Ползите от пропуснатата закуска

Рекламите, телевизионните предавания и филмите непрекъснато ни показват картина на щастливо семейство, в което има закуска със сухи зърнени храни, овесени ядки или хрупкави препечени филийки. 

И на всяка крачка ни се казва за ползата от закуската , казват, че без нея не можем да живеем. Но наистина ли е вярно? 

Днес ще ви разкажeм за ползите от прескачането на закуската.

Правилна закуска за отслабване

Диетолозите и учените отдавна говорят за ползите от периодичното гладуване. Пропуснатата закуска е един от начините да организирате малка гладна стачка за себе си абсолютно безболезнена за тялото. Заедно със съня ние достигаме 12-16 часа без храна, които не се усещат толкова силно.

Такъв кратък период на глад ще започне производството на хормона кортизол. Това е хормон на стреса, но също така носи отговорност и за нашите циркадиански ритми и събуждане. Кортизолът помага на тялото да обработва мазнините и глюкозата, за да получи необходимата енергия. Когато кортизолът и инсулинът са на едно ниво (след подхранваща закуска от въглехидрати), ефектът от изгарянето на мазнините се неутрализира.

Ето защо е много по-лесно да отслабнете, ако пропуснете закуската. И това е само едно от предимствата.

Ползите от пропуснатите закуски

Мозъкът ще работи по-добре

Смята се, че без храна сутрин човек няма да може да се концентрира и психическата активност ще се забави. Това обаче изобщо не е така: гладът увеличава остротата на ума и ускорява реакцията. Отказвайки да ядете овесена каша за закуска , вие не се осъждате на летаргия изобщо, а карате мозъка да се събуди и да реагира по-ефективно.

По-лесно е да преминете на диета.

Освен, че пропуснатите закуски помагат да отслабнете, те също улесняват прилагането на диетата. Това важи и за тези, които отчитат калориите. Ако имате 2 000 калории и три хранения, ще получите 666 калории наведнъж. 

Ако откажете закуската, ще имате две ястия, но за цял ден 1000 калории. Така че ще бъдете добре нахранени и няма да мислите за “бисквитки” между обяд и вечеря. Струва си да се отдадете на сутрешен глад.

Усещането за глад ще изчезне.

Всъщност усещането за глад на сутринта е заслугата на хормоните. Има хормон, който регулира честотата на приема на храна. Това ни дава сигнал за глад, когато сме свикнали да ядем. Ако винаги пропускате закуската, тогава спирате да се чувствате гладни сутрин. Това е само въпрос на навик.

Нивото на холестерола спада

 Холестеролът е основният враг на нашето здраве. Мастните храни повишават нивото на липидите в кръвта, което води до риск от сърдечно-съдови заболявания. Периодичното гладуване помага да се предотврати това чрез пренареждане на принципите на използване на мазнини от тялото. Пропусканата закуска ще увеличи консумацията на мастни клетки, което ще ги направи основен източник на енергия и ще замени глюкозата.

Като прескочите закуската, подобрявате здравето си. Нивото на холестерола намалява, което означава, че предотвратявате развитието на много заболявания.

Източник: Zdrave.to