Съвети за прането, за да направите дрехите си чисти и свежи

Пускането на пералня е може би една от най-скучните домашни задачи, но всъщност няма никакъв начин да го избегнете.

Според статистиката, жените прекарват около 17 минути на ден, занимавайки се с прането. В тази статия ще споделим някои трикове, които могат значително да намалят времето, което прекарвате за сортирането, пренето и сушенето на дрехите.

Подготвихме списък с препоръки, които ще направят прането лесно и бързо.

1. Използване на вода за уста за почистване на пералната машина

Пералните машини трябва редовно да се дезинфекцират, за да продължат да функционират на нивото, което се очаква. Има специални перилни препарати, които можете да закупите, но можете да използвате и обикновена вода за уста – просто добавете половин чаша в отделението, където обикновено поставяте перилния препарат в пералнята и стартирайте пълен цикъл на пране. Всички бактерии ще бъдат унищожени.

2. Използвайте специални торбички при пране на чорапи

Много хора са били в ситуация, когато чорапи им са изчезнали в пералнята. А учените Саймън Мур и Джеф Елис дори разработиха формула, която обяснява тази мистерия.

Но опитните домакини препоръчват закупуване на специални торби за пране на малки дрехи за всеки член на семейството. В този случай проблемът с изгубените дрехи ще бъде решен без никакви трудности.

3. Поставете хапчета аспирин в пералната машина, за да избелите дрехите си

Някои хора се опитват да избегнат носенето на бели дрехи, поради появата на жълтите потни петна, които често се появяват. Ако някога сте се страхували да съсипете хубава бяла риза, тогава имаме добра новина за вас! Поставянето на няколко хапчета аспирин в пералната машина може да помогне за избелване на вашите бели дрехи, поради салициловата киселина.

4. Не сушете дрехите си твърде дълго

Много е трудно да се гладят дрехи, които са били сушени за по-дълго време, отколкото е необходимо, защото тъканта е устойчива на термично въздействие. В някои много тежки случаи дори ютията с пара няма да ви помогне. По-лесно е да се изгладят дрехите, които са влажни.

5. Използвайте бебешки шампоан за възстановяване на дрехите, които се свиват

6. Не сортирайте дрехите си по цвят

Не подреждайте дрехите по техния цвят – подредете ги по плътността на тъканта. Тежките тъкани поглъщат повече вода от по-леките.

Но трябва да помните 2 изключения:

  • Белите дрехи винаги се перът отделно.
  • Температурата не трябва да е по-висока от 30 ° С или дрехите с различни цветове ще загубят наситеността на цветовете.

7. Поставете топките от стреч фолио в пералнята

За да забравите за статичното електричество в дрехите си, сложете няколко топки от стреч фолио в пералнята. Те ще поемат статичното електричество.

8. Използвайте крем за бръснене, за да премахнете петна от грима

Понякога е невъзможно да се отървете от петната от грим, тъй като някои основи и някои видове червило могат да останат по дрехите ви завинаги. Въпреки това, за да премахнете грима, можете да поставите обикновен крем за бръснене върху петната и просто да изперете дрехите, както обикновено.

9. Перете шапките си в съдомиялната машина

За да сте сигурни, че шапките ви няма да изгубят формата си, не ги перете в пералната машина. Решението е просто – можете да го изперете в съдомиялната машина. Поставете ги в горния рафт на съдомиялната машина и започнете пълния цикъл.

10. Използвайте студена вода за пране на мръсни чорапи

11. Премахнете упоритите петна със сешоар

За да се отървете от стар петна, като например от трева, пръст или сок, можете да ги затоплите със сешоар и да сложете малко препарат на мястото. След това можете да поставите дрехата в пералнята. Нагряването на петната ще помогне на съставките на перилния препарат да работят по-ефективно.