Признаци, показващи че прекалявате със солта

Според най-новите препоръки за хранене се препоръчва да се вземат 2300 милиграма натрий (1 ч. л.) на ден. Изчислено е обаче, че средната дневна консумация е по-близка до 3,400 милиграма натрий (около 1 и 1/3 ч.л.).

Прекомерният прием на сол може да причини хиперанурия и да доведе до сериозни здравословни проблеми с течение на времето.

Направихме списък с най-честите признаци, че вероятно сте приели твърде много сол.

Подуване

Ако чувствате пръстените си малко по-стегнати, краката ви се чувстват подути или имате подпухнали очи сутрин, вие вероятно ядете твърде много сол. Условието, когато тялото ви започне да държи допълнителна вода в резултат на висок прием на сол, се нарича оток и трябва да се лекува с много ограничена диета.

Прекомерна жажда

Натрият, намиращ се в солта, помага да се балансира течността в тялото ви. Когато ядете твърде много сол, тялото ви се нуждае от повече течности, за да изчистите системата, така че мускулите и другите органи да функционират правилно. Това е начинът на тялото ви да коригира съотношението на натрия и питейната вода е най-добрият начин да върнете нещата нормално.

Не забравяйте, че не приемането на достатъчно вода може да принуди тялото ви да изтегли течност от клетките и това може да ви дехидратира.

Промяна в уринирането

Като правило, натрупването на натрий в тялото ви предизвиква сериозни промени в уринирането, които могат да се появят поради две причини:

– Консумирането на много сол прави бъбреците ви да работят извънредно, за да я отстранят от тялото. Това може да доведе до бъбречно заболяване, което обикновено прави уринирането по-често и урината изглежда прозрачна.

– Ако имате твърде много натрий в тялото си, това може да се дължи на загуба на течности, което често води до дехидратация. Когато има значителна загуба на вода в тялото,  уринирането намалява и се оцветява в тъмножълт цвят.

Болки в костите

Приемът на сол може да бъде голяма пречка за здравия скелет. Когато ядете прекалено много обикновена сол, бъбреците ви не могат да работят напълно и това значително увеличава загубата на калций. Хроничният дефицит на калций може да доведе до слаби кости, проблеми със зъбите и дори да предизвика развитие на остеопороза.

Мускулни крампи

Поддържането на правилното равновесие на натрий и калий е от решаващо значение за здравето ви, тъй като тези химически елементи са отговорни за свиването на мускулите. Ако разстроите равновесието си чрез прекалена консумация на сол, може да почувствате спазми или стягане и болка в мускулите.

Постоянни главоболия

Прекомерната консумация на натрий увеличава обема на кръвта ви, така тя заема повече място в кръвоносните съдове. Това разширяване на кръвоносните съдове води до високо кръвно налягане (хипертония) и в резултат на това може да предизвика силни главоболия.

Когнитивни проблеми

Хипертонията, причинена от високия прием на сол, може да увреди артериите, водещи до мозъка ви. Това би могло да повлияе на способността ви да мислите ясно и да ви затрудни да се концентрирате върху ежедневните си задачи.

Освен това, постоянното обезводняване може да доведе до лоша памет, усещане за умора и бавно реагиране.

Как да намалите приема на сол

Стойте далеч от “Fast food” – хляб и халба, пица, сандвичи и хамбургери, изпечени меса, консервирани супи, бурито и такос.

Винаги гледайте етикета на хранителната стойност и проверявайте процента на натрий – по-добре е да изберете храни с 5% или по-малко от дневната стойност на натрий на порция.

Експериментирайте с нови вкусове! Вместо да добавяте сол, се опитайте да подобрите вкуса на вашата храна със свежи или сушени билки или киселини като лимонов сок и оцет.

Колко сол приемате ежедневно? Кажете ни за вашите хранителни навици в коментарите!