Точно колко безопасни са пробиотиците?

Какво трябва да знаете за пробиотиците и здравето на червата.

Пробиотиците са известни като “приятелски бактерии”.

Намерени в определени храни и добавки, тези живи микроорганизми са подобни на полезните микроби, които естествено колонизират човешкото тяло.

Докато киселото мляко и други пробиотични продукти съществуват в продължение на хилядолетия, пазарът бързо се разраства за пробиотични добавки и пробиотични храни, произвеждани в търговската мрежа.

Много от тези продукти също съдържат пребиотици или съставки, които подпомагат растежа или активността на полезните микроби. Така наречените синбиотици съдържат както пробиотични, така и пребиотични компоненти.

Поддръжниците на пробиотични и пребиотични продукти често предполагат, че могат да помогнат за предотвратяване или облекчаване на широк спектър от здравословни проблеми, от синдром на раздразнените черва до инфекции на дрожди и др.

Но колко наистина знаем за тях?

Нови изследвания на пробиотичната безопасност

Нов преглед на литературата, публикуван в списанието “Annals of Internal Medicine”, установи, че много изследвания не съобщават достатъчно за информация за безопасността на тези продукти.

Изследовнията са от Френския национален институт по здравни и медицински изследвания и други институции.

Авторите на прегледа оценяват публикуваните констатации от 384 рандомизирани контролирани проучвания върху пробиотици, пребиотици и синбиотици.

“Една трета от проучванията не дават информация за вредите”, пишат авторите на изследването. “Само 2% от адекватно отчитаните ключови компоненти за безопасност”.

Повечето от проучванията, не са докладвали как изследователите са определили нежелани събития или сериозни нежелани ефекти.

Освен това по-голямата част не описва използваните методи за събиране на данни, свързани с уврежданията.

“Едно силно убеждение за пробиотиците и пребиотиците е, че те са безопасни”, отбелязват авторите на изследването. “И все пак нежеланите реакции, произтичащи от употребата им, са зле разбрани.”

“Ние вярваме, че изследователите трябва ясно да описват честотата и тежестта на нежеланите реакции, свързани с пробиотици, пребиотици и синбиотици”, добавиха те, особено когато се използват за лечение на тежки заболявания или се използват от високорискови пациенти.

Липсата на данни за безопасността допринася за загрижеността

Д-р Шира Дорон, доцент в Университетско училище “Туфс” и лекуващ лекар в Медицински център “Туфс”, е помогнала да се проведат многобройни проучвания на пробиотични продукти.

Тя не беше изненадана от резултатите от проучването.

“Това беше добре направено систематично проучване, показващо нещо, което вече знаем от онези от нас, които правят изследвания в тази област – че по-голямата част от публикуваните проучвания не оценяват адекватно безопасността на пробиотиците, пребиотиците и синбиотиците”, казва Дорън за Healthline,

Това означава, че повечето изследвания на пробиотици се провеждат в чужбина или се финансират от производителите на пробиотични продукти.

Когато се провеждат изследвания в други страни, това повдига въпроси и притеснения “относно възможността за екстраполиране на резултатите за пациентите в САЩ”, каза Дорон.

Когато научните изследвания се финансират от производителите, те поставят под въпрос валидността на резултатите. В крайна сметка, производителите имат свой интерес да изкарат своите продукти безопасни и ефективни.

Приемът на пробиотици може да има ползи и рискове

Според Дорон някои хора могат да се възползват от приемането на определени щамове и дози пробиотици.

“Има няколко условия, при които пробиотиците са показали, че са от полза при добре проведените клинични изпитвания”, каза тя. “Те включват предотвратяване на алергии при деца и предотвратяване на диария, свързана с антибиотици.”

Въпреки че пробиотиците не показват, че подобряват общото здравословно състояние или облекчават много от условията, при които хората ги приемат, повечето хора могат безопасно да ги консумират, каза Дорон.

Въпреки това, има съобщения за инфекции, причинени от организми в пробиотични продукти. И в някои случаи тези инфекции са сериозни.

“Обикновено има основно медицинско състояние, което да обясни тези инфекции”, обясни Дорон, като например нарушена имунна система или нарушение на лигавицата на червата.

Дорон съветва да не приемате пробиотици, ако имате нарушена имунна система или състояние, което нарушава целостта на чревния тракт.

Тя също така препоръчва да не ги използвате, ако имате интравенозен катетър, който може да осигури пътека за организми от пробиотични продукти, да влезе в кръвта Ви и да причини инфекция.

Ако приемате пробиотични продукти, най-добре е да използвате щам и доза пробиотици, за които е доказано, че са ефективни за лечението на вашето специфично състояние или симптоми.

“Когато избирате пробиотик, уверете се, че използвате такъв, който е показал, че е ефективен в клинично проучване, третиращо конкретното състояние или симптом, който искате да облекчите”, съветва Дорон.