Токсични взаимоотношения: 5 знака, че вашият партньор ви използва

Силните и стабилни отношения се основават на взаимно доверие, разбирателство и ангажираност един към друг.

Понякога се случва, че в една връзка единия партньор винаги дава на другия повече топлина, грижа, внимание, отколкото получава в замяна. Семейните психолози наричат ​​такива взаимоотношения “токсични” и считат това за много сериозен проблем за двойката. Прочетете следните точки и помислете дали те не съвпадат с поведението на партньора ви?

ПОСТОЯНЕН АКЦЕНТ ВЪРХУ ГРЕШКИТЕ ОТ МИНАЛОТО

Ако по-често чувате оплаквания и упреци по ваш адреса, докато любимият ви човек не се стреми към мили думи и се опитва да запомни всичките ви грешки, това са класически методи на манипулация. Той не се опитва да ви покаже уважение, не мисли за вашите чувства и има една цел – да постигне това, от което се нуждае на всяка цена.

ЛИПСА НА ИНТЕРЕС КЪМ ВАШИТЕ ХОБИТА

Ако партньора по време на разговор не проявява интерес към вашите хобита и страсти, а иска да знаете буквално всичко за любимия му спорт, идоли и методи на обучение, това е един чист вид егоизъм. Вашите интереси може да не съвпадат с неговите, но в здрави отношения хората трябва да могат да се изслушват един друг.

ЧУВСТВАТЕ, ЧЕ ВАШЕТО САМОУВАЖЕНИЕ ПАДА.

Любимият човек трябва да ви мотивира, да ви принуждава да действате и да ви накара да искате да станете по-добри. Той трябва да бъде вашата подкрепа и опора, а не да посочва недостатъците ви и безкрайно да изброява вашите негативи.

ТОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Ако при вземането на решения отново чуете “Знам по-добре от теб”, помислете колко важено е мнението ви за вашият партньор? Защо да не се опитате да го убедите или да намерите компромис заедно?

ТОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ВАШИЯ УСПЕХ.

Абсолютно вашите неуспехи също не са интересни. С безразличен поглед той може да слуша истории за вашите постижения или проблеми и никога не сте чували нито от неговата хвалба, нито от съпричастност. Трябва ли да продължате такава връзка – решавате вие.